Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η πείνα τον οδήγησε στη μακρινή Αυστραλία - 55 χρόνια μακριά από την πατρίδα


Greek Village Life

Η ιστορία του κύριου Θωμά, του μετανάστη που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του.....

Στο γραφικό Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, συναντήσαμε τον κύριο Θωμά, έναν άνθρωπο που η ζωή του μοιάζει με παραμύθι. Μετανάστης στην Αυστραλία για 55 χρόνια, επέστρεψε στην πατρίδα του για να ξαναδεί τους αγαπημένους του. Μας μίλησε για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τότε που η Ελλάδα μαστιζόταν από τη φτώχεια και την πείνα.

Σε μια εποχή που οι δουλειές ήταν είδος πολυτελείας, ο κύριος Θωμάς, για να στηρίξει την επταμελή οικογένειά του, αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Με δάκρυα στα μάτια, θυμάται τον οδυνηρό αποχωρισμό από τους δικούς του ανθρώπους. Μια βαλίτσα με μια κουρελού από τη μητέρα του, ένα παντελόνι και ένα πουκάμισο ήταν τα μόνα υπάρχοντά του.


Το ταξίδι με το καράβι προς την Αυστραλία κράτησε έναν ολόκληρο μήνα. Για τον κύριο Θωμά, όμως, ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του, καθώς μέσα στο καράβι μπόρεσε επιτέλους να χορτάσει την πείνα του. Φτάνοντας στην Αυστραλία τον Μάιο του 1969, έπιασε αμέσως δουλειά, από το χάραμα μέχρι το βράδυ. Τον ήλιο της Αυστραλίας τον είδε για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου, όπως θυμάται χαρακτηριστικά.


Για να επιβιώσει, έκανε κάθε είδους δουλειά, από εργάτης σε εργοστάσιο μέχρι υπάλληλος σε καταστήματα. Για 9 χρόνια, είχε μάλιστα και δικό του εστιατόριο, όπου σέρβιρε ψάρια. Στην Αυστραλία γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του, με την οποία παντρεύτηκε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια.


Ο κύριος Θωμάς τονίζει ότι η Αυστραλία προσφέρει ευκαιρίες για δουλειά, αλλά ο τρόπος ζωής είναι διαφορετικός από αυτόν στην Ελλάδα. Γι' αυτόν τον λόγο, δεν έπεισε ποτέ κανέναν συγγενή του να τον ακολουθήσει στην μακρινή ήπειρο. "Γεννήθηκα Έλληνας, ζω σαν Έλληνας, αλλά θα πεθάνω σαν Αυστραλός", μας λέει με νόημα. "Μείνετε στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η ζωή είναι πιο δύσκολη, γιατί είστε κοντά στους αγαπημένους σας", συμβουλεύει.


Συνταξιούχος πλέον, ο κύριος Θωμάς αφιερώνει τον χρόνο του στην ελληνική κοινότητα, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Όποτε του δίνεται η ευκαιρία, επισκέπτεται την πατρίδα του για να δει τους συγγενείς του. Εύχεται τα παιδιά και τα εγγόνια του να τον θυμούνται για την αγάπη που τους έχει χαρίσει.


Η ιστορία του κύριου Θωμά είναι μια ιστορία αγάπης, θυσίας και νοσταλγίας. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε και ποιοι είναι οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο