Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Δασοκομάντος στη Δυτική Ελλάδα

 


Τον Ιούνιο έρχεται στη Δυτική Ελλάδα το Σώμα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, των αποκαλούμενων δασοκομάντος, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως οι δασοκομάντος θα καλύπτουν Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και Νησιά Ιονίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Διαβάστε περισσότερα »

Μόλις την Τρίτη κατασβέστηκε στην Παλαιομάνινα αγροτοδασική πυρκαγιά, συμβάν που εντάσσεται στα καθήκοντα των δασοκομάντος.

Ήδη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βάσει  της οποίας προβλέπεται η πρόσληψη 500 συνολικά ατόμων, πιθανότατα μέχρι και 28 ετών περίπου, ενώ όπως έχει διαρρεύσει,  χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν έχει «κλειδώσει», ως προς την μοριοδότηση θα «προηγούνται» όσοι προέρχονται από ειδικές δυνάμεις ή είναι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι. Κατά την παρούσα φάση οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν δικαιολογητικά πρόσληψης.

Η «διανομή» θα γίνει από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, αλλά σκοπός είναι να δημιουργηθούν 6 ομάδες ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα παρεμβαίνουν άμεσα σε δασικές φωτιές και όχι μόνο, καθώς θα επιχειρούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν γίνει γνωστά από την Πολιτική Προστασία, έδρα των ομάδων αυτών, των δασοκομάντος, θα είναι η Πάτρα, και ακόμη 5 πόλεις ανά την Ελλάδα (Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λαμία και Ηράκλειο Κρήτης).

Από το σύνολο των 500 θέσεων, οι 60 θα είναι ειδικό επιστημονικό προσωπικό με γνωστικό αντικείμενο την δασοπονία ή τη δασολογία.

Βάσει του σχεδίου αυτού, το οποίο σύντομα θα πάρει «σάρκα και οστά», η Δυτική Ελλάδα θα αποκτήσει δασοκομάντος και πλέον θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό ένας μεγάλος κίνδυνος για τις δασικές, πρωτίστως, πυρκαγιές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κάθε άλλη εξίσου σοβαρή φωτιά κατά διάρκεια της υπόλοιπης  χρονιάς.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, στη Δυτική Ελλάδα, λόγω της ξηρασίας που παρατηρείται, οι φωτιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις είναι πάρα πολλές. Μόλις το τελευταίο τετραήμερο σε επίπεδο Περιφέρειας σημειώθηκαν σχεδόν 60 τέτοιες πυρκαγιές.

Δύο σημειώθηκαν στην περιοχή της Παλαιομάνινας στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και του Πύργου Ηλείας, την Τρίτη 22/3, ενώ σημειώνεται ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.

Οι ομάδες των δασοκομάντος θα λειτουργούν στα αμερικανικά πρότυπα,  δεδομένου μάλιστα ότι τον περασμένο Οκτώβριο στελέχη της Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας είχαν βρεθεί στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων είχαν συζητήσει και για την εκπαίδευση των Ελλήνων δασοκομάντος.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης  περιλαμβάνεται και το «κομμάτι» της τεχνογνωσίας, της εξειδίκευσης στον χειρισμό μηχανημάτων έργου, μέχρι και η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για την «ενσωμάτωση» νέων τεχνικών κατάσβεσης για τα ελληνικά δεδομένα.

Η ομάδα των δασοκομάντος  που θα βρίσκεται στην Πάτρα, θα εδρεύει στον Άραξο και θα επεμβαίνει σε συμβάντα στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Αχαΐα, αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

Η πρόσληψη πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με ορίζοντα μονιμοποίησης στο μέλλον, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα.

Ακόμη, είναι γνωστό πως θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου της τάξεως των 141,92 ευρώ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο