Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Το ψωμί ψωμάκι – Οι αρτοποιοί προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις


 Μέχρι και 70% πάνω οι πρώτες ύλες στους φούρνους, ενώ οι αρτοποιοί προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, αλλά το επόμενο δεκαήμερο  θα υπάρξουν αυξήσεις. Με άτυπο δελτίο προμηθεύονται ορισμένες από τις πρώτες ύλες τους.
Διαβάστε περισσότερα »

Το επόμενο δεκαήμερο περίπου αναμένονται και επιπλέον αυξήσεις στα προϊόντα των αρτοποιιών στην περιοχή του Αγρινίου και όχι μόνο, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει συνεχώς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες των αρτοποιών, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει ήδη σε αδιέξοδο.

«Τρώμε από τις σάρκες μας» τόνισε ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδος τους με τα «μελανότερα χρώματα»!

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των πρώτων υλών ο κ. Σάββας τονίζει: «το ηλιέλαιο από τα 15 ευρώ που ήταν τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε στα 24,50 ευρώ από την περασμένη Πέμπτη και τώρα μας το δίνουν με δελτίο. Ζητάμε λ.χ. 5 κιλά και σου δίνουν 1 κιλό, ζητάς 10 κιλά και σου δίνει 2 κιλά. Το αλεύρι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχαμε την Παρασκευή 11/3, θα ανέβει κατά 8 ευρώ το σακί των 25 κιλών, το οποίο τώρα κοστίζει 14 ευρώ, συνεπώς από την επόμενη Δευτέρα θα το πληρώνουμε οι αρτοποιοί 22 ευρώ.

Επίσης, μας ζητάνε να προκαταβάλουμε τα χρήματα για να ξεφορτώσουν. Θα έρθει ο προμηθευτής την Παρασκευή για να πληρωθεί για λ.χ. 20 σακιά αλεύρι και θα τα ξεφορτώσει την Δευτέρα. Αυτές είναι οι συνθήκες στην αγορά. Κατανοούμε τι γίνεται στον κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να ψωνίσει και έτσι «τρώμε από το κορμό μας» όπως λέει η ο λαός, απορροφούμε τις αυξήσεις όσο μπορούμε, αλλά δεν αντέχουμε άλλο.

Όσο έχουμε έστω και μικρό απόθεμα σε αλεύρι δεν θα αυξήσουμε τις τιμές μας, αλλά τα αποθέματά μας δεν είναι για περισσότερες από 10 ημέρες. Μετά το δεκαήμερο αυτό δυστυχώς θα υπάρξουν αυξήσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Αν αγοράζουμε μέχρι και 60% και 70% περισσότερο το αλεύρι και το ρεύμα είναι στα ύψη πως θα τα καταφέρουμε; Δεν έχουμε λύση και είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε τον καταναλωτή και γι αυτό οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες.

Ο καταναλωτής έχει αλλάξει συμπεριφορά, δυσκολεύεται πολύ. Την Καθαρά Δευτέρα λ.χ. που αναμέναμε πως θα είχαμε καλή κίνηση στα καταστήματά μας και παραδοσιακά είναι μια από τις καλές μέρες για τα αρτοποιεία, καταγράψαμε μέχρι και 30% πτώση στο τζίρο μας. Οι τρεις επόμενες ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα ήταν χάλια σε όλα τα επίπεδα.

Η κάμψη στα αρτοποιία ξεκίνησε μετά τα Θεοφάνεια και η απώλεια τζίρου ανέρχεται στο 25% με 30% από τότε μέχρι και σήμερα. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται η μεγαλύτερη κάμψη είναι στο ψωμί. Ως Ομοσπονδία έχουμε αντιληφθεί πως πλέον το μεσημέρι δεν στρώνεται τραπέζι στα ελληνικά νοικοκυριά και το βράδυ έχει κοπεί τελείως το ψωμί και γι αυτό ίσως δεν καταναλώνεται.

Μετά από τις επαφές που είχε ο κλάδος μας με τους αλευροβιομηχάνους συμπεραίνουμε πως ο επόμενος χρόνος θα είναι δυσκολότερος. Οι τιμές των αλεύρων θα παραμείνουν δηλαδή στα ύψη. Δεν προβλέπεται σε καμία των περιπτώσεων να μειωθεί η τιμή ούτε κατά 10 λεπτά. Η τιμή του μικρού σακιδίου των 25 κιλών με άλευρα δεν πρόκειται θα πέσει κάτω από 20 ευρώ. Αυτό δυστυχώς είναι το καλύτερο σενάριο, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί».

Έρχεται νέος γύρος ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής

Αναπόφευκτος θεωρείται από προμηθευτές και σούπερ μάρκετ ένας νέος γύρος ανατιμήσεων σε σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, πυροδοτούμενος αυτήν τη φορά από τα νέα δεδομένα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο νέος αυτός γύρος θα έρθει να προστεθεί σε ανατιμήσεις 8%-20% που ήδη είχαν ανακοινωθεί από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους προ της ρωσικής εισβολής, κάτι που πρόκειται να ασκήσει πλέον πολύ σημαντικές πιέσεις όχι μόνο στα χαμηλά, αλλά και στα μεσαία εισοδήματα. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου για κάμψη της ζήτησης, ακόμη και για τα είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία θεωρούνται σχετικά ανελαστικές δαπάνες.

Αν και οι περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται στα είδη που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα φυτικά έλαια, κυρίως ηλιέλαιο, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου σε τιμές ρεκόρ αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και του μεταφορικού κόστους.

Σιτηρά

Τη Δευτέρα η τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι ξεπέρασε τα 400 ευρώ/τόνο όχι μόνο για τα συμβόλαια Μαρτίου, αλλά και για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, για τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου η διακύμανση ήταν από 430 έως 450 ευρώ/τόνο, σχεδόν 200 ευρώ πάνω από τις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου βρέθηκε επίσης πάνω από τα 400 ευρώ/τόνο, φτάνοντας μέχρι τα 424 ευρώ/τόνο. Πρόκειται για τιμές σχεδόν απαγορευτικές, όπως επισημαίνουν στελέχη της εγχώριας αλευροβιομηχανίας, την ώρα, ωστόσο, που τα αποθέματα αρχίζουν και λιγοστεύουν.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

2 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ. ΚΥΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΕΙΤΕ ΖΥΓΙΣΜΕΝΟ . ΥΠΑΡΧΗ ΝΟΜΟΣ . ΓΙΑ ΖΥΓΙΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΝ ΦΡΑΤΖΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΛΕΙΠΟΥΝ 200 ΓΡΑΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΟ . ΣΕ ΕΥΡΩ ΕΑΝ ΕΧΕΙ 2.40 ΤΟ ΚΙΛΟ ΣΗΜΑΙΝΗ ΚΛΕΨΙΜΟ 48 ΛΕΠΤΑ ΗΤΟΙ 48 ΛΕΠΤΑ Χ 360 ΜΕΡΕΣ = 172 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. .ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΖΥΓΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΑΝ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΨΩΜΙ ΑΖΥΓΙΣΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4;29 EXEIS APOLITO DIKIO TO EXV ZYGYSEI APEIRES FORES PANTA LIPSO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο