Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Θανάσης Καββαδάς: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης.


  «1.000.000 πλαστικά ποτήρια χρησιμοποιούνται για καφέ καθημερινά στην Ελλάδα, και 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά κάθε χρόνο»

         Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο, η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 904/2019  για την απαγόρευση διάθεσης πλαστικών μιας χρήσης αλλά και ουσιαστικά κίνητρα για αλλαγή  των καθημερινών μας συνηθειών, που πρέπει να αποσυνδεθούν από τη χρήση των πλαστικών.
          Επεσήμανε ότι το 95% των σκουπιδιών που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον στη Μεσόγειο, έχουν ως πρώτη ύλη το πλαστικό, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα και στους θαλάσσιους οργανισμούς, ενώ η ρύπανση, μέσα από τη διατροφική αλυσίδα, προκαλεί αρνητικές συνέπειες και στην ανθρώπινη υγεία. Τόνισε ότι για την Ελλάδα, μια χώρα με μια τεράστια ακτογραμμή 16 χιλιάδων χιλιομέτρων, το παρόν νομοσχέδιο είναι καθοριστικής σημασίας αφού απλώνει ασπίδα προστασίας σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, το μοναδικό φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον.
Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ ενώ κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 2 δισεκατομμύρια  πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια θλιβερή αρνητική επίδοση που πρέπει να αλλάξουμε, αλλάζοντας τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας.
Ανέφερε ότι η κατάργηση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης, τα οποία περιγράφονται με λεπτομέρεια στο νομοσχέδιο, θα ισχύσει στη χώρα μας για το δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2021 και για την ευρύτερη αγορά από τον Ιούλιο του 2021, αναφέροντας ενδεικτικά σε αυτά που θα καταργηθούν τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά.
Στόχος, όπως είπε, είναι μέχρι το 2024 να έχει μειωθεί η κατανάλωση πλαστικών ποτηριών και περιεκτών τροφίμων κατά 30% ενώ για το 2026 ο στόχος ανεβαίνει στο 60%. Σε ό,τι αφορά στα πλαστικά μπουκάλια, θα πρέπει να στηρίζονται στην οικολογικό σχεδιασμό και  θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και σε ποσοστό 35% το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών, οι Δήμοι θα δημιουργήσουν υποδομές δωρεάν παροχής πόσιμου νερού σε αθλητικούς και κοινόχρηστους χώρους αλλά και παιδικές χαρές.
Στη συνέχεια ανέφερε συγκεκριμένα κίνητρα που περιέχει το νομοσχέδιο για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των πλαστικών, όπως:
·         Περιβαλλοντική εισφορά για τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί θα διοχετεύονται σε Δήμους και Περιφέρειες για να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
·         Διάθεση από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης προϊόντων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
·         Επιστροφή χρημάτων στους πολίτες για επιστροφή πλαστικών μπουκαλιών στα σημεία πώλησης
Τέλος, αναφέρθηκε στην επέκταση της πειβαλλοντικής σήμανσης σε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, που αναφέρονται στην οδηγία από τον Ιανουάριο του 2023, ώστε οι πολίτες θα γνωρίζουν ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, ποια για ανακύκλωση και ποια για κομποστοποίηση, ενώ επεσήμανε ότι προβλέπονται και κυρώσεις όπως η επιβολή αυστηρού προστίμου ίσου με το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους για όσους πωλούν προϊόντα που έχουν απαγορευτεί.
Ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του καταθέτοντας και συγκεκριμένη πρόταση για την προώθηση της ανακύκλωσης:
«Το νομοσχέδιο αυτό εκτός από το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί ένα νέο πρότυπο υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς για τους Έλληνες πολίτες. Ενισχύει το μπραντ της Ελλάδας αλλά και την εικόνα της, ως τουριστικού προορισμού. Την εικόνα μιας χώρας που διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον και το σέβεται στον απόλυτο βαθμό.
Πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και σε μία ακόμα θεσμική παρέμβαση για το ζήτημα των στερεών αποβλήτων. Να δοθούν περισσότερα και κυρίως χειροπιαστά κίνητρα στους πολίτες για την ανακύκλωση. Η οικονομική επιβάρυνση για τα τέλη καθαριότητας να συνδεθεί με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που κάνει κάθε πολίτης ή νοικοκυριό. Οι θεσμικές αυτές παρεμβάσεις, αποτελούν ένα κοινό τόπο στον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, μια συναίνεση που εύχομαι να καταγραφεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.
 
Το βίντεο της ομιλίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο