Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ιωαννίνων

Αντιμέτωποι με το θέαμα των νεκρών ψαριών, κυρίως γόνου, βρίσκονται ψαράδες και περαστικοί στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.
Χιλιάδες νεκρά ψάρια εμφανίστηκαν στα νερά από την παραλίμνια περιοχή μέσα στην πόλη κάτω από κάστρο, μέχρι το χωριό Καστρίτσα, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ψαράδων, η εμφάνιση των νεκρών ψαριών, ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης.....

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο παρελθόν από τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, στη λίμνη συνήθως επικρατούν ανοξικές και υποξικές συνθήκες, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου, που παρατηρείται λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν αφενός και αφετέρου της απουσία φυτών στον πυθμένα, ώστε να γίνει φωτοσύνθεση και να παράγουν οξυγόνο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, είπε αν πρόκειται για αιφνίδια κρούσματα θανάτου, θα πρέπει να διερευνηθεί από τι έχει προέλθει αυτό το σοκ στο οικοσύστημα.
Να σημειωθεί ότι η λίμνη, σε ορισμένα σημεία, παρουσιάζει μαύρες κηλίδες, ενώ η δυσοσμία που αναδύεται από το νερό είναι έντονη.
Την προηγουμένη εβδομάδα, στα παραλίμνια χωριά του δήμου Ιωαννιτών, η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ασυνείδητοι άδειασαν στα νερά της λίμνης βοθρολύματα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή κοντά στη Μονή Δουραχάνης. Μάλιστα τότε, οι ντόπιοι ψαράδες προειδοποιούσαν ότι ήταν μεγάλος ο κίνδυνος να έχει χαθεί ο γόνος των ψαριών της φετινής χρονιάς. Απαντήσεις στα αίτια του θανάτου των ψαριών, θα δώσουν οι ειδικές αναλύσεις που θα γίνουν.


topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: