Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Στην Αγιά-Τριάδα του Μύτικα.

 


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Φωτογραφίες:
Αλέξης Παπαναστάσης & Δημήτρης Φάρρος.

«Δεύτε λαοί, την Τρισυπόστατον Θεότητα προσκηνύσομεν, Υιόν εν τω Πατρί, συν Αγίω Πνεύματι. Πατήρ γαρ αχρόως εγέννησεν Υιόν, συναϊδιον και σύνθρονον, και Πνεύμα Άγιον ην εν τω Πατρί, συν Υιώ δοξαζόμενον».......

Απόστιχα Δοξαστικό

Ψυχική ευφορία και αγαλλίαση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Εορτάζει το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Κατά το έθος δεκάδων ετών τελείται πανηγυρική λειτουργία και πλήθος πιστών συρρέουν για να λάβουν μέρος. Λιγυρές και γλυκόλαλες οι ψαλμωδίες του παπα-Γιώργη και των ιεροψαλτών Νίκου, Αλέκου, Γιώργου και της Ζαχαρούλας συνεπήραν το εκκλησίασμα.
Οι επίτροποι, αχθοφόροι του καθήκοντος, επιμελήθηκαν τα της ευταξίας και της οργάνωσης της Θείας Λειτουργίας.
Τη Δευτέρα αμέσως μετά την Πεντηκοστή έχουμε την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Η εκκλησία μας είναι «μια νέα ζωή εν Χριστώ και δια του Χριστού, του Υιού του Θεού, που την κατευθύνει το Άγιον Πνεύμα».
Αποκαλυπτική η φανέρωση της Τριαδικής θεότητας
«Το Πνεύμα όπου θέλει πνέει και την φωνήν αυτού ακούεις, αλλ΄ ουκ οίδας πόθεν έρχεται και που υπάγει, ούτως εστί πας ο γεγεννημένος εκ του Πνεύματος». Ιωάνν.3:8
«Ο αέρας όπου θέλει φυσά και ακούς τη βοή του, αλλά δε γνωρίζεις από που έρχεται και που πηγαίνει. Έτσι συμβαίνει και με καθέναν που γεννιέται από το Πνεύμα».
Με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά μας μπορούμε να το ακούσουμε, να το αισθανθούμε και να το αντιληφθούμε, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε από πριν το χρόνο και τη στιγμή που θα μας επισκεφθεί. Μόνο η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής πραγματοποιήθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα και στον προκαθορισμένο τόπο στους μαθητές του, όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Κύριος.
«Θα λάβετε όμως δύναμη όταν θα ‘ρθει το Άγιο Πνεύμα σ’ εσάς, και θα γίνετε μάρτυρες δικοί μου, στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και ως τα πέρατα της γης». (Πράξη 1:8)
Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού αποτελεί την ολοκλήρωση του έργου της σωτηρίας. Όλα όσα έκανε ο Κύριος για τη λύτρωση του ανθρώπου ολοκληρώθηκαν με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο φωτίζει τον άνθρωπο, τον οδηγεί στην αλήθεια, τελεί τα Μυστήρια και αγιάζει τους πιστούς.
Η ζωή του ανθρώπου γίνεται πνευματική όταν κατευθύνεται από την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η πνευματική ζωή πηγάζει από τον θεό, φανερώθηκε εν Χριστώ και εκδηλώνεται ως καρπός του Αγίου Πνεύματος.
Πνευματέμφορος ο άνθρωπος που δέχεται τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Είναι μεγάλες οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που χορηγεί στον Χριστιανό. «Ο καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη» γράφει ο Απόστολος Παύλος. Προτάσσει την αγάπη από τους άλλους καρπούς γιατί αυτή είναι η βάση όλων των άλλων χαρισμάτων. Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί επικρατεί η χαρά και η ειρήνη, που είναι άλλοι δύο καρποί του Αγίου Πνεύματος.
Είναι απόλυτη ανάγκη να ζήσουμε όλοι τον πλουτοφόρο δυναμισμό του Αγίου Πνεύματος, ώστε δυναμωμένοι και φωτισμένοι να κινηθούμε «εν αγάπη και αληθεία»!
Ευαρέσκεια προξένησε η πολυπληθής παρουσία πολλών οικογενειών με τα παιδιά τους, κυρίως Αγρινιωτών!
Και του χρόνου!

































mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο