Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση του Θανάση Καββαδά με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για θέματα πολιτικής προστασίας της Λευκάδας


        Συνάντηση με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για την πολιτική προστασία, κ. Νίκο Χαρδαλιά, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα που απασχολούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό, την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και να συζητήσουν γενικά θέματα πολιτικής προστασίας. Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στην Λευκάδα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νικόλαο Χαλκιά, αλλά και παλαιότερης επιστολής του προς τον Υφυπουργό, ο Βουλευτής έκανε μία σύντομη αναδρομή στα δύο θλιβερά περιστατικά του Αυγούστου 2016, όταν κάηκαν ολοσχερώς 11 σπίτια και ο Δημοτικός κινηματογράφος Απόλλων, και του Φεβρουαρίου 2020 όπου καταστράφηκαν 5 οικίες, τονίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας αποτελείται από παραδοσιακά ξύλινα σπίτια, μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, κατασκευασμένα με εξαιρετικά εύφλεκτα δομικά υλικά τα οποία, σε συνδυασμό με τους στενούς δρόμους, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στο επιχειρησιακό έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η περιοχή αρμοδιότητας της Πυροσβεστικής Λευκάδας καλύπτει 680 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 43.000 μόνιμους κατοίκους, όχι μόνο στο νησί της Λευκάδας, αλλά και στον Δήμο Άκτιου- Βόνιτσας, μέρος του Δήμου Ξηρομέρου (Πάλαιρο, Μύτικα, Παλιάμπελα, Κανδύλα), συχνά σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, αλλά και τα νησιά Σκορπιό, Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο, ενώ στο τομέα ευθύνης της Υπηρεσίας υπάγεται και το Αεροδρόμιο Άκτιου - Βόνιτσας.
Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα στη Λευκάδα έχει μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, ενώ έχει στη διάθεσή της μόνο ένα όχημα 10.000 λίτρων και δύο οχήματα 5.000 λίτρων, εκ των οποίων το ένα πεπαλαιωμένο, σχολιάζοντας ότι τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία δεν επαρκούν. Έπειτα από την αναβάθμιση της Υπηρεσίας σε Διοίκηση, ο Βουλευτής ζήτησε την αναβάθμιση της δύναμης και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που έχει στη διάθεσή της, με επιπλέον προσωπικό, αλλά και τα οχήματα που απαιτούνται για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα καθήκοντά της.
 
Για τη περαιτέρω διευκόλυνση του έργου της Υπηρεσίας, και έπειτα από συζήτηση με τον Διοικητική της Πυροσβεστικής Λευκάδας, ο Βουλευτής κατέθεσε επιπλέον πρόταση στον Υφυπουργό για την ίδρυση μόνιμου πυροσβεστικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ακτίου – Βόνιτσας, ώστε να κατανεμηθούν καλύτερα οι δυνάμεις και να αυξήσουν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να εξοπλιστεί κατάλληλα με επιπλέον προσωπικό και οχήματα.
          Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει με προσοχή τα αιτήματα, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στη δημιουργία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για τα Ιόνια Νησιά στην Λευκάδα, γεγονός που αποτιμήθηκε θετικά από όλους τους παριστάμενους, καθώς επιχειρησιακά και διοικητικά το νησί προσφέρεται λόγω της κεντρικής του θέσης και της οδικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
          Σε συνέχεια της προσπάθειας για ενίσχυση της Πυροσβεστικής Λευκάδας, ο Βουλευτής θα επιδιώξει συνάντηση και με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο