Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Τα ανθρώπινα σκοτάδια και τα σύννεφα που “βρέχουν” ανυποψίαστους

 

του Γιώργου Βαρεμένου*

Ως ένα “γκολ στην ευτυχία” παρουσίαζε εφημερίδα τον γάμο της μητέρας που τώρα κατηγορείται για το ανείπωτο: ότι σκότωσε το παιδί της. Έρεβος......
Το γκολ, προφανώς, επειδή ο σύζυγος και πατέρας των άτυχων παιδιών είναι ποδοσφαιριστής. Ποιά όμως είναι η πιθανή απάντηση στο ερώτημα πόσοι από τους αναγνώστες του μελωμένου τίτλου ένοιωθαν μέτοχοι έστω και σε ένα κομμάτι ευτυχίας του νεόνυμφου ζεύγους; Η πιθανότερη, λοιπόν, απάντηση είναι: πολλοί από αυτούς που σήμερα συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι της κατηγορούμενης, απειλώντας να λυντσάρουν αυτήν και όσους σχετίζονται συγγενικά μαζί της• και, σε κάθε περίπτωση, όσοι προβάλλουν τις ζωές τους στις ζωές των άλλων. Μα, θα ρωτήσει κάποιος, πώς προβάλλουν τις ζωές τους σε άλλες, τις οποίες αποδοκιμάζουν και ζητούν θάνατο; Προφανώς επειδή, βλέποντας την κατάληξη, νοιώθουν καλύτερα να βρεθούν εκεί για να καταδικάσουν, ως χρηστοί και καλοί πολίτες, την φερόμενη ως δράστιδα του ανείπωτου εγκλήματος. Αυτοί, μεταξύ των συγκεντρωμένων, που τυχόν ήταν γείτονες ή μακρινοί γνωστοί, είναι οι πρώτοι που έπεσαν από τα σύννεφα όταν ακούστηκε το ανήκουστο. Οι άνθρωποι που εμφανίζονται μπροστά στις κάμερες μετά από εγκλήματα, είναι συνήθως αυτοί που πέφτουν από τα σύννεφα, απολύτως ανυποψίαστοι γι’ αυτό που συμβαίνει γύρω τους, σε βαθμό που νοιώθουν την ανάγκη να περιγράψουν δημοσίως και γοερά αυτή τους την πτώση.

Φρικώδη εγκλήματα, ακόμη και εναντίον ανυπεράσπιστων ψυχών, που τις έφεραν στον κόσμο για να τις βασανίσουν και τελικά να τις σκοτώσουν, πάντα υπήρχαν και, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, υπάρχουν. Το αν μπορεί να προληφθεί κάτι ή κατά το δυνατόν να αποτραπεί, εξαρτάται από την ωριμότητα μίας κοινωνίας πριν αρχίσει να κατεβαίνει από τα σύννεφα και να επιχειρεί να πάρει τον νόμο στα χέρια της. Το θέμα πάνω απ’ όλα είναι αν, πώς και από ποιούς θα μπορούσαν να σωθούν οι αθώες ψυχούλες που έτυχε, με το που είδαν το φως, να έρθουν αντιμέτωπες με τα ανθρώπινα σκοτάδια. Ο όχλος μόνο να λυντσάρει γνωρίζει. Η γυναίκα που σήμερα κατηγορείται, φώναζε με αφορμή την δολοφονία της μικρής Άννυς από τον πατέρα της: «Μην κάνετε παιδιά, ρέ, αφού δεν τα θέλετε, που να σας τιμωρήσει ο θεός!» Τότε ανήκε στον όχλο• τώρα τον έχει απέναντί της. Όσο για τον θεό, έχει φοβηθεί προ πολλού τους αθεόφοβους, όπου κι αν βρίσκονται.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο