Ήταν η τελευταία επιθυμία του Μακαριστού Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά να στηθεί ο Ανδριάντας του εθνομάρτυρος Ρωγών Ιωσήφ στο σημείο ανατιναξής του για να προσφέρει στη νέα γενιά εικόνες μνήμης......
Ένας εντυπωσιακός ανδριάντας με εκπληκτική κίνηση, απίστευτες λεπτομέριες και βλέμα που συγκλονίζει σε μεταφέρει στα δύσκολα εκείνα χρόνια, ενώ παράλληλα σου μιλάει στο σήμερα.
Το σπουδαίο αυτό έργο φιλοτέχνησε ο καταξιωμένος γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας που συγκίνησε το πλήθος.
Ο ανδριάντας είναι φιλοτεχνημένος σε ορείχαλκο με έναν ιδιαίτερο τρόπο που κάνει το έργο ξεχωριστό.
Στην τελετή παραβρέθηκαν αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι τόσο απο την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, Συλλόγων αλλά και πολλών επισκεπτών που κατέκλησαν την πλατεία.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν απο τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.Ιερόθεο, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μ. Σαλμά, και τον Γλύπτη Ε. Τύμπα.
Ο ανδριάντας έχει τοποθετηθεί στο σημείο ανατίναξης του ανεμόμυλου κοντά στο λιμάνι, κοιτάζοντας πολύ σοφά προς τον ζυγό, και τον Τύμβο των Ηρώων. Από χθές έχει δημιουργηθεί μια καινούργια ενότητα για το Μεσολόγγι ένα καινούργιο αξιοθέατο.
ΙΣΤΟΡ
Ο Επίσκοπος Ιωσήφ με μεγάλη καρτερία και γενναιότητα κρατώντας στα χέρια του τον Τίμιο Σταυρό εμψυχώνει τους πολιορκημένους, ο δε Μάγερ γράφει στις 19 Δεκεμβρίου του 1825 στα Ελληνικά χρονικά «Από το ρακένδυτο πετραχήλι του κρέμονται οι ψυχές όλων των πολιορκημένων».
Μαζί με τον Πρεβεζάνο Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Ζαλογγίτη γυρνούν στα τείχη, εμψυχώνουν τους Αγωνιστές, περιθάλπουν τους τραυματίες, βοηθούν στη επιδιόρθωση των τοιχών και πολεμούν και οι ίδιοι στην «ντάπια».
Μετά από ένα χρόνο πολιορκίας καταλαβαίνουν πως ήταν αδύνατο πλέον να έρθουν ενισχύσεις, αποφασίζουν τη συγκρότηση Διοικούσας Επιτροπής η οποία αποτελούνταν από τον Επίσκοπο Ιωσήφ ως πρόεδρο και μέλη τους πρόκριτους και τους οπλαρχηγούς της πόλης, το συμβούλιο αυτό ονομάσθηκε «Συμβούλιο Θανάτου».
Η επιτροπή συνεδριάζει στις 6 Απριλίου του 1826 στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και αποφασίζεται ομόφωνα να πραγματοποιηθεί η Έξοδος το Σάββατο του Λαζάρου ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων, 10 με 11 Απριλίου του 1826.
Το σχέδιο της Εξόδου το κατέστρωσε ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ όπως μαρτυρεί ο Νικόλαος Κοσομούλης, αποτελούνταν από δεκαεπτά άρθρα με αναφορά στον αγώνα για την Ελευθερία ή τον Θάνατο.
Ο Επίσκοπος κατά την Έξοδο ήταν επικεφαλής της τρίτης φάλαγγας, μέσα στον πανικό αναγκάζεται με τα γυναικόπαιδα και λιγοστούς πολεμιστές να ταμπουρωθούν στο νησάκι του ανεμόμυλου.
Εκεί αντιστέκονται επί τρείς μέρες, στο τέλος έβαλε φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε μαζί με την ομάδα του για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια των τούρκων εισβολέων.
Ανάμεσα στα συντρίμμια οι εισβολείς βρίσκουν μισοζώντανο τον Επίσκοπο και αφού τον βασάνισαν τον κρεμάσανε ξεψυχώντας μαρτυρικά, (+13/04/1826).
Ενταφιάσθηκε παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη του Μεσολογγίου, όπου είχε τελέσει και την τελευταία Θεία Λειτουργεία.
Ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ είναι ένα σύμβολο της Μεγάλης Επανάστασης και η θυσία του πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις νέες γενιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο