Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στα αποκαλυπτήρια προτομής του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννησή του. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Κυριακή 16 Ιουνίου στην Πλατεία Λευκαδίων Ηλιούπολης, δίπλα στην προτομή του άλλου μεγάλου Λευκαδίτη ποιητή, Άγγελου Σικελιανού, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη» και του Προέδρου, κ. Ευάγγελου Γεωργάκη, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Βασίλη Σπανάκη, των Δημάρχων Ηλιούπολης, κ. Στάθη Ψυρρόπουλου, και Λευκάδας, κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, ενώ την Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης. Πριν από τα αποκαλυπτήρια, ο Βουλευτής συμμετείχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ηλιούπολης. Την εκδήλωση συνόδευσε η τετράφωνη μικτή χορωδία και η μαντολινάτα του Συλλόγου.
Ο κ.Καββαδάς, αφού μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου της Βουλής, εξήρε την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική, συμβολική στιγμή και για τους απόδημους Λευκαδίτες και για τη Λευκάδα. Αναφέρθηκε στους απόδημους Λευκαδίτες, οι οποίοι από τη δεκαετία του ’60 αναγκάστηκαν να αφήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και έκτοτε ζουν και δημιουργούν στην Αθήνα, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας αλλά και προάγοντας τον λευκαδίτικο πολιτισμό και αποδεικνύοντας σε κάθε τους δράση τη βαθιά αγάπη για τη Λευκάδα.
Για τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι δικαίως ο Κωστής Παλαμάς τον αποκαλούσε «Αρματωλό της Λύρας», αφού η αγάπη του για την πατρίδα και την ελευθερία σημάδεψε όλο του το έργο. Πρωταγωνιστές του, όπως είπε, ήταν οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, οι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που πολέμησαν για την ελευθερία, ο Φωτεινός, ο γέροντας αγρότης από την ορεινή Λευκάδα, ο σπουδαίος αρματωλός της Ρούμελης Αστραπόγιαννος, ο Αθανάσιος Διάκος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιγραφή του Βαλαωρίτη για την ιστορική μάζωξη των οπλαρχηγών στο Μαγεμένο υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια όπου, όπως τόνισε, φυτεύτηκε ο σπόρος της επανάστασης, λέγοντας ότι ο Βαλαωρίτης την αναφέρει ως «Το μεγαλύτερον, το θαυμαστότερον, το ελληνικότερον κατόρθωμα του αειμνήστου Καποδιστρίου», καθώς στη μάζωξη αυτή κάλεσε τους οπλαρχηγούς να πάρουν όρκο ότι θα δώσουν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας.
Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεισφορά του ποιητή στην Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που φέτος γιορτάζονται τα 160 της χρόνια. Τόνισε ότι η Ένωση έγινε για τον Βαλαωρίτη στόχος ζωής, ο σκοπός της ύπαρξής του και το ελατήριο της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ενώ ανέφερε ότι ως Βουλευτής, συνέταξε το ιστορικό ψήφισμα της Βουλής της Επτανήσου, όπου εξέφραζε «τον διάπυρον πόθον και την ανέκαθεν σταθερά θέληση» του Ιόνιου Λαού για ένωση «μετά του Βασιλείου της Ελλάδος».
Τέλος ανέφερε ότι η προτομή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη θα είναι στην πλατεία Λευκαδίων, δίπλα σε αυτήν του Άγγελου Σικελιανού, για να θυμίζει και, κυρίως, για να διδάσκει στις επόμενες γενιές, την μοναδικότητα του λευκαδίτικου αλλά και του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε από τον παριστάμενη Δήμαρχο Ηλιούπολης, κ. Στάθη Ψυρρόπουλο, να προχωρήσει στη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την επέκταση της Λευκαδίτικης Στέγης, όπως είχαν συζητήσει σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Δημαρχείο, ενώ από τον Υφυπουργό κ. Σπανάκη ζήτησε τη συνδρομή του για τη χρηματοδότηση αυτού του σημαντικού, όπως είπε, έργου για τους απόδημους Λευκαδίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο