Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

102 Χρόνια Δύναμης | Η Γιαγιά Αθηνά και οι Δυσκολίες που Ξεπέρασε


Greek Village Life

Η Γιαγιά Αθηνά: Μια Ηπειρώτισσα που Έγραψε Ιστορία

Στο χωριό Πηγές Άρτας, συναντήσαμε τη γιαγιά Αθηνά, μια γυναίκα 102 ετών που γεννήθηκε το 1922. Η ζωή της είναι μια ζωντανή μαρτυρία της δύναμης, της αντοχής και της αγάπης μιας Ηπειρώτισσας μητέρας και συζύγου......

Με πέντε παιδιά, οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα, η γιαγιά Αθηνά αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ζωής με αξιοθαύμαστο θάρρος. Παρά την περιορισμένη εκπαίδευσή της, παντρεύτηκε στα 19 και αφοσιώθηκε στην οικογένειά της. Η οικονομική στενότητα, οι πόλεμοι και οι δύσκολοι χειμώνες δεν την πτόησαν. Με ένα "τσούρμο" παιδιά να φροντίσει, η γιαγιά Αθηνά έκανε τα πάντα για να τα συντηρήσει, να τα ντύσει, να τα χορτάσει και να τα προστατέψει.

Η καθημερινότητά της ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας. Βοηθούσε τον άντρα της στα χωράφια και τα ζώα, ενώ παράλληλα φρόντιζε το σπίτι και τα παιδιά. Όταν ο σύζυγός της έλειπε για δουλειά, αναλάμβανε και τις αντρικές εργασίες. Ταξίδευε σε αστικά κέντρα για προμήθειες, κουβαλούσε βαριά φορτία και γέννησε και ένα παιδί στο δρόμο.

Η ψυχική και σωματική της δύναμη ήταν ανεξάντλητη. Παρά τις κακουχίες και τις αντιξοότητες, η γιαγιά Αθηνά "τερμάτισε νικήτρια στο στίβο της ζωής". Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος και της αντοχής των γυναικών της Ηπείρου που έχτισαν τις ζωές τους με αγάπη, θυσία και αφοσίωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο