Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Αναβίωσε για 8η συνεχή χρονιά η Γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ


Για όγδοη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία Φυτειών η Γιορτή της Τσιγαρίδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φυτειών «Ακαρνανικό Φως», με την συνεργασία του ΝΠΔΔ Δήμου Ξηρομέρου..........
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ....


     Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό, οι επισκέπτες από τις γύρω περιοχές αναβίωσαν το έθιμο της τσιγαρίδας, συμμετείχαν με την παρουσία τους στην όλη διαδικασία, διασκέδασαν υπό τους ήχους της ζωντανής ορχήστρας και φυσικά γεύτηκαν τις λαχταριστές τσιγαρίδες.
    Τσιγαρίδες λαχταριστές, τραγανές και ευωδιαστές, αποτέλεσαν ένα γευστικό γεύμα των αγροτικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες στα μέσα του καλοκαιριού (εποχή αναπαραγωγής των χοίρων) φρόντιζαν να προμηθευτούν το γουρούνι τους, το οποίο θα τους προσέφερε νόστιμο κρέας και θα το απολάμβαναν στα οικογενειακά (και όχι μόνο) γιορτινά τραπέζια, γι΄αυτό το έκτρεφαν με αγνά υλικά μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Το κρέας ήταν αρκετό και έπρεπε να διατηρηθεί και για τους επομένους χειμωνιάτικους μήνες (δεν γίνονταν σπατάλες) ώστε να προσφέρει στην οικογένεια της απαραίτητες θερμίδες.
       Το τσιγάρισμα του κρέατος μαζί με το λίπος του χοίρου ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν για την διατήρηση του. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
     Κατά την διάρκεια της γιορτής, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του χορευτικού του Συλλόγου, επίσης κάτοικοι και επισκέπτες διασκέδασαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ακόμη μοιράστηκε δωρεάν κρασί και διάφορα τοπικά συνοδευτικά εδέσματα και φυσικά δώρα για τα μικρά παιδιά.
      Στην άψογη διοργάνωση της γιορτής συνετέλεσαν και οι εθελοντές και φίλοι της γιορτής που με μεράκι κοπίασαν ώστε να υπάρξει αυτό το ωραίο αποτέλεσμα.
   Στην γιορτή παρευρέθηκαν οι: Πρόεδρος κοινότητας Φυτειών Γιάννης Φλωρόπουλος,  Αντιδήμαρχος Ντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά, Αντιδήμαρχος Πάνος Γαζέτας, ο Βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευθυμία Καραπάνου, Φώτης Λιβάνης, Σπύρος  Λυμπεράτος, Τάσος Κατσιπάνος, Παναγιώτης Τζαχρήστας, Παντελής Ψηλός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Γιώργος Γρίνος, ο Αντιπρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Κώστας Γατσουλιάς ,ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παπαδάτου Απόστολος Γαλαζούλας ,ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) Δημήτρης Στεργίου  κ.α.















































3 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια στα παιδια του συλλογου για την αψογη διοργανωση.
    συγχαρητηρια και στους εθελοντες που δουλεψαν στα καζανια και στη διανομη.
    να υπενθυμισουμε ότι τα εξοδα(κρεατα-κρασια κλπ)καλυφθηκαν απο τον δημο Ξηρομερου, με το νομικο του προσωπο.Εργαζομενοι του Δήμου συνεδραμαν στην τοποθετηση και αποσυναρμολογηση των υλικων.
    εφετος το καινουργιο ηταν η ζωντανη μουσικη που εδωσε αλλο χρωμα στην εκδηλωση.

    Μπραβο λοιπον σε ολους.καθε χρονο και καλυτερα.
    πολλες ιδεες και προτασεις αναφυονται με το περασμα των ετων για ακομα καλυτερες εκδηλωσεις.
    Του χρονου να κλεισουμε τον κεντρικο δρομο απο Παναγια μεχρι Αγ Ιωαννη και να παρκαρουν οι επισκεπτες τα οχηματα προς το Δημαρχειο και παρκιγκ, στη συνεχεια να πηγαινουν με τα ποδια.
    Οι πλανοδιοι που ξεδιπλωνουν τη πραματια τους να παιρνουν αδεια απο την τοπικη κοινοτητα και να αποδιδουν καποια χρηματα, διοτι εκμεταλευονται τις εκδηλωσεις του χωριου για εμπορικο κερδος επομενως ειναι δικαιο να αποδιδουν και κατι στη τοπικη κοινοτητα που ΠΡΈΠΕΙ να δινει αδεια για τις θεσεις που καταλαμβανουν στον δρομο. μερος των χρηματων θα διδονται και στον συλλογο για ενισχυση του.

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
    Χρηστος κολοβος
    Ταξιαρχος ε.α
    Δημοτης Φυτειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο στα παιδια,αλλα στην εκδηλωση ηταν και απο τον συλλογο φυτειωτων΄'το λιγοβιτσι΄'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και απο τον συλλογο φυτειωτων 'το λιγοβιτσι'ηταν στην γιορτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο