Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η Ολυμπία Βικάτου

 


Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η Ολυμπία Βικάτου, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, για την προσφορά της με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Διαβάστε περισσότερα »

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου να ανακηρύξει Επίτιμη Δημότη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, και να της απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, είχε ως επίκεντρο την προσφορά της Ολυμπίας Βικάτου στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιoλογικών θησαυρών της περιοχής, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, που λειτουργεί εδώ και και μερικούς μήνες.

Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια δεκαετία προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τακτικό μέλος του ΚΑΣ, τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης ένδεκα έργων ΕΣΠΑ στο Νομό.

Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Προϊσταμένη της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830.

Με γνώση, δυναμισμό, πάθος και εμπειρία κάνει όλα αυτά τα χρόνια πολλή και σημαντική δουλειά.

Κορυφαίο για το δήμο μας η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπου υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών και υλοποιήθηκε με την επίπονη προσπάθεια και της Ολυμπίας Βικάτου.

Η ίδρυση και η απόδοση του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στην επέτειο της διακοσιετηρίδας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστήριο εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που κατέστη συνώνυμο της προσφοράς και της θυσίας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Η εταιρεία Lamda Development συμπληρώνει την απόδοση τιμής προς την Ιερά Πόλη αφιερώνοντας στο Ξενοκράτειον Αρχαιολογικό Μουσείο τον εικοστό τόμο της εμβληματικής σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων”.

Η νέα αυτή πολυτελής δίγλωσση έκδοση προικίζει την Αιτωλοακαρνανία με έναν εξαίρετο οδηγό του νέου μουσείου για τον επισκέπτη, αλλά και με ένα πολύτιμο εγχειρίδιο γνώσης για ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, και για κάθε φιλομαθή και συνειδητοποιημένο αναγνώστη».

Για όλα αυτά, προτάθηκε ως ελάχιστη τιμή προς το πρόσωπο της Ολυμπίας Βικάτου η ανακήρυξή της σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

2 σχόλια:

  1. Και εμείς στο Θύρρειο θα την κάναμε επίτιμο δημότη αν μας έφτιαχνε το μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αιρετοί (δήμαρχος, πρόεδρος κοκ).
      naftemporiki.gr/story/1044347?
      Ο κόσμος κινείται δεν περιμένει "πέσε πίτα να σε φάω".
      Το ότι δεν νογάτε να κινηθείτε ομαδικά δεν σημαίνει πως ο κάθε ένας ( Βικάτου ) υποχρεούται να ασχοληθεί μόνος του με τον καθένα μας ξεχωριστά για πράγμα που δεν τον αφορά από την στιγμή που δεν νοιάζεσαι εσύ (ο Θυρρειότης) για εσένα...
      Υπάρχει και βουλευτής γηγενής να το εκμεταλλευτείτε.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο