Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας για την τραγική κατάσταση στους δημόσιους χώρους άθλησης


ΤΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρέμβαση για την τραγική κατάσταση δημόσιων αθλητικών χώρων
Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια είναι δικαίωμα, σημειώνει......

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελάχιστοι χώροι άθλησης στο Αγρίνιο και τα γύρω χωριά, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

Πρόκειται για τουλάχιστον 5 γήπεδα, εκ των οποίων τα 3 στο Αγρίνιο (2 ποδοσφαίρου 5Χ5 και μπάσκετ και 1 ποδοσφαίρου 5Χ5) και από 1 σε Παναιτώλιο και Καινούργιο, που έχουν εγκαταλειφθεί στη... μοίρα τους για πάνω από ένα χρόνο με την κατάσταση να χειροτερεύει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι να μην έχουν ούτε ένα χώρο λειτουργικό, έστω για ένα ποδόσφαιρο.

“Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί σημερινή ιδιαιτερότητα, αλλά συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ήδη λίγων δημοσίων χώρων άθλησης που δικαίως έχουν εξοργίσει τη νεολαία και το λαό της περιοχής. Η κοροϊδία ότι θα αποκατασταθούν τα γήπεδα του παλιού Αγίου Χριστοφόρου και της Αγίας Παρασκευής, έχουν καταντήσει πλέον ανέκδοτο στις παραπάνω γειτονιές, εδώ και πολύ καιρό”, τονίζει το ΤΣ, αναφερόμενο σε υποσχέσεις της δημοτικής Αρχής από τον Νοέμβριο, ότι οι χώροι θα ήταν έτοιμοι πριν το φετινό Πάσχα, μετά από διαμαρτυρίες μαθητών με αποφάσεις 5μελών και 15μελών τους συμβουλίων.

“Αλήθεια ποιο είναι αυτό το ιλιγγιώδες ποσό που απαιτείται για δυο τέρματα, δυο μπασκέτες, λίγο χλοοτάπητα; Δεν ενοχλεί κανέναν υπεύθυνο η επικινδυνότητα των χώρων αυτών; Ότι πχ δεν υπάρχει κυριολεκτικά πουθενά ούτε ένας λειτουργικός χώρος 5x5 στο Αγρίνιο, στο Παναιτώλιο, στο Καινούργιο και αλλού;”, αναρωτιέται σκωπτικά το ΤΣ, επισημαίνοντας τους κινδύνους τραυματισμών από τις λακκούβες, τα γυρισμένα σύρματα, τα ξεβιδωμένα δοκάρια και την γενικότερη άθλια κατάσταση που επικρατεί, διερωτώμενο σε ποια ζυγαριά κόστους-κέρδους, μπαίνει αυτή η κατάσταση.

“Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς λόγω και των συνθηκών ζωής, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές”, τονίζει, κάνοντας λόγο για συνειδητή πολιτική εγκατάλειψης των δημόσιων, ελεύθερων χώρων που δεν αποτελεί ζήτημα ανευθυνότητας της μιας ή της άλλης δημοτικής αρχής.

“Όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές θεωρούν «κόστος» τη δημιουργία και συντήρηση τέτοιων χώρων, παρά τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει και είναι αισθητή σε όλους, ιδιαίτερα στη νεολαία” σημειώνει το ΤΣ προσθέτοντας:

“Η ΚΝΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία του Αθλητισμού, που βοηθά τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, να μην ψάχνει την φυγή από τα προβλήματα στα ναρκωτικά. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας και αλληλεγγύης”.

Καλεί, τέλος, την νεολαία και τον λαό της περιοχής να πρωτοστατήσουν μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τους συλλόγους και φορείς τους, απαιτώντας άμεση αποκατάσταση των συγκεκριμένων χώρων, περισσότερους δημόσιους, δωρεάν, ποιοτικούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.



Ανακοίνωση Τ.Ο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ για την κατάσταση στους δημόσιους χώρους άθλησης



Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ελάχιστοι χώροι άθλησης στη πόλη του Αγρινίου και των γύρω χωριών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι που αθλούνταν στους χώρους αυτούς να μην έχουν ούτε ένα γήπεδο λειτουργικό για να παίξουν έστω ένα ποδόσφαιρο. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί σημερινή ιδιαιτερότητα, αλλά συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ήδη λίγων δημοσίων χώρων άθλησης που δικαίως έχουν εξοργίσει τη νεολαία και το λαό της περιοχής. Η κοροϊδία ότι θα αποκατασταθούν τα γήπεδα του παλιού Αγίου Χριστοφόρου και της Αγίας Παρασκευής, έχουν καταντήσει πλέον ανέκδοτο στις παραπάνω γειτονιές, εδώ και πολύ καιρό.

Αλήθεια ποιο είναι αυτό το ιλιγγιώδες ποσό που απαιτείται για δυο τέρματα, δυο μπασκέτες, λίγο χλοοτάπητα; Δεν ενοχλεί κανέναν υπεύθυνο η επικινδυνότητα των χώρων αυτών; Ότι π.χ. δεν υπάρχει κυριολεκτικά πουθενά ούτε ένας λειτουργικός χώρος 5x5 στο Αγρίνιο, στο Παναιτώλιο, στο Καινούργιο και αλλού; Ο κίνδυνος τραυματισμού των παιδιών που αθλούνται σε γήπεδα με λακκούβες, με γυρισμένα σύρματα, ξεβιδωμένα δοκάρια, σε ποια ζυγαριά κόστους-κέρδους αλήθεια μπαίνει;

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς λόγω και των συνθηκών ζωής, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές. Είναι συνειδητή πολιτική η εγκατάλειψη δημόσιων, ελεύθερων χώρων και δεν αποτελεί ζήτημα ανευθυνότητας της μιας ή της άλλης δημοτικής αρχής. Όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές θεωρούν «κόστος» τη δημιουργία και συντήρηση τέτοιων χώρων, παρά τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει και είναι αισθητή σε όλους, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Η ΚΝΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία του Αθλητισμού, που βοηθά τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, να μην ψάχνει την φυγή από τα προβλήματα στα ναρκωτικά. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας και αλληλεγγύης. Καλούμε την νεολαία και τον λαό της περιοχής να πρωτοστατήσουν μέσα από τα μαθητικά συμβούλια 5μελή, 15μελή, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, συλλόγους και φορείς για να απαιτήσουν να αποκατασταθούν άμεσα οι χώροι άθλησης αλλά και για περισσότερους δημόσιους, δωρεάν και ποιοτικούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

Ο Αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα και όχι πολυτέλεια!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο