Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΔΙΕΞΟΔΟΣ : Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ


Μια εκδήλωση, στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια όταν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» και το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» θέλησαν να φωτίσουν την παραγκωνισμένη, απ’ την επίσημη Ιστορία, προσωπικότητα του Θανάση Ραζή – Κότσικα. Του εκλεγμένου Αρχηγού των Μεσολογγιτών και μίας εκ των κορυφαίων μορφών της μεγάλης πολιορκίας και της Εξόδου......

Η εκδήλωση, όπως επί κάθε χρόνο γίνεται, είναι λιτή, έχει το αγκάλιασμα των Μεσολογγιτών και όσων νοιώθουνε Μεσολογγίτες, και αποτελεί πλέον το προανάκρουσμα της κορύφωσης των Εορτών Εξόδου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 13 Απριλίου, οι Μεσολογγίτες αλλά και πάμπολλοι επισκέπτες που έφθασαν στο Μεσολόγγι για να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτή, βάδισαν σεμνά και κατανυκτικά, κρατώντας αναμμένα κεριά, μέχρι το Ιερό Ταφείο των Ηρώων για να αποδώσουν τιμές στον μεγάλο Αρχηγό.

Η πομπή, με επικεφαλής τον δήμαρχο και τις αρχές του τόπου, ξεκίνησε απ’ το πατρογονικό σπίτι του Αθ. Ραζή – Κότσικα, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», και πορεύθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με ένοπλο σώμα του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ» που συνόδευε τα όπλα του Αρχηγού.

Και με τον ίδιο λιτό και γνήσιο τρόπο, όπως το 1850 που αυθόρμητα οι Μεσολογγίτες βάδισαν προς του τάφους των προγόνων τους, η πομπή έφθασε στον Κήπο των Ηρώων όπου μπροστά από την προτομή του «πολυανδρείου» Μεσολογγίτη αγωνιστή αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο