Τις περιβαλλοντικές, μακροοικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, εξέτασε το συνέδριο "Seas of Change", που φιλοξενήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 18 & 19 Απριλίου στον Πόρο.....
Περισσότεροι από 80 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησαν και συζήτησαν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από κοινού από το ίδρυμα Rauch (ΗΠΑ), την Καθετή (Πόρος) και την οργάνωση Global Salmon Farming Resistance (GSFR) (Αργεντινή), υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου.
Στο συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η βιωσιμότητα των ιχθυοκαλλιεργειών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας και το ευαίσθητο ζήτημα του ελλείματος δημοκρατικής νομιμοποίησης στην ανάπτυξη της.
Μέσα από διαφορετικά πάνελ, οι σύνεδροι - που αποτελούνταν από μέλη συλλογικοτήτων, ακτιβιστές και εκπροσώπους κοινοτήτων - ενημερώθηκαν για επιστημονικά ευρήματα, για διεθνείς και τοπικές αντιδράσεις κοινωνιών και για μορφές και τακτικές αντίστασης των κοινωνιών και επικοινωνιακών εκστρατειών που θα μπορούσαν να "φρενάρουν" την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μιας βιομηχανίας, που σταδιακά εμφανίζεται να αποτελεί "παραφωνία" στις σημερινές προσδοκίες που αφορούν περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Ζωηρή συζήτηση με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων.
Εκτός από τη συμμετοχή των συλλογικοτήτων και των εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων τοπικών κοινωνιών, μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου αποτέλεσε η συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και του ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Πρασίνων Πέτρου Κόκκαλη την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ζωηρή συζήτηση της 2ης ημέρας του συνεδρίου όπου φιλοξενήθηκε πάνελ με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού Μύρων Φλουρή, του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μπαγινέτα του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής Γιάννη Βουτσινά και του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη.
Στη συζήτηση ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού Μύρων Φλουρής ανέπτυξε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του Τουρισμού, σε σχέση με την βιωσιμότητα και το περιβάλλον, τονίζοντας τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την δημιουργία "ταμείου πρασινίσματος" των νησιών και τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων.
Ο κ. Φλουρής υπογράμμισε την ανάγκη συμπερίληψης των τοπικών κοινωνιών σε θέματα βιωσιμότητας, λέγοντας πως "δεν μπορεί να επιβληθεί είδος ανάπτυξης δίχως να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες", προκαλώντας την αντίδραση του κοινού που επισήμανε στον κ. Φλουρή, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ακριβώς πάει να γίνει.
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας μίλησε για τις πολιτικές που ακολουθούνται από το υπουργείο του, αναπτύσσοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα Υδατοκαλλιέργειας κυρίως σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου και την καινοτομία.
Για το θέμα των ΠΟΑΥ ο κ. Μπαγινέτας πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλώνοντας πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έτοιμο να ακούσει τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών.
Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Γιάννης Βουτσινάς, αφού επισήμανε την απουσία εκπροσώπου του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος έκανε μια γενική τοποθέτηση σχετικά με την ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών κλάδων οικονομίας, έτσι ώστε ο ένας κλάδος να μην έρχεται σε σύγκρουση με τον άλλον.
Ο κ. Βουτσινάς ανέλυσε την ποσόστωση στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης στην Υδατοκαλλιέργεια δηλώνοντας ωστόσο ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στην ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στο θέμα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κ.κ. Φλουρής και Μπαγινέτας, δέχθηκαν αρκετές ερωτήσεις και έντονη κριτική από εκπροσώπους των συλλογικοτήτων και πολίτες, και κατηγορήθηκαν για εμπαιγμό στο θέμα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων και στα "ευήκοα ώτα" που αναφέρθηκαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς.
Τα θέματα που συζητήθηκαν με το κοινό αφορούσαν το θέμα βιωσιμότητας του κλάδου των Υδατοκαλλιεργειών, το θέμα δημοκρατικότητας στη λήψη των αποφάσεων και το θέμα του ανορθολογισμού στη λήψη των αποφάσεων.
Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν κατάφεραν να πείσουν με τις απαντήσεις τους το κοινό, ωστόσο δήλωσαν ότι έλαβαν το μήνυμα και θα το μεταφέρουν στην κυβέρνηση. Μάλιστα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ. Φλουρής, δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διοργανωθεί συνέδριο με θέμα τον βιώσιμο τουρισμό το φθινόπωρο στον Πόρο.
Μ. Φλουρής: Η μεγάλη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργείων είναι ασύμβατη με τον τουρισμό.
Σε ερώτηση του Saronic Magazine για τον αν ο Πόρος θεωρείται ως τουριστικός προορισμός από το Υπουργείο Τουρισμού και σχτικά με το τι έχει κάνει το υπουργείο για να προστατέψει το νησί από την βιομηχανοποίηση του, ο κ. Φλουρής απάντησε πως ξεκάθαρα, για εκείνον, ο Πόρος είναι τουριστικός προορισμός.
"Ξέρω ακριβώς τι προβλήματα δημιουργεί η ιχθυοκαλλιέργεια. Σε έναν τουριστικό προορισμό, θα μπορούσε η ιχθυοκαλλιέργεια να αναπτυχθεί παράλληλα χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό. Παρόλα αυτά όμως, μια μεγάλη χρήση (γης) για ιχθυοκαλλιέργεια, προφανώς είναι ασύμβατη με τον τουρισμό και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε" ανάφερε ο κ. Φλουρής υπογραμμίζοντας. Στην ερώτηση για το αν το Υπουργείο Τουρισμού έχει λάβει θέση για το θέμα του Πόρου, ο κ. Φλουρής παραδέχθηκε πως δεν έχει ληφθεί θέση απαντώντας πως όταν έρθει η ώρα να εκφράσει άποψη το Υπουργείο Τουρισμού, αυτό θα γίνει όταν του ζητηθεί.
Γενικά συμπεράσματα του "Seas of change".
Το "Sea of Change" έφερε κοντά κοινότητες, ακτιβιστές/-ριες, επιστήμονες/-ισσες, αιρετούς/-ές εκπροσώπους, καθώς και εκπροσώπους ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από 4 ηπείρους και 14 χώρες, οι οποίοι μοιράστηκαν έρευνες και αποτελεσματικές στρατηγικές για την εναντίωση στην ανεξέλεγκτη επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοτροφείων σαρκοφάγων ψαριών σε όλο τον κόσμο.
Το συνέδριο υποστήριξε την ιδέα ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την επιστήμη, τα συνεργαζόμενα μέρη και τα οικονομικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τα σχέδια εγκατάστασης ιχθυοτροφείων βιομηχανικής κλίμακας σε παράκτιες κοινότητες, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Πολύ συχνά αυτά τα γεγονότα αποκρύπτονται βολικά, κρυμμένα πίσω από καμπάνιες μάρκετινγκ και ανεπαρκείς ορισμούς της βιωσιμότητας, έως ότου τα σχέδια είναι σε πλήρη εφαρμογή.
Κατάφερε να αναγκάσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ακούσουν τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών, για το περιβάλλον, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, το χωροταξικό, την ασυμβατότητα της βιομηχανίας με τον τουρισμό.
Από το συνέδριο προέκυψε μια ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια.
Μια δέσμευση για συνέδριο με θέμα τη βιωσιμότητα του τουρισμού στον Πόρο και τέλος άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας της Πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες, με την ελπίδα όλων ότι αυτή η επικοινωνία δεν θα περιοριστεί στα προσχήματα αλλά θα επιφέρει και κάποια αποτελέσματα, μέσα από κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Το Σάββατο 21 Απριλίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου στον χώρο της Καθετής, στην οποία παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι από μεγάλα ΜΜΕ, με τους διοργανωτές να ενημερώνουν περιληπτικά για τις εργασίες του συνεδρίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μελέτες και έρευνες τόσο για το θέμα του Πόρου, όσο και για το ευρύ θέμα της βιωσιμότητας της ιχθυοκαλλιέργειας.
Μπάμπη Κανατσίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο