Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Μεσολόγγι: Χωρίς αποζημιώσεις πάλι οι Καλαμών, τα κρύα ζόρισαν τα δέντρα

 


Δίχως τελειωμό τα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής του Μεσολογγίου, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ελιάς Καλαμών.
Διαβάστε περισσότερα »

Μη αποζημιώσιμες έκρινε ο ΕΛΓΑ Αγρινίου τις περισσότερες περιπτώσεις ζημίας στις ελιές Καλαμών της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, από την χαλαζόπτωση του περασμένου Οκτωβρίου και την ανεμοθύελλα, προκαλώντας την οργή των αγροτών, για μια ακόμα φορά.

Όπως επεσήμαναν πολλοί εξ αυτών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «μείναμε για μια ακόμα φορά χωρίς εισόδημα, λόγω των χαλαζοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, όμως οι υπεύθυνοι αναφέρουν στα πορίσματα ένα ποσοστό 10% ως ζημιά και έτσι δε μπορούμε να αποζημιωθούμε. Πέρσι είχαμε και ακαρπία, αλλά πάλι ο ΕΛΓΑ κατά την προσφιλή τακτική του δεν μας αποζημίωσε. Δεν υπάρχει πια λόγος να πληρώνουμε εισφορές, αφού μια φορά στα 30 χρόνια παίρνουμε αποζημιώσεις, παρότι οι ζημιές γίνονται πλέον κάθε χρόνο».

Ο Θεόδωρος Κονδύλης από την άλλη, παραγωγός Καλαμών από το χωριό Πεντάλοφο Μεσολογγίου, είχε μεγάλες ζημιές από τις κακοκαιρίες φέτος στο φυτικό κεφάλαιο, χάνοντας πολλά δέντρα, όπως μας ανέφερε, ενώ ζημιές είχε και σε υποδομές (π.χ. περιφράξεις). Από τον τοπικό ΕΛΓΑ του είπαν πως για τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, οπότε προτίμησε να αποκαταστήσει μόνος του τη ζημιά, παρά να μπει σε περιπέτεια... τετραετίας, για να πάρει μετά ψίχουλα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός από το Μεσολόγγι: «πολλές ήταν και οι ζημιές στην περιοχή μας από διάφορα φαινόμενα, κυρίως χαλάζι, αλλά όχι μόνον, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Ελάχιστοι παραγωγοί έλαβαν χρήματα ως αποζημίωση. Από την άλλη, όταν πήραμε τα δικαιώματα, το φθινόπωρο ο ΕΛΓΑ ήταν από τους πρώτους που μας τράβηξαν τα χρήματα των εισφορών».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, επίσης από την ίδια περιοχή, προβλέπεται και φέτος δύσκολη χρονιά, με πολύ μειωμένη παραγωγή, αφού ο καιρός φαίνεται να δυσκόλεψε τα δέντρα. Αυτό, εκτιμά ο ίδιος, θα έχει επίπτωση στην παραγωγή της νέας χρονιάς.

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο