Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ


"Ο Φιλελληνισμός των χρόνων της Επανάστασης, του χθες και του σήμερα"
Στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που συμμετέχει το Σχολείο μας και εκπονούν άλλα πέντε Δημοτικά σχολεία από την Αθήνα, την Άρτα και τη Λέσβο σχετικά με το ζήτημα του φιλελληνισμού αλλά και με τη συμμετοχή του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας....
Διαβάστε περισσότερα »
πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Ο Φιλελληνισμός των χρόνων της Επανάστασης, του χθες και του σήμερα". Η ημερίδα συνέπεσε με την ημερομηνία σταθμό της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου.

Στεκόμαστε με δέος στην ομιλία εισήγηση -σε άψογα ελληνικά- του σύγχρονου φιλέλληνα, καθηγητή νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, Przemek Kordos με θέμα « Ο πολωνικός φιλελληνισμός στην περίοδο της επανάστασης του ’21 αλλά και του σήμερα».

Επίσης εισηγήσεις για το θέμα ανέπτυξαν οι:

Ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και υπεύθυνος για τη Σχολική μας μονάδα κ. Δημήτρης Σακούλης με θέμα «Το φιλελληνικό κίνημα στα χρόνια της επανάστασης του ’21. Η περίπτωση του Ι.Ι. Μάγερ και η εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά».

Η συντονίστρια εκπαίδευσης Φιλολόγων κ. Χρονοπούλου Αγγελική του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής με θέμα «ο ρόλος και η σημασία του Φιλελληνισμού στη διάρκεια της επανάστασης του 1821».

Το Σχολείο μας παρουσίασε τα μνημεία των φιλελλήνων, την αρχιτεκτονική του χώρου στον Κήπο των Ηρώων και την Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου.

Στο περιθώριο της ημερίδας ακούστηκαν τραγούδια των μαθητών και μαθητριών του 2ου Δημ. Σχ. Μυτιλήνης με αναφορά στην έξοδο του Μεσολογγίου.

Οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήματα και απορίες των μαθητών μαθητριών.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κολοβός Χρήστος, Σκαρναβή Αγγελική και Κατσακιώρης Σπυρίδων. Η κ. Νεκταρία Στούκα από την Άρτα, και η κ. Ελένη Ταγκάλου από το 8ο Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου Αττικής, η κ. Τζουρά Μαρία από το 2ο Δημ. Σχ. Μυτιλήνης και ο κ. Κακαριάρης Ευστάθιος από το Δημοτικό Σχολείο Πέτα Άρτης.

Ξεχώρισαν οι παρουσίες των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΞΕΣ Δυτικής Ελλάδας κ.κ. Βαλμάς Θεοφάνη και Μποκώρου Παναγιώτη και του υπεύθυνου σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Θοδωρή Τσιλίκα.

Εκπληκτική η παρουσία των μαθητών και μαθητριών που παρακολούθησαν με προσοχή και έδωσαν με τις αυθόρμητες εκδηλώσεις τους και τον νεανικό παλμό τους έναν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Κόκκοτος Βασίλης απένειμε αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής επιστημονικών βιβλίων με αναφορά στη νεοελληνική λογοτεχνία, στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική ιστορία και στην Ορθοδοξία με σκοπό την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο