Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Eurobank: Χάκερς «έσπασαν» το web banking και διαρρέουν live τα στοιχεία των χρηστών


       Πρωτοφανής επίθεση υποκλοπής στοιχείων ηλεκτρονικής τραπεζικής, «phishing attack» - Τα στοιχεία των πελατών της τράπεζας που υποκλέπτονται εν αγνοία τους αναρτώνται σε άλλη πλατφόρμα

Μαζική επίθεση υποκλοπής στοιχείων πελατών του web-banking της Eurobank είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Τα στοιχεία μάλιστα, δημοσιοποιούνται άμεσα από άλλη πλατφόρμα!
Οι πελάτες της τράπεζας αφού «μπουν» στο σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών «οδηγούνται» σε άλλη σελίδα όπου όμως καταγράφονται και υποκλέπτονται τα στοιχεία τους: Τόσο προσωπικά δεδομένα όσο και κωδικοί τους στην ηλεκτρονική τραπεζική.
Η επίθεση-phishing attack, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται διεθνώς οι υποκλοπές-«ψάρεμα» στοιχείων χρηστών δεν γίνεται αντιληπτή από τους χρήστες, όμως, τα στοιχεία που υποκλέπτονται δημοσιοποιούνται στην πλατφόρμα Telegram. Οι χάκερς που έχουν «σπάσει» τα συστήματα ασφαλείας της Eurobank έχουν αυτομάτως στη διάθεσή τους τα στοιχεία των πελατών που έχουν κάνει συναλλαγές τις τελευταίες ώρες, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν στους λογαριασμούς τους.
Όπως μας δήλωσε ο Πλούταρχος Κρεντήρης - Σύμβουλος ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων της εταιρίας security Full Counter - η μέθοδος η οποία χρησιμοποιήθηκε για την κυβερνοεπίθεση είναι το «phishing attack». Η μέθοδος αυτή βάλει τον χρήστη και όχι την τράπεζα, γι’ αυτόν τον λόγο οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, σε ποιες σελίδες περιηγούνται στο διαδύκτιο. Με παρόμοιο τρόπο έχουν χτυπηθεί και άλλες τράπεζες στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
Τι λέει η Eurobank
Μετά τη δημοσιοποίηση της επίθεση, η τράπεζα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Η Eurobank ενημερώνει ότι τα συστήματα της και ειδικά το ebanking και mbanking είναι ασφαλή και δεν έχουν δεχθεί καμία επίθεση από hackers ή άλλους κακόβουλους χρήστες.
Επίσης επιστεί την προσοχή των πελατών της να μην ανοίγουν emails από άγνωστες πηγές και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε ποιες σελίδες περιηγούνται στο διαδίκτυο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν θύματα υποκλοπής στοιχείων μέσα από τη διαδικασία «ψαρέματος» στοιχείων χρηστών.
Η Τράπεζα ουδέποτε έχει ζητήσει, δεν ζητά και δεν θα ζητήσει ποτέ τα στοιχεία των πελατών κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
 
πηγή:  protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. για ποια ασφαλεια μας μιλανε στο τραπεζικο συστημα και μας προωθούν να κανουμε και e banking απο το κινητό ??? καμια ασφάλεια καμια εμπιστοσύνη οτι κλειδώνει ξεκλειδώνει . κρατάω τον κουραστικό και κλασσικό κανόνα των συναλλαγών μου . καμια ασφαλεια πλεων και αυτο εχει αποδειχτεί. μεχρι στον ΟΤΕ βάλανε χέρι και τράβηξαν ολα τα δεδομένα κλήσεων . το νου σας !μέχρι να βγει το τσιπ που θα είναι ενσωματωμένο στην επιδερμίδα μας.. και μέχρι να το σπάσουν και αυτο . το κλασσικό είναι και ποιο ασφαλές τελικα .. σε ολα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο