Αμφικτιονία Ακαρνάνων/Μάλτα/23 Ιουλίου 2022
Παλάτι των Ιπποτών
1378 μ.Χ.
Αφέντης του κάστρου της Βόνδιτζας
Ο Μέγας Μάγιστρος
Ο Χερέδια (1310–1396) ήταν ισπανικής καταγωγής και το 1328 εντάχθηκε στο τάγμα των Ιωαννιτών ιπποτών. Τον Σεπτέμβριο του 1377 έγινε μέγας μάγιστρος του τάγματος και λόγω των καλών σχέσεων που είχε με τον Πάπα, βρέθηκε Δεσπότης του κάστρου της Βόνδιτζας.
Ας δούμε τι είχε συμβεί.
Το 1362, ο Λεονάρδος των Τόκκων φέρεται δεσπότης της περιοχής και του κάστρου. Αναβαθμίζει την άμυνα του κάστρου της Βόνιτσας και προσθέτει στον τίτλο του το «Κύριος της Βόνιτσας», Signore di Vonizza.
Το 1374, ο Λεονάρδος των Τόκκων πεθαίνει και αφήνει διάδοχό του τον μικρής ηλικίας γιό του, τον Κάρολο Α’ των Τόκκων. Λόγω του μικρού της ηλικίας την κηδεμονία την ασκεί η μητέρα του, η Μανταλένα Μπουαλτεμόντι.
Ο Πάπας ενδιαφέρεται για την Βόνδιτζα και με την συνδρομή του Βασιλείου της Νάπολι, προτείνουν στην μητέρα του Κάρολου των Τόκκων, να γίνει ανταλλαγή του κάστρου της Βόνδιτζας με ένα κάστρο στον Τάραντα.
Τον Απρίλιο του 1378 ο Χερέδια με ισχυρή δύναμη σιδηρόφρακτου ιππικού εισέρχεται στο κάστρο της Βόνδιτζας.
Γρήγορα γίνεται κύριος του Ξηρόμερου βαδίζει κατά της Άρτας, την οποία κατείχε ο Μπούα Σπάτα. Ο Σπάτα πλημμύρησε τον κάμπο της Άρτας δυσκολεύοντας την βάδιση τόσο των σιδηρόφρακτων αλόγων όσο των βαριά οπλισμένων ιπποτών. Η κούραση του ιππικού συμπληρώθηκε με την βαριά ήττα τους. Ο Χερέδια αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στην Αρτα.
Το γεγονός της αιχμαλωσίας συνέπεσε με τις διαδικασίες εκλογής νέου Πάπα και αυτό καθυστέρησε την συγκέντρωση – καταβολή των λύτρων απελευθέρωσης. Για την απελευθέρωση του, τον Σεπτέμβριο του 1379, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία ορίζει ότι τα λύτρα δόθηκαν στον Μπούα Σπάτα και η άλλη ότι δόθηκαν σε Οθωμανούς, οι οποίοι γρηγορότερα τον είχαν αγοράσει από τον Σπάτα.
Ο Χερέδια παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του , το 1396, ως μέγας Μάγιστρος, επικεφαλής του τάγματος των Ιπποτών, με κατακτήσεις σε άλλες περιοχές.
Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την σημαντική συγγραφική δράση του και τις μεταφράσεις που έκανε στα λατινικά, από τα αρχαία κείμενα του Θουκιδίδη και του Πλούταρχου..
Η ιστορία όμως πάντα έχει συνέχεια….
Και εμείς οι Αμφικτίονες συνεχίζουμε την έρευνα.
Σε επόμενο άρθρο μας θα παραθέσουμε τα γεγονότα της πολιορκίας του κάστρου της Βόνιτσας από τον Μπούα Σπάτα, μέσα από το Χρονικό των Τόκκο.
Μπογόρδου Αγγελική – Ντίνος Φώτιος
Απόγονοι Bogordo di Tocco.
Έχει σχέση σήμερα η Βόνιτσα με την Μάλτα;
ΑπάντησηΔιαγραφή