Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ_ ΘΕΜΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Κυρία Πρόεδρε,
Τέσσερις μήνες μετά από την καθίζηση που υπέστη η γέφυρα του ποταμού Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας και η κατάσταση παραμένει εξίσου τραγική για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όπως και την πρώτη μέρα......

Παρά τις υποσχέσεις από όλους τους αρμόδιους – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο – για γρήγορη αποκατάσταση της ζημιάς που έχει κόψει μια περιοχή κυριολεκτικά στα δύο, δεν έγινε μέχρι σήμερα τίποτα.


Οι φτωχοί αγρότες της ευρύτερης περιοχής Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν έφτανε η εκτίναξη του κόστους παραγωγής τους λόγω των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστά εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας, ήρθε να προστεθεί και η καθίζηση που υπέστει η γέφυρα στον ποταμό Εύηνο και έκοψε κυριολεκτικά την περιοχή στα δύο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να φτάσουν στα χωράφια τους που βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου. Η επιλογή που έχουν προκειμένου να βρεθούν στην παραγωγή τους, είναι να κάνουν έναν τεράστιο – χιλιομετρικά – κύκλο. Επιλογή απαγορευτική για αυτούς, λόγω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου κίνησης ήδη από την περσινή χρονιά. Γι’αυτό, διέρχονται με τα μηχανήματά τους μέσα από το ορμητικό ποτάμι, βάζοντας την ίδια τους τη ζωή καθημερινά σε κίνδυνο. Βεβαίως, ακόμα και αυτή η λύση ανάγκης δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί ουσιαστικά, δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους!


Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που εδρεύουν στο Ευηνοχώρι και προέρχονται από όλα τα γύρω χωριά της περιοχής, αναγκάζονται να διασχίζουν την ετοιμόρροπη γέφυρα για να φτάσουν στο σχολειό τους, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους καθημερινά.


Έχοντας κατά νου ότι ο ποταμός Εύηνος χωρίζει μια περιοχή με 5 δημοτικά διαμερίσματα (Γαλατάς με 1600 κατοίκους, Περιθώρι με 300 κατοίκους, Ευηνοχώρι με 2000 κατοίκους, Άγιος Γεώργιος με 800 κατοίκους και Κουδούνι με 200 κατοίκους), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μεταξύ των κατοίκων επικοινωνία έχει καταστεί σχεδόν απαγορευτική αφού δεν υπάρχει καν συγκοινωνία που να συνδέει αυτά τα χωριά μεταξύ τους αλλά και με την πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι.





Το περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:


Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης / επιδιόρθωσης της σιδερένιας γέφυρας (ίσως και η τοποθέτηση νέας σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ) αλλά και οι εργασίες για την κατασκευή της οδικής γέφυρας.
Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων.
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες αγρότες που εδώ και τέσσερις μήνες (από την καταστροφή δηλαδή της γέφυρας στις 16/12/2021) αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους
Να υπαχθούν οι μαθητές της Τρίτης (Γ) Λυκείου του σχολείου της περιοχής (πρόκειται για 7 μαθητές) στο Ειδικό Καθεστώς όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος





Παρακαλούμε όπως έρθει για συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Απριλίου.







Πάτρα 17/4/2022



Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δυτ. Ελλάδας



Αγγελοπούλου Αναστασία

Αθανασόπουλος Τρύφων

Μωραΐτης Νικόλαος

Συμεωνίδης Γρηγόρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο