Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Κυκλοφόρησε το πόνημα του Δημήτρη Αλεξανδρή «ΑΚΡΕΣ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ».

ΑΚΡΕΣ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ




 πηγη  Dimitris Alexandris

Κυκλοφόρησε το πόνημα του Δημήτρη Αλεξανδρή «ΑΚΡΕΣ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ».




Το έργο, που προλογίζει η συγγραφέας Παναγιώτα Σμυρλή – Στρατοπούλου, αποτελείται από δύο τόμους, οι οποίοι, πέραν του γραπτού κειμένου, περιέχουν σπάνιους χάρτες της περιοχής και 980 φωτογραφίες αρχαιολογικών ευρημάτων, τοπίων, σημαντικών κτισμάτων και ανθρώπων του χωριού.....


Ο πρώτος τόμος (390 σελίδων) περιλαμβάνει στην ιστορική διαδρομή του χωριού από την αρχαιότητα έως σήμερα και τις οικογενειακές ρίζες των κατοίκων του. Στα επιμέρους κεφάλαια Άκραι, Μποτίνο, Άνω Μποτίνο, Λιθοβούνι και Άκρες, αποτυπώνεται η παρουσία του χωριού και των ανθρώπων του, σε όλα τα στάδια της ιστορικής πορείας των Ελληνικού Κράτους. Όλες οι αναφορές και τα ιστορικά γεγονότα των βιβλίων στηρίζονται σε γραπτές πηγές, στην αξιοποίηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας και στη λαϊκή παράδοση.

Επίσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: α) Το παράρτημα το οποίο αναφέρεται σε Οθωμανικό κατάστιχο με τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων του χωριού Μποτίνου το έτος 1645 (26 Χανέδες – Εστίες) και β) το ένθετο Παράρτημα Α΄, στο οποίο, από άλλο κατάστιχο του έτους 1711 εμφανίζονται τα ονοματεπώνυμα των αρχηγών της κάθε οικογένειας (167 Χανέδες – Εστίες) καθώς και τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν για φόρους, στους Οθωμανούς.

Στο δεύτερο τόμο (520 σελίδων) γίνεται αναφορά στους Θεσμούς, την τοπική Κοινωνία και την πορεία των ανθρώπων του χωριού. Παράλληλα παρατίθεται πλήθος λαογραφικών στοιχείων από τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο.

Τέλος σε παράρτημα καταγράφεται η ζωή και το εκπαιδευτικό έργο του διδασκάλου Παναγιώτη Παπαγεωργίου.

Τα βιβλία, εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση της χώρας, θα παρουσιαστούν το Καλοκαίρι στο Λιθοβούνι και στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο