Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Σε τροχιά κατάρρευσης – Το ενεργειακό κόστος «πνίγει» τους ΤΟΕΒ


Το ενεργειακό κόστος «πνίγει» τους ΤΟΕΒ, βάση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Συνείδηση”, σύμφωνα με το οποίο οι ΤΟΕΒ είναι σε τροχιά κατάρρευσης!....
Διαβάστε περισσότερα »
Μάλιστα, η εφημερίδα παρουσιάζει και την θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος τονίζει: “Η Περιφέρεια μαζί με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα διεκδικήσει τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία”

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Η ενεργειακή κρίση έρχεται να προστεθεί σε εποχή που οι ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα δεν έχουν μπορέσει να αποτινάξουν τα βάρη που δημιουργήθηκαν από τις παθογένειες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα το αρδευτικό δίκτυο να βαδίζει σε τροχιά κατάρρευσης…

Θέλουν επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Το αίτημα των αγροτών, που ούτως ή άλλως καλούνται να ανταπεξέλθουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και των ΤΟΕΒ είναι να υπάρξει ενίσχυση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων .



Οι ΤΟΕΒ ζητούν το Κράτος να αναλάβει την επιχορήγηση μέρους ή όλης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος των οργανισμών.

Εντωμεταξύ βιάζονται να πάρουν μια απάντηση (που η Κυβέρνηση δεν την έχει δώσει ακόμη) καθώς ως γνωστόν, οι ΤΟΕΒ κάθε χρόνο τέτοια εποχή καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου, θέλουν να το γνωρίζουν, ώστε να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκα σε πρόσφατη συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, όπου ετέθη το θέμα για τους ΤΟΕΒ, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ρύθμιση.

«Χαλάρωση» των ρυθμίσεων από τη ΔΕΗ

Στην παρούσα συγκυρία το ρεύμα σε αρκετά ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας –αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι κομμένο, καθώς οι Οργανισμοί δεν έχουν καταφέρει να μείνουν εντός ρύθμισης για τις συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος, που έχουν προς τη ΔΕΗ.

Το πρόβλημα θα γίνει φυσικά εντονότερο –αν δεν υπάρξει παρέμβαση- όταν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, καθώς τώρα είναι μια «νεκρή» περίοδος για τους αγρότες.

Εκτός λοιπόν από την κρατική παρέμβαση ένα πάγιο αίτημα των ΤΟΕΒ είναι η «χαλάρωση» των ρυθμίσεων από τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να υπάρχει το ανεβοκατέβασμα του διακόπτη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Μια από τις βασικότερες αιτίες που η κατάσταση στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ξέφυγε τα προηγούμενα χρόνια ήταν το γεγονός ότι καταργήθηκε η αρδευτική ενημερότητα που έφθανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΟΣΔΕ για να εισπράξει ένας παραγωγός τις επιδοτήσεις του.

Έκτοτε και σε συνδυασμό με τη δυσκολότερη θέση στην οποία βρέθηκε το σύνολο του αγροτικού κόσμου στα χρόνια της κρίσης των Μνημονίων δημιουργήθηκαν οφειλές εκατομμυρίων. Και τώρα η ενεργειακή κρίση έρχεται ουσιαστικά να αναβαθμίσει το δυσεπίλυτο πρόβλημα σε γόρδιο δεσμό…

Συνάντηση Ν. Φαρμάκη με ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ για το ενεργειακό κόστος

Το μείζον ζήτημα του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με τον Περιφερειάρχη να ζητάει από τους εκπροσώπους καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρξει ένα ολιστικό διεκδικητικό πλαίσιο υποστήριξης και ενίσχυσης που θα κατατεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης.

Ενημέρωση για το project των Ενεργειακών Κοινοτήτων


Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχουν συσταθεί και τη δουλειά που έχει γίνει, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης στη ΡΑΕ.

«Από την στιγμή που βάλαμε μπροστά το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό και έχουμε διανύσει πολλή μεγάλη απόσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Όμως, με συντονισμένο τρόπο, διεκδικούμε και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν, με τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν απαλλαχθεί πλέον από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος και μάλιστα, μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας» ανέφερε ο Νεκτ. Φαρμάκης.

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για παρέμβαση στην Πολιτεία

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης προανήγγειλε πρωτοβουλία της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει παρέμβαση από το Κράτος στο όλο ζήτημα που έχει ανακύψει.

«Αυτό το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο – σχεδόν ασήκωτο – ιδιαίτερα στις μέρες μας. Και συνιστά ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια μαζί με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσει τη λήψη μέτρων προστασίας και ενίσχυσης από την Πολιτεία, αφού διακυβεύεται ακόμα και η συνέχιση λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που έρχεται να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, δημιουργώντας μία… χιονοστιβάδα προβλημάτων» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης μετά το τέλος της σύσκεψης.

Στη σύσκεψη, μετείχαν ακόμα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, οι Αντιπεριφερειάρχες, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, καθώς και ο βοηθός Περιφερειάρχη, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Δημήτρης Παπάδακης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο