Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Βόνιτσα, η Αυτόνομος Πολιτεία, 1800-1806 1800 (21 Μαρτίου), Συνθήκη Κωνσταντινούπολης. H Συνθήκη της Αυτονομίας

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ




Στις 21 Μαρτίου 1800, η Ρωσία και η Οθωμανική αυτοκρατορία υπέγραψαν συνθήκη δια της οποίας τα Επτάνησα (νησιά του Ιονίου) ανακηρύσσονταν αυτόνομος Επτάνησος Πολιτεία, καθώς επίσης την αυτονόμηση των πρώην Ηπειρωτικών Βενέτικων κτήσεων (Ενετικό Continente , Βόνιτσα – Πρέβεζα- Πάργα- Βουρθωτό), υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης και της προστασίας των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους από τον αυτοκράτορα της Ρωσίας.......



Ο τότε Σουλτάνος , Ο Σελίμ Γ’, προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα από την συνθήκη της 21ης Μαρτίου. Ετσι στις 18 Απριλίου 1800 με φιρμάνι του, επισημοποίησε την αυτονομία της  Βόνιτσας – Πρέβεζας- Πάργας, με επιτηρητή της καλής εφαρμογής της συνθήκης και του φιρμανιού από τον Αβδουλάχ μπέη.

 Η  συνθήκη  του 1800 διαλάμβανε:

õα) ίνα οι κάτοικοι των τεσσάρων αυτών θέσεων κυβερνώνται δι’ επιτοπίων νόμων και αρχών,

õ β) ίνα έχωσι πλήρη ελευθερίαν επί της περιουσίας των και προς παν επιτήδευμα ,

õ γ) ίνα μη δύνανται οι Οθωμανοί ανεγείραι μεσίτιον εντός τινός των ανωτέρω θέσεων και

õδ) ίνα μη συγχωρήται ουδενί Οθωμανώ η εγκατάστασις εντός του μικρού εκείνου κράτους επί ουδεμιά προφάσει, παρεκτός τουενός και μόνου Οθωμανού, εδρεύοντος εν εκάστι κοινότητι, όπως εκτελή όσα η επιτόπιος αρχή εναποτίθετο εις την διαχείρησίν του..

Σύντομα οι τρείς παλιές βενέτικες πόλεις (Βόνιτσα-Πρέβεζα-Πάργα) δημιουργούν ένα είδος συγκυβέρνησης,  την Συμπολιτεία του Ακρωτηρίου. Η Διοίκηση της Συμπολιτείας είχε έδρα την Πρέβεζα και το επταμελές Κονκλάβιο αποτελούνταν από τρείς εκπροσώπους της Πρέβεζας, δύο της Βόνιτσα και δύο της Πάργας.

Για 6,5 χρόνια η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ είναι ένα κράτος – μαχαίρι στην καρδιά του Αλή Πασά. (βλέπε εργασία: Η συμπολιτεία του Ακρωτηρίου – Βόνιτσα η αυτόνομος πολιτεία).

Για την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΊΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ 


Ο πρόεδρος                                        Ο Αντιπρόεδρος

Φίλιππος Ντόβας                               Στυλιανός Ντίνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο