Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ο Μητσοτάκης και οι βουλευτές του στρέφονται εναντίον χιλιάδων συμβασιούχων, υπονομεύοντας την ύπαρξη και λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών δομών.


Με δύο άρθρα (37 & 38) που εισήχθησαν στον πρόσφατο νόμο 4915/24-3-2022 (Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κλπ), ως μεταμεσονύκτια τροπολογία της τελευταίας στιγμής (όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει οι «άριστοι»), η κυβέρνηση Μητσοτάκη.....
Διαβάστε περισσότερα »
υποχρεώνει Δήμους και Περιφέρειες να ασκούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ένδικα μέσα σε περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και δήμου ή περιφέρειας!

Είναι μια πρωτοφανής και απαράδεκτη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πλήττει ανεπανόρθωτα κυρίως τις κοινωνικές δομές των δήμων, που λειτουργούν σήμερα πιλοτικά ως προγράμματα ΕΣΠΑ και βεβαίως όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτές.

Έτσι στα άρθ. 37 & 38 του ν. 4915/22 ορίζεται ότι ακόμη και σε περίπτωση πρωτόδικης δικαίωσης εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στους Δήμους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης μέχρι τον ανώτατο βαθμό (Άρειος Πάγος) και να εκτελέσουν μόνον την τελική απόφαση!

Και τέτοιες δομές είναι: Κέντρα Κοινότητας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Συσσίτια, Υπνωτήρια και δομές ημερήσιας φιλοξενίας αστέγων, ΚΔΗΦΑμεΑ, κ.ά.

Τα συγκεκριμένα άρθρα που ψηφίστηκαν από την ΚΟ της ΝΔ, καταργούν το δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να κρίνει με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, ποιες παροχές και υπηρεσίες πρέπει να μετατραπούν από έκτακτες ή πιλοτικές σε πάγιες και διαρκείς και πώς θα αξιοποιήσει το επιστημονικό και έμπειρο προσωπικό, που τις λειτουργούσε για χρόνια.

Επίσης αυτές οι διατάξεις έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη ρήτρα βιωσιμότητας των δράσεων του ΕΣΠΑ, αφού οι δράσεις αυτές εγκρίνονται και υλοποιούνται με τον όρο να είναι βιώσιμες και ότι τη λειτουργία τους μετά τη λήξη της προγραμματικής περιόδου την αναλαμβάνουν οι δήμοι. Αυτό ισχύει και για τις συγκεκριμένες δομές που λειτουργούν ως δράσεις του ΕΣΠΑ στις προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020.

Πρόκειται για ένα καθεστώς που είχε ανατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την πραγματική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος σε μια απαράδεκτη πρακτική για τους, υπό εργασιακή «ομηρία» συμβασιούχους εργαζόμενους, που ακόμα και όταν δικαιώνονταν από τη Δικαιοσύνη συνέχιζαν να ταλαιπωρούνται, η ανασφάλειά τους παρατεινόταν και επιβαρύνονταν με πρόσθετα δικαστικά έξοδα. Εξάλλου και οι ΟΤΑ διεκδικούσαν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα ασκήσουν ή όχι, ένδικα μέσα.

Τώρα η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι βουλευτές της, επιτίθενται στους συμβασιούχους των ΟΤΑ την ώρα που προσλαμβάνουν άλλους σε φορείς του Δημοσίου, όπως τους παχυλά αμειβόμενους ιδιώτες μάνατζερ στον ΕΦΚΑ ή αυξάνουν τις θέσεις και τις αποδοχές για τον κομματικό στρατό τους στη ΔΕΗ, κοκ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ενημέρωση-τοποθέτηση και του βουλευτή της ΝΔ στη Λευκάδα Θ. Καββαδά, που υπερψήφισε τις συγκεκριμένες διατάξεις στη Βουλή. Μάλιστα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες την πράξη-ψήφο του.

Άραγε θεωρεί ότι αυτές οι υπηρεσίες και οι παροχές, που στήριξαν υπέρμετρα την κοινωνία στην εποχή των μνημονίων και της πανδημίας, ΔΕΝ είναι απαραίτητες στους πολίτες ή έχει την πρόθεση να κρατηθούν οι δομές σε κατάσταση προσωρινότητας-εξάρτησης και οι εργαζόμενοι σε ομηρία, εν όψει εκλογών προκειμένου να λειτουργεί το πολύ προσφιλές… «κατόπιν ενεργειών μου»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτώντας να καταργηθούν αυτές οι διατάξεις, να σταματήσει η κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και να λήξει η δημιουργία καθεστώτος «ομηρίας» στους εργαζόμενους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί υπηρεσίες κατάλληλα στελεχωμένες, μόνιμες θέσεις εργασίας και υγιείς εργασιακές σχέσεις με το βλέμμα στραμμένο στον πολίτη.

Να μην κλείσει ο δρόμος που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με την προκήρυξη για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά από αδιαφορία, σκοπιμότητα και κοροϊδία δεκαετιών, ανεξάρτητα αν 3 χρόνια τώρα με κυβέρνηση ΝΔ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες!



4/4/2022

Γραφείο Τύπου της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο