Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ντοκουμέντο: Χειρόγραφο έγγραφο της Δημοκρατική Νεολαίας Λαμπράκη στη Βόνιτσα


     Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, έπεσε σε δολοφονική ενέδρα την 22 Μαΐου 1963, στη Θεσσαλονίκη σε συγκέντρωση για την ειρήνη από παρακρατικούς. Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης, βουλευτής της Αριστεράς και διαπρεπής γιατρός χάνει τη μάχη με το χάρο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τα ξημερώματα της 27ης Μαΐου 1963.

Μετά το θάνατο του Λαμπράκη συγχωνεύονται η Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης και η Νεολαία της ΕΔΑ. Με πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη, υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατική Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο πολιτικός αυταρχισμός ήταν στο στόχαστρο. Διανοούμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, εργάτες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ενώνουν τις φωνές τους με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων.

Το χειρόγραφο έγγραφο που υπάρχει στο Α.Κ.Σ.Ι.(askiarchives.eu) μας κάνει γνωστή την ύπαρξη της Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη στη Βόνιτσα. Η χρονολόγηση του εγγράφου μπορεί να γίνει καθώς η επιστολή απευθύνεται στον Πολυχρόνη Ι. Πολυχρονίδη, ο οποίος στις κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου, διετέλεσε ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως από τις 16 Οκτωβρίου 1964 μέχρι την Αποστασία και την ανατροπή της κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 1965.

Το χειρόγραφο έγγραφο διαμαρτυρία της ΔΝΛ Βόνιτσας αναφέρει:

Αξιοτίμου Υπουργού
Δημοσίας Τάξεως: Πολυχρονίδη
Κεντρικό Συμβούλιο Δ.Ν.Λαμπράκη
Εφημερίδα Αυγή
Αθηναϊκή ώρα

Λαμβάνουμε την τιμή να ενημεροσομε και να διαμαρτυριθούμε υμάς με την τακτική που δημιουργή η ασφάλεια του Αεροδρομίου είναι εις τη οικοδομική περιοχή του αεροδρομίου εις θέση Μυρτούρι(Μυρτάρι) από καιρό εγραφονται οι κάτοικοι της Βονιτσας που ανήκει στον Δ.Ν. Λαμπράκη.
Νικόλαος Μπαίγης, Γεώργιος Κυρίκος, Σπυρίδων Ρέπας, τους εδίωξαν από την εργασία για τα φρονηματά των και ο Νοματάρχης Τζανετής Ηλίας είπε εις τον Γεωργίο Κυρίκο να πάει την ταυτότητα του Δ.Ν. Λαμπράκη να παραδόση εις την Αστυνομίαν(Υποδιοίκηση Χωροφυλακής Βόνιτσας) και να μην πει σε κανέναν τίποτε και να πάει να ποιάση δουλειά.
Θέλουμεν από τους Ανώτερους του άνω ενωμοτάρχη να επέμβουσιν και να επιβάλουν κύρος εις αυτόν.



 Πηγές:
in.gr
el.wikipedia.org
askiarchives.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο