Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ για τα Προβλήματα στη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Με αφορμή τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στη λειτουργία του Γ.Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία του νομού μας , δε χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγραφεί: Τα  νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση,  (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και γιατρούς, κλινικές και τμήματα που  δεν λειτουργούν η υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού,   εργαζόμενοι και γιατροί σε αυτά να έχουν γίνει «λάστιχο» Άνθρωποι μένουν χωρίς την απαραίτητη θεραπεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους.....
Κατάσταση δραματική κι επικίνδυνη  όπως καθημερινά καταγγείλουν γιατροί και εργαζόμενοι, καθώς  λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότησή, τα νοσοκομεία πλέον δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδες ανάγκες και έτσι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
 Αυτό είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που προωθούνται δια πυρός και σιδήρου   είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κατευθύνονται από συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών μαζί και της χώρας μας . Στόχος των αλλαγών αυτών είναι το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους  η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης, η πολιτική της συγκυβέρνησης  Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι' αυτό περικόπτει τις κρατικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζει την Υγεία σαν ατομική ευθύνη. Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες, δυναμώνοντας την τάση να συνδέονται τα προβλήματα Υγείας με την οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών. Επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.
Γι' αυτό και καμία άλλη μορφή  διαχείρισης ή ποιο «light» παραλλαγής της πολιτικής ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά είναι υπέρμαχος της ΕΕ, της ανάπτυξης με μοχλό τους επιχειρηματικούς ομίλους και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Πρόνοια και στο Φάρμακο.
Οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι ένα δρόμο έχουν: να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος  για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης ,Ε.Ε. βιομηχάνων. Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας αποτελούν τη βάση  στην οργάνωση κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων .
Για να έχει, όμως, επιτυχία αυτός ο αγώνας, θα πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά του προβλήματος. Να αναδεικνύει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την ενίσχυση των οποίων η κυβέρνηση εξοικονομεί χρήματα με τις περικοπές στην υγεία, πολύ δε περισσότερο εκείνοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται κιόλας σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα και για τους οποίους ανοίγονται καινούργια, νέα κερδοφόρα πεδία, είτε πουλώντας υπηρεσίες στο «δημόσιο σύστημα», είτε απευθείας στους ασθενείς. Σε όφελός τους εφαρμόζεται η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας. Αυτή η στρατηγική μετατρέπει τα κρατικά νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, επιβάλλοντας εντατικοποίηση στους εργαζομένους , πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς για τις υπηρεσίες που παρέχουν
Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων από τη λαϊκή συμμαχία και από κανένα Σωτήρα!! Δεν μπορούν να συνυπάρξουν κέρδη και δικαιώματα. Κέρδη και υγεία!
ΤΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΕΕ βιομηχάνων. Χτίζοντας την ενότητά , τη συμμαχία μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της. Όλοι στον αγώνα, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία 
Αναλυτικά η ερώτηση:




ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγείται στην απαξίωση το Γ. Νοσοκομείο Μεσολογγίου, με οδυνηρές συνέπειες για το λαό της περιοχής.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γ. Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Είναι δραματική και επικίνδυνη όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, καθώς λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότησή και της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο παραμικρό στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί κι αποδεικνύει στην πράξη τι εννοούσε η κυβέρνηση και οι εδώ διοικούντες με το δήθεν «νοικοκύρεμα».
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω προβλήματα:
1.   Η μονάδα τεχνητού νεφρού: Δουλεύει μόνο Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και έχει έναν γιατρό
2.   Παθολογική κλινική: Έχει μόνο 3 γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες του μήνα.
3.   Καρδιολογική κλινική: Τελειώνει σε λίγες μέρες  η σύμβαση του επικουρικού γιατρού και μένουν 3 γιατροί. Δεν μπορεί έτσι να δουλέψει και ο χειρουργικός τομέας χωρίς να γίνεται καρδιολογική εκτίμηση των περιστατικών.
4.   Χειρουργικός τομέας: Μένει χωρίς ειδικευόμενους λόγω της λήξης της θητείας των υπαρχόντων και μη προσέλευσης καινούριων λόγω χαμηλών αμοιβών.
5.   Ορθοπεδική κλινική: Έχει μόνο 3 γιατρούς και μένει 10 μέρες το μήνα ακάλυπτη.
6.   Αναισθησιολογικό τμήμα: Μένει σε λίγες μέρες με έναν μόνο αναισθησιολόγο λόγω λήξης της θητείας της επικουρικού, (έχουμε 1300 πράξεις αναισθησίας το χρόνο)
7.   Μικροβιολογικό.:Αρκετές μέρες το μήνα μεταφέρονται τα δείγματα στο Αγρίνιο λόγω έλλειψης ιατρών και προσωπικού
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση είχαμε την παραίτηση του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Όλες οι αλλαγές που προωθούνται διά πυρός και σιδήρου είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Στόχος των αλλαγών αυτών είναι το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Αντιμετωπίζεται η Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι’ αυτό η Κυβέρνηση περικόπτει τις κρατικές δαπάνες. Μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζει την Υγεία σαν ατομική ευθύνη. Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες, δυναμώνοντας την τάση να συνδέονται τα προβλήματα Υγείας με την οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών. Επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.
Την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται, η κατάσταση στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.
Η κατάσταση που επικρατεί και στο ΓΝ Μεσολογγίου είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που με αφορμή την κρίση υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς μέτρα που έχουν συναποφασιστεί χρόνια πριν στην ΕΕ. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά, και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου, αλλά και για να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στον χώρο της υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
-       Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.
-       Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή.
-       Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Οι Βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο