Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Συναντήσεις εργασίας και επισκέψεις μελέτης στην περιφέρεια Νέκαρ-Aλμπ της Γερμανίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους Δημάρχους Θέρμου και Ξηρομέρου


Σειρά επαφών και επισκέψεων εργασίας με θέμα την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή των μικρών Δήμων, κοινοτήτων και οικισμών των ορεινών και αγροτικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή και στις δημογραφικές προκλήσεις..... πραγματοποιεί αντιπροσωπεία από Δήμους της Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού ευρωπαϊκού έργου  «DOWN-TO-EARTH/ Tackling depopulation challenges to improve environmental resilience in rural areas» (https://www.interregeurope.eu/down-to-earth)  του Προγράμματος Ιnterreg Europe,  στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στην επίσκεψη εργασίας που διεξήχθη μεταξύ 3-6 Ιουνίου στη Γερμανία, συμμετέχουν οι Δήμαρχοι του Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας και Ξηρόμερου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης και από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Οι Δήμαρχοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναπτυξιακών φορέων της περιοχής Νέκαρ Αλμπ: τον κ. Έλμαρ Ρέμπμαν, Δήμαρχο Bad Urach, τον κ. Reinhold Teufel, Δήμαρχο Pfronstetten, τη Δήμαρχο Zwiefalten κυρία Αlexandra Hepp, το συντονιστή της προστατευόμενης περιοχής UNESCO Biosphere Center Schwabian Alb, Rainer Striebel, το συντονιστή του περιφερειακού προγράμματος LEADER Hannes Bartholl, τοπικές καινοτόμες επιχειρήσεις και άλλους φορείς.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν επί τόπου επισκέψεις μελέτης σε πρότυπα αγροκτήματα, εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, μονάδες βιομάζας-βιοαερίου και συγκοινωνιακές υποδομές καθώς και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Οι επισκέψεις και συναντήσεις έρχονται ως συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχε διοργανωθεί στη Δυτική Ελλάδα σε Πάτρα, Καλάβρυτα, Θέρμο και Ξηρόμερο τον Φεβρουάριο 2024 και συμβάλλουν στην ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική και δημογραφική αλλαγή για τους Δήμους και τις κοινότητες της περιφέρειας και της υπαίθρου. Στο τρέχον έτος θα συνταχθεί θεματική έκθεση σχετικά με τις προκλήσεις πρόσβασης και εγκατάστασης νέων ατόμων, οικογενειών και γεωργών στις περιοχές της υπαίθρου.
Στην παρέμβαση που έκανε ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη παρακολούθησης και αξιολόγησης των παρεμβάσεων για «έξυπνα χωριά» που υλοποιούνται στις υπόλοιπες περιφέρειες για την αξιοποίησή τους από τους Δήμους που υλοποιούν στρατηγικές ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας, στην παρέμβασή του επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διάδοσης και επέκτασης των συγχρηματοδοτούμενων παραγωγικών επενδύσεων που λαμβάνουν χώρα στις αγροτικές περιοχές σε αναγκαία κλίμακα, όπως με το καλό παράδειγμα των εγκαταστάσεων μεταποίησης εσπεριδοειδών στη Μυρτιά Θέρμου που αναδείχτηκε ως ευρωπαϊκή καλή πρακτική μέσω του έργου. Ο κ. Τριανταφυλλάκης, αναφέρθηκε στην πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί ο Δήμος του Ξηρομέρου και στις ανάγκες ενίσχυσης των ΟΤΑ με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να ενισχυθεί η ικανότητα τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις.
Η περιφέρεια Neckar-Alb βρίσκεται στο κέντρο του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, 40 χλμ νότια της Στουτγάρδης και αποτελείται από 66 πόλεις και κοινότητες, με 717,000 κατοίκους συνολικά. Η περιοχή διαθέτει διαφοροποιημένη και αναπτυγμένη οικονομία στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μηχανοκατασκευών, στην υγεία, στη βιοτεχνολογία και τις τεχνολογίες πληροφορικής, την ξυλεία και τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά αντιμετωπίζει νέες σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης οικοσυστημάτων και στη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Tο ευρωπαϊκό διασυνοριακό έργο «Down-to-Earth» εστιάζει στις πολιτικές ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει μέσω των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη.
Στο Εταιρικό Σχήμα του Έργου συμμετέχουν φορείς από επτά ευρωπαϊκές χώρες:
1. Axencia Galega de Desenvolvemento Rural ως επικεφαλής εταίρος (Ισπανία)
2. Fundación Juana de Vega (Ισπανία)
3. Municipality of Campobasso (Ιταλία)
4. National Meteorological Administration (Ρουμανία)
5. Regionalverband Neckar-Alb (Γερμανία)
6. Πανεπιστήμιο Πατρών
7. ISOCARP Institute (Ολλανδία) ως Σύμβουλος (advisory partner)
9. BSC, Business support centre L.t.d., Kranj (Σλοβενία)
Ως συνδεδεμένοι εταίροι πολιτικής συμμετέχουν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών της Ρουμανίας.
Ο κύριος στόχος του έργου Down-to-Earth είναι να οδηγήσει τις συμμετέχουσες Περιφέρειες σε καλύτερη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων και πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής, σε σχέση με την πρόκληση της μείωσης του πληθυσμού και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα το έργο Down-to-Earth θα συμβάλλει στον εντοπισμό και την προώθηση λύσεων που θα είναι επωφελείς για όλους στους τομείς της διαχείρισης, τη διατήρησης και της ενίσχυσης του φυσικού κεφαλαίου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών καταστροφών και να ενισχυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες για την διατήρηση και προσέλκυση κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.





1 σχόλιο:

  1. δημαρχε γιάννη τρισνταφυλλακη οφείλω να σου βγάλω το καπέλο . εύγε νέε μου . ευγε. είμαστε περήφανοι για τον δήμαρχο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο