Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Στην Φοντάνα της Λάμιας

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στην Φοντάνα της Λάμιας



Το βουνό που δεσπόζει λίγο μετά το προσφυγικό χωριό «Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας» και καταλήγει στον Τεκέ της Περατιάς (Ιερός χώρος-Μοναστήρι των Μωαμεθανών Μπεκτασί) , ονομάζεται «Λάμια»......
Σύμφωνα με τον χάρτη του Coronelli (Ενετός χαρτογράφος) στην διαδρομή από σημερινό χωριό Αγιά Νικόλαο προς Τεκέ (στον χάρτη ονομάζεται Dervis Affenti- Ναός των Δερβίσιδων) περίπου στα μισά της διαδρομής, η περιοχή ονομάζεται Fontaine d’ Vlica (σιντριβάνι-πηγή που το νερό συγκεντρώνεται σε μικρή λίμνη-βλύχα).


Στην ίδια περιοχή και λίγο πιο ψηλά, καταγράφεται η ύπαρξη ναού αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο(S. Athanasio), καταγραφή που σε συνδυασμό με την ύπαρξη, σε κοντινή απόσταση, πηγαίου νερού, εκεί θα πρέπει να είχε αναπτυχθεί μικρός οικισμός.

Η νέα διάνοιξη του δρόμου Ακτιο-Αγιος Νικόλαος-Λευκάδα, έφερε στο φώς στοιχεία από αυτή την περιοχή , καθώς ο νέος δρόμος διέρχεται λίγο πιο χαμηλά από τις δύο προαναφερόμενες περιοχές, δηλ. την πηγή και τον ναό.


Η ιστορία ενός τόπου περνά μέσα από τα τοπωνύμια. Παρατηρείστε στον χάρτη τα τοπωνύμια Sotto Vhecropoula (Υπό την Κεχροπούλα) , Chiefalo Panagia (Κεφάλι Παναγιάς), Porto Di Demata (ο όρμος Δέματα), Xeromero (Ξηρόμερο). Είναι τοπωνύμια που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται, διατηρώντας την ιστορία κάθε περιοχής.

Για την Αμφικτιονία



Ο Πρόεδρος                                          Ο Αντιπρόεδρος

Φίλιππος Ντόβας                                   Στυλιανός Ντίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο