Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Στα όριά τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι – Στο Αγρίνιο αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας εν όψει κινητοποιήσεων


Στα όριά τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι και στο Αγρίνιο που ζητούν από την Πολιτεία να αναγνωρίσει έμπρακτα τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Διαβάστε το δημοσίευμα της “Συνείδησης” για τα αιτήματα του κλάδου που προγραμματίζει κινητοποιήσεις και για την επίσκεψη εκπροσώπων της Ομοσπονδίας......

Στο Αγρίνιο βρέθηκαν την Παρασκευή (15.04.22) μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αγρινίου Γεράσιμου Μαλούση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Γιώργος Διαμάντης, και το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Σωτήρης Τριπολιτσιώτης.

Αντικείμενο της συνάντησης που έγινε με τους δικαστικούς υπαλλήλους του Αγρινίου, ήταν η αποτίμηση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και καθώς η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μιας βρίσκονται ήδη σε αγωνιστική ετοιμότητα βλέποντας ότι από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν υπάρξει έως τώρα οι λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.
30% οι κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια – «Δεν αποδέχονται το διορισμό τους…. »

«Τα προβλήματα είναι δυστυχώς διαχρονικά, λύσεις δεν βρίσκονται και οι εργασιακές συνθήκες για τους δικαστικούς επιδεινώνονται διαρκώς» ανέφερε αρχικά μιλώντας στη «Σ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Διαμάντης υπογραμμίζοντας ότι απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι «δεν αποδέχονται πλέον ακόμη και οι επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το διορισμό τους ακριβώς λόγω των συνθηκών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δικαστικοί υπάλληλοι». Αυτό όχι απλώς ξενίζει, πρόσθεσε ο Γ. Διαμάντης, αλλά θα πρέπει να ενδιαφέρει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και να αναζητήσει λύσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Υπαλλήλων τα κορυφαία προβλήματα του κλάδου είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η οικονομική υποβάθμιση των δικαστικών υπαλλήλων.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν κενές οργανικές θέσεις πάνω από το 30%, έχουμε δηλαδή 6.000 υπηρετούντες στους περίπου 9.000» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Διαμάντης και πρόσθεσε ότι ενώ τα κενά είναι τόσα πολλά οι προσδιορισμένες προσλήψεις για τον επόμενο χρόνο είναι μόνο 240.

Αναφορικά με τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου ο Γ. Διαμάντης τόνισε ότι «σε σχέση με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση, όπου οι αμοιβές είναι μεγαλύτερες καθώς εκεί μετά ενιαίο μισθολόγιο οι συνάδελφοι μπόρεσαν και κράτησαν προσωπικές διαφορές».

Επιπλέον ο Γ. Διαμάντης έθιξε και το ζήτημα των υπερωριών. «Οι συνάδελφοι πολλές φορές δουλεύουν και στο σπίτι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο της δουλειάς και οι υπερωρίες είναι περίπου 50 ευρώ το χρόνο, την ίδια ώρα σε όλη την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση είναι περίπου 120 ώρες το εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Διαμάντης και υπογράμμισε ότι το αίτημα του κλάδου είναι η Πολιτεία να αναγνωρίσει τις ειδικές συνθήκες των δικαστικών υπαλλήλων.

Θύμισε μάλιστα ότι παλαιότερα η Πολιτεία το είχε αναγνωρίσει αυτό δίνοντας ένα επίδομα ειδικών συνθηκών, ότι δηλαδή βιώνουν τις ίδιες συνθήκες με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί η απώλεια του εισοδήματός μας, αλλά πρέπει τουλάχιστον ένα μέρος των αιτημάτων μας να ικανοποιηθεί. Με 700 ευρώ πρώτο μισθό για τον υπάλληλο κατηγορίας Δ.Ε και 800 ευρώ για το πτυχιούχο, δεν μπορεί να ζήσει αυτός ο άνθρωπος… Συνυπολογίζοντας και την ιδιαιτερότητα των συνθηκών, βλέπουμε πλέον να μην αποδέχονται τους διορισμούς τους…» ανέφερε ο Γ. Διαμάντης.

«Φτάσαμε στο σημείο πληροφορικάριος να μην πλησιάζει στα δικαστήρια και όλοι μιλάνε πλέον για ψηφιακές διαδικασίες και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Πως θα γίνει αυτό;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Διαμάντης.

Από δεξιά: ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αγρινίου Γεράσιμος Μαλούσης, ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ, Γιώργος Διαμάντης, και το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Σωτήρης Τριπολιτσιώτης

«Το έργο και η ιδιαιτερότητα των δικαστικών υπαλλήλων αναγνωρίζεται και από το άρθρο 92 του Συντάγματος» πρόσθεσε μιλώντας στη «Σ» το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σ. Τριπολιτσιώτης. «Οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι υπάλληλοι που στις 3 φεύγουν να πάνε στο σπίτι τους. Κατά κανόνα παραμένουν στην εργασία τους μετά το ωράριο για να δικάσουν υποθέσεις που παραγράφονται και είναι εκεί, όταν θα γίνουν συλλήψεις και άνθρωποι θα οδηγηθούν στη διαδικασία του αυτοφώρου ή όταν μια ανάκριση θα τελειώσει αργά το βράδυ πάντα θα υπάρχει ένας γραμματέας μαζί με το δικαστή» εξήγησε ο Σ. Τριπολιτσιώτης για να υπογραμμίσει ότι το επίδομα ειδικών συνθηκών καταργήθηκε, αλλά οι δικαστικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε όλες αυτές τις ειδικές συνθήκες. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι αν και όλα αυτά έχουν αναγνωριστεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι δικαστικοί υπάλληλοι περιμένουν τρία χρόνια για την οικονομική τους αναβάθμιση, γι’ αυτό και ο κλάδος παραμένει σε διαδικασία κινητοποιήσεων.

Τέλος, η Ομοσπονδία των Δικαστικών Υπαλλήλων τάσσεται υπέρ της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, που πρόκειται να προχωρήσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θέτει τον εξής προβληματισμό: «Κάποια αιτήματά μας φτάσαμε να υλοποιηθούν μέσα στην πανδημία, ακριβώς λόγω δυσκολιών που έφερε η πανδημία, το ζήτημα όμως είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βάζει στόχους για να πάρεις χρήματα. Τι στόχους όμως να βάλεις στα δικαστήρια; Εμείς έχουμε στόχους που τους βάζει ο Ποινικός Κώδικας. Τις παραγραφές, τη συμμετοχή μας καθημερινά στις έδρες, τις εκδόσεις χιλιάδων πιστοποιητικών μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια» τόνισε ο Γ. Διαμάντης.

Δημήτρης Παπαδάκης -Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο