Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Το Αεροδρόμιο Ακτίου μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

Με αναβάθμιση κι οργάνωση και όχι απαξίωση των δομών του

        Τον Αερολιμένα Ακτίου επισκέφθηκε η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον αερολιμενάρχη κ. Γαλάνη Θεόδωρο και εργαζομένους από όλους τους κλάδους υποστήριξης της λειτουργίας του. 
     Η Βουλευτής ενημερώθηκε εκτενώς για τα θέματα του αεροδρομίου και την λειτουργία του κατά το εξάμηνο της επιβατικής κίνησης, αλλά και για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την βελτίωση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών και των διαθέσιμων υποδομών του. 
      Κατά γενική ομολογία το αεροδρόμιο Ακτίου έχει συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου  -αλλά όχι ανάλογα των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής. 
     Είναι γεγονός ότι στα χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει διαρκή αυξητική τάση επισκεπτών, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται δρομολόγια πτήσεων από και προς το εξωτερικό.........



       Δυστυχώς όμως η εικόνα του αεροδρομίου -που δεν μας τιμά ως πρώτη εντύπωση της χώρας για τους επισκέπτες- είναι η εικόνα μιας υποδομής που υπολειτουργεί.
      Η κ. Φούντα από την πλευρά της είχε την ευκαιρία να κάνει μία αναλυτική παρουσίαση των προτάσεών της για την αναβάθμιση του πτητικού έργου του αερολιμένα, με στόχο το αεροδρόμιο Ακτίου να μετατραπεί σε ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλ/νίας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας. 

Ενημέρωσε για 
•την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για διακομματική κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα δημιουργίας δρομολογίων από και προς την Αθήνα - και μάλιστα με δυνατότητα επιδότησης, «σπάζοντας» το δρομολόγιο Άκτιο-Σητεία σε Άκτιο-Αθήνα-Σητεία ή με την προσθήκη νέας γραμμής ως «ακριτικής»-, θεωρώντας  ανεπίτρεπτο για τον τουρισμό και την παραγωγή το να μην υπάρχει απευθείας σύνδεση με την πρωτεύουσα, σε μία χώρα που θα έπρεπε να επενδύει σταθερά στην διάχυση των επισκεπτών στην ελληνική επικράτεια. 

Επίσης, πρότεινε την 
•δημιουργία τεχνολογικά εξελιγμένου ενημερωτικού περιπτέρου, 
•προσθήκη μηχανήματος προβολής τουριστικού υλικού, 
•ύπαρξη ενημερωτικού έντυπου υλικού για τις δραστηριότητες πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή,
•αναβάθμιση της συγκοινωνίας με «άνοιγμα» των πτήσεων και σε τουρισμό πέρα των all inclusive εβδομαδιαίων πακέτων, ενώ ζήτησε να συζητηθεί το θέμα του ονόματος του αερολιμένα.

       Στα «καθημερινά» -και καθόλου οραματικά- η βουλευτής μίλησε για τα προβλήματα που είναι γνωστό πως βιώνουν οι χρήστες του αερολιμένα: 
•μόλις 12 εργαζόμενοι απασχολούνται σήμερα στο αεροδρόμιο, οι οποίοι αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου που διανύουμε χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό (απουσιάζουν πλήρως ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, ηλεκτρονικοί κλπ)
•δεν έχει αποκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2011 η λειτουργία του κλιματισμού του αεροδρομίου, γεγονός επιεικώς απαράδεκτο,
•δεν υπάρχει τροχαία για την ρύθμιση της κίνησης και την εποπτεία της στην είσοδο και έξοδο του αερολιμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά  προβλήματα, ακόμη και ασφαλείας –πόσο μάλλον δυσφήμιση για την χώρα μας
•δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί τους επισκέπτες
•ενώ τίθενται σοβαρά ζητήματα καθαριότητας της περιοχής του αεροδρομίου.

      Για τα παραπάνω προβλήματα η κ. Φούντα κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού, ζητώντας εξηγήσεις αλλά κυρίως λύσεις.
      Στο τέλος της συνάντησης, η κ. Φούντα προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: 
    «Το αεροδρόμιο Ακτίου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην ανάπτυξη σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, με θετικές επιπτώσεις σε όλη την παραγωγική διαδικασία.
Οι αναβαθμίσεις όμως δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά, αλλά με ενίσχυση δομών, έλεγχο, πολιτικές πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, με πολλή δουλειά από όλους μας.
Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για Περιφερειακή ανάπτυξη.
Τα αεροδρόμια είναι πύλες εισόδου στη χώρα μας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα. 
Επιβάλλεται η πολιτεία να μεριμνήσει και να εφαρμόσει πολιτικές σχετικά με την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου του Ακτίου, για την διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και ασφάλειας στις μετακινήσεις για επισκέπτες και κατοίκους".
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

3 σχόλια:

  1. ΝΙΚΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ....ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΣ ΜΑΣ,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκη μου βρεθήκατε και σεις στην κυβέρνηση για να προσφέρετε αλλά δεν σας άρεσε αυτός ο ρόλος. Προτιμάτε την ανεύθυνη και ανέξοδη γκρίνια... Έχετε γίνει τόσο πολύ βαρετοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο