Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Aπεργία – αποχή για τις υπηρεσίες δόμησης όλης της χώρας η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη 24-3-2022



Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Δευτέρα 14-3-2022 η απεργία – αποχή για τις υπηρεσίες δόμησης όλης της χώρας η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη 24-3-2022, όπως ενημερώνει ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος εξέδωσε και το παρακάτω δελτίο τύπου, το οποίο έχει ως εξής:......
“Την κινητοποίηση συνυπογράφουν τρείς Ομοσπονδίες η ΠΟΕ ΟΤΑ που εκπροσωπεί όλους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ που εκπροσωπεί τους Μηχανικούς ΠΕ Δημοσίους Υπαλλήλους και η ΠΟΜΗΤΕΔΥ που εκπροσωπεί τους Μηχανικούς ΤΕ Δημοσίους Υπαλλήλους αναφέροντας χαρακτηριστικά:


« …δηλώνουμε την κοινή μας θέληση να αντισταθούμε στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις επιπτώσεις τους και να προγραμματίσουμε νέες κοινές δράσεις».


Τα αιτήματα:
 Επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης.
 Νέες προσλήψεις Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε. και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων μέσω του Α.Σ.Ε.Π..
 Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία.
 Κατάργηση του Νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ή στους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς».
 Επανεξέταση των επιπέδων της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.
 Κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
 Νομική Υποστήριξη σε κάθε Υπηρεσία Δόμησης.
 Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος Πολεοδομικός Νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.
 Υποχρεωτική προέγκριση άδειας και στην κατηγορία 3 από την αρμόδια
Υπηρεσία Δόμησης.
 Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.


Ο Σύλλογός μας είχε από τις 28-1-2022 με δελτίο τύπου αναφερθεί στα προβλήματα υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ στην περιοχή μας αναφέροντας συγκεκριμένα ότι :


«Η ΥΔΟΜ Αγρινίου έχει οριακά επαρκή στελέχωση στα Τμήματα Πολεοδομικών Εφαρμογών και Έκδοσης Αδειών Δόμησης τα οποία εξυπηρετούν σε ικανοποιητικό βαθμό τους Πολίτες. Όμως στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών (που ασχολείται με έλεγχο αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών) υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σοβαρή υποστελέχωση με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι Πολίτες.


Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι: Υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό των ΥΔΟΜ όλου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.


Το κλείσιμο μιας ΥΔΟΜ (π.χ. Αμφιλοχίας) με μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε μια άλλη (π.χ. Αγρινίου) χωρίς την ταυτόχρονη ενίσχυση της δεύτερης με μόνιμο προσωπικό θα οδηγήσει και την δεύτερη σε απορρύθμιση με συνέπεια να ταλαιπωρούνται τόσο οι Πολίτες όσο και οι εργαζόμενοι».


Καλούσαμε δε τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την λύση του προβλήματος. Όμως όπως και η κοινή ανακοίνωση των τριών Ομοσπονδιών αναφέρει «Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των Υπηρεσιών Δόμησης»


Αντίστοιχες συμπεριφορές έχουμε και στην περιοχή μας. Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ αρμοδίου αιρετού περί πληρότητας ΥΔΟΜ και ενίσχυσής της όταν απορροφηθεί άλλη ΥΔΟΜ και προκύψουν ανάγκες , δείχνουν ή άγνοια της πραγματικής κατάστασης ή προσπάθεια απόκρυψης του προβλήματος κάτω από το χαλί και βέβαια παραπέμπει το πρόβλημα και την επίλυσή του στις καλένδες.


Ελπίζουμε αυτή η κινητοποίηση να αφυπνίσει τους αρμόδιους , από τους Δήμους και τις Δημοτικές Αρχές μέχρι τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς οι ΥΔΟΜ σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες (έκταση χωρικής αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Δόμησης, μορφολογία, πληθυσμός, νησιωτικότητα, πλήθος εκδιδομένων πράξεων, κ.λ.π.).


Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία. Ζητάμε όμως και την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας.


Διεκδικούμε ΥΔΟΜ που θα μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες προστατεύοντας ταυτόχρονα το Περιβάλλον και το Δημόσιο συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο