Η περιοχή του Ξηρομέρου είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας, που συχνά είναι αντιμέτωπη με την λειψυδρία και την παρατεταμένη ανομβρία, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τόσο την Δημοτική Αρχή όσο και τους κατοίκους της περιοχής.
Το μερίδιο ευθύνης, για κάποιους είναι οι Δημοτικές - Περιφερειακές αρχές, που εναλλάσσονται χωρίς να υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με την προληπτική συντήρηση και βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης. Για άλλους είναι οι παράνομες συνδέσεις που εξαντλούν το πόσιμο νερό σε αγροτοκτηνοτροφικούς σκοπούς, επίσης και οι νόμιμες παροχές, δεν κάνουν ορθολογική χρήση του νερού τις περιόδους της ανομβρίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ μελάνι έχει χυθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Η ποιότητα του πόσιμου νερού είναι αυτή που μας προστατεύει από εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας. Ο καθαρισμός των δεξαμενών, η χλωρίωση, η ποιότητα του δικτύου είναι από τα βασικότερα που παίζουν ρόλο στις μετρήσεις των επιπέδων για να είναι το νερό κατάλληλο προς κατανάλωση.
Στο πνεύμα αυτό μία σειρά από Ευρωπαϊκές οδηγίες και η εθνική νομοθεσία προστατεύει την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Το Φεβρουάριο του 2020 με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ζητούσε, μεταξύ άλλων, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, την αποστολή στοιχείων ποιότητας νερού της τριετίας 2017, 2018, και 2019, το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:
- Oι εκθέσεις που αποστέλλονται στην Ε.Ε συντάσσονται σύμφωνα με τα συνημμένα πρότυπα πινάκων με βάση τον υδροδοτούμενο πληθυσμό.
- Ο καθορισμός του υδροδοτούμενου πληθυσμού γίνεται βάσει της ζώνης παροχής νερού που εξυπηρετεί αυτόν. Ως ζώνη παροχής νερού του υδροδοτούμενου πληθυσμού νοείται η περιοχή εντός της οποίας το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης εισέρχεται από μία ή περισσότερες πηγές και εντός της οποίας η ποιότητα του νερού μπορεί να θεωρηθεί ως περίπου ομοιόμορφη. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ζώνη δεν συμπίπτει πάντοτε με την διοικητική υποδιαίρεση της Xώρας ( δηλ. ο πληθυσμός ενός Δημοτικού Διαμερίσματος, ή Δήμου, ο οποίος πιθανόν υδροδοτείται από περισσότερες της μιας παροχών, με ανομοιόμορφη ποιότητα πόσιμου νερού). Σε περίπτωση που ο υδροδοτούμενος πληθυσμός μιας περιοχής εξυπηρετείται από παραπάνω από μια ζώνες παροχής νερού, τότε η συμπλήρωση των σχετικών Πινάκων θα γίνεται για κάθε ζώνη παροχής νερού και όχι συνολικά για όλες τις ζώνες παροχής (π.χ. 3 ζώνες παροχής νερού σε μια περιοχή – 3Πίνακες συμπληρώνονται).
- Τα στοιχεία που θα αποσταλούν θα αφορούν στα αποτελέσματα των αναλύσεων πόσιμου νερού κυρίως από το σημείο παροχής νερού στον καταναλωτή, αλλά και από το δίκτυο ύδρευσης, μετά την ενδεχόμενη επεξεργασία του, απολύμανση κ.λ.π. δηλαδή από τη δεξαμενή συγκέντρωσης του νερού ως το δίκτυο διανομής του νερού.
Επιπλέον τονίζεται ότι για την ομοιόμορφη παρουσίαση των αποτελεσμάτων κατά την σύνταξη της σχετικής έκθεσης της τριετίας, η αποστολή των στοιχείων ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να γίνεται από τους Υπεύθυνους ύδρευσης εντός της τεθείσας προθεσμίας:
Α) μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, δεδομένου ότι σε επίπεδο Ε.Ε. θα εισάγονται σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να αποτυπώνεται η ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης κάθε Χώρας εντός της Ε.Ε,
Β) με ορθή και υπεύθυνη αναγραφή των στοιχείων, σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες καταγραφής, ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν συστηματικά λάθη καταγραφής.
Οι πίνακες καταγραφής βρίσκονται αναρτημένοι υπό μορφή υπολογιστικού φύλλου (excel) στον επίσημο ιστοχώρο του Υ.Υ. (www.moh.gov.gr/Υγεία/Δημόσια Υγεία/Υγιεινή Περιβάλλοντος/Προστασία Ποιότητας υδάτων/Προστασία νερού ανθρώπινης κατανάλωσης) και σε αυτή τη μορφή θα πρέπει να συμπληρωθούν. Μετά τη συμπλήρωσή τους οι πίνακες θα αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ymp-posimo@moh.gov.gr.
Επίσης, υπενθυμίζεται, όπως αναφέρεται στην από 27.2.2018 Εγκύκλιο, η λειτουργία από την ΕΔΕΥΑ του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Χώρας.
Τέλος, ζητείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγιεινής των Π.Ε., όπως, στο πλαίσιο του εποπτικού ελέγχου που ασκούν για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, μεριμνήσουν για την άμεση ανταπόκριση των υπεύθυνων ύδρευσης των περιοχών ευθύνης τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο ως προς την παρακολούθηση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, καθώς και την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της περιοχής τους, είναι:
α) την αριθ. Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322/6.9.2017 (ΦΕΚ B 3282/19-9-2017) ΚΥΑ «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 3ης Νοεμβρίου 1998 όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7-10-2015)»,
β) την αριθ. Η.Π. 11764/653/16.3.2006 (ΦΕΚ Β 327/17-3-2006) ΚΥΑ «Πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ «για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ» του Συμβουλίου. Αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 77921/1440/1995 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 795)»,
γ) τη Δ1δ/Γ.Π. οικ. 16518/27-2-2018 (ΑΔΑ: 6ΞΛΨ465ΦΥΟ-ΔΟΜ) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Παρακολούθηση ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης»,
δ) τη Δ1δ/ Γ.Π. οικ. 37251/20-5-2019 (ΑΔΑ: Ω0ΤΚ465ΦΥΟ-ΤΘΖ) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Πρόσβαση των καταναλωτών σε κατάλληλες και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης των περιοχών τους».
Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος των Δημοτών - πολιτών προϋποθέτει την αντιμετώπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό, φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό.
εστειλε στοιχεια ο δημος ??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται! Με το υπ' αριθμ. Πρωτοκόλλου 1161/ 5-3-2020.
ΑπάντησηΔιαγραφή