Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κ. Ελένη Ζαμπάρα Τζωρτζοπούλου. Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη.
Στις 12:00 ξεκίνησε η τελετή ανακήρυξης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου σε επίτιμο Δημότη Αγρινίου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επέδωσε στον κ. Ιερόθεο το κλειδί της πόλης αναφέροντας μεταξύ άλλων : «Η σημερινή ημέρα είναι για το Αγρίνιο μέρα ανάτασης. Μέρα που σηματοδοτεί την αναγέννηση του Έθνους και επιβεβαιώνει τη συνοχή και την αδιάλειπτη παρουσία του Ελληνισμού στο χρόνο.
Είναι ιερό καθήκον να στρέψουμε τη σκέψη μας στα μεγαλειώδη κατορθώματα των ηρώων του ’21. Η εποποιΐα της Επανάστασης στη Δυτική Ρούμελη είχε επίκεντρο το Βραχώρι. Η πολιορκία και η άλωσή του εγγράφεται ιστορικά ως επίτευγμα με τεράστια ιστορική και ηθική αξία. Την 11η Ιουνίου 1821, το Βραχώρι εκάη.
Οι γενναίοι πολέμαρχοι παρέδωσαν την πόλη του Αγρινίου στην ελευθερία της από τον τουρκικό ζυγό. Σήμερα, αποδίδουμε τιμή ανδρείας και αρετής σ’ εκείνους τους ήρωες για την αυτοθυσία και το θάρρος που επέδειξαν.
Είμαστε πάντα υπερήφανοι γιατί το Έθνος μας γεννά άξιους πατριώτες, πρωταγωνιστές της εποχής τους. Έτοιμους ν’ ανταποκριθούν όταν οι «ορίζοντες θα χτυπούν τις πόρτες μας». Αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε να τιμήσει έναν σεπτό Ιεράρχη, έναν αξιοσέβαστο πνευματικό Πατέρα, έναν φωτισμένο κήρυκα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος βρέθηκε στο Αγρίνιο από πολύ μικρή ηλικία. Σε αυτήν τη γη μπήκε ο θεμέλιος λίθος της απόφασης να αφιερωθεί στην υπηρεσία του Θεού. Γνώρισε τον πνευματικό του Πατέρα, τον σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας, Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης, κοντά στον οποίο ξεκίνησε την εκκλησιαστική και ποιμαντική του διακονία.
Από το 1995 ποιμαίνεται θεοφιλώς την Ιερή Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, περιοχή του πρώην Δήμου Παρακαμπυλίων που τώρα ανήκει στον Δήμο Αγρινίου.
Σεβασμιότατε κ. Ιερόθεε, στο σεβαστό πρόσωπο σας τιμούμε την τριακονταετή πνευματική φροντίδα και προσφορά στη διαποίμανση της Ιερής Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Αναγνωρίζουμε την πνευματική συνεισφορά σας στην εξέλιξη της επιστήμης, ιδιαιτέρως της Θεολογίας, αλλά και σε κλάδους όπως η Ιατρική, η Βιοηθική, η Ψυχοθεραπεία. Τιμούμε το σπουδαίο συγγραφικό σας έργο, μοναδικό τόσο, ως προς τον όγκο, όσο και ως προς τη διάδοσή του σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και Ασία μέσω μεγάλου αριθμού μεταφράσεων. Υποκλινόμαστε στην πατρική σας αγάπη, τη στήριξη και το ενδιαφέρον σας για την πόλη και τους ανθρώπους κατά την ενδεκάμηνη περίοδο της Τοποτηρητείας σας. Η ειλικρινής σας ενασχόληση με την καθημερινή ζωή του τόπου μας δεν πέρασε απαρατήρητη. Με συγκίνηση θυμόμαστε την ομιλία σας κατά την ενθρόνιση του Σεβασμιότατου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Η καρδιά μας ρίγησε όταν αναφερθήκατε στο «εμόν Αγρίνιο», δηλαδή το δικό μου Αγρίνιο, δηλώνοντας : «Με καύχηση λέω ότι μέσα στη μνήμη και την καρδιά μου το Αγρίνιο συναγωνίζεται τα Ιωάννινα, που είναι η γενέτειρα πόλη μου.»
Σήμερα, το Αγρίνιο, με καύχηση, σας ανακηρύσσει «Επίτιμο Δημότη». Σας τιμά όπως το τιμήσατε και σας αποδίδει το μέγιστο σεβασμό».
Ο πρ. του ΔΣ Αγρινίου Κωνσταντίνος Ζώης ανάγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Ιερόθεος παρέλαβε το κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Αγρινίου και ευχαρίστησε για την τιμή.
Παρόντες στην εκδήλωση ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης,οι βουλευτές Θ. Παπαθανάσης και Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θ.Μαυρομμάτης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, οι Δήμαρχοι Σπ. Κωνσταντάρας, Γ. Τριανταφυλλάκης, Β.Γκίζας, σστυνομικές και στρατιωτικές αρχές , εκπρόσωποι φορέων.
Εισηγητής στην Ιερά Σύνοδο τής Ιεραρχίας της Εκκλησίας τής Ελλάδος, η οποία συνεδριάζει τακτικώς μία φορά κατ' έτος .
Εισηγήθηκε πολλές φορές στην Ιεραρχία τής Εκκλησίας τής Ελλάδος θέματα εκκλησιαστικά και θεολογικά, καθώς επίσης θέματα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, αναλαμβάνοντας κρίσιμες αποστολές. Συνέγραψε και εξέδωσε μέχρι σήμερα 126 βιβλία τά οποία κυκλοφορούν σέ πολλές εκδόσεις καί πολλά από αυτά μεταφράσθηκαν. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τό βιβλίο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση». Το θεολογικό, εκκλησιαστικό, κοινωνικό, πολιτιστικό καί ιστορικό έργο του έγινε αντικείμενο διατριβών από Έλληνες και ξένους επιστήμονες καί σέ πολλά επιστημονικά έργα υπάρχουν συχνά πολλαπλές αναφορές στα βιβλία του. Το 1995 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ναύπακτου και Άγιου Βλασίου καί στη θέση αυτή παραμένει έως σήμερα.
AΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ .ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΕ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ . ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ,ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΙΑΖΕ Η ΦΟΒΕΡΑ . ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΩΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΣΥΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΑΧΥΡΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ .
ΑπάντησηΔιαγραφή