Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κώστας Τριαντακωνσταντής :Το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με το «Αγαπητή Ελένα» στο ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ συγκλόνισε το κοινό.


Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, την Παρασκευή, 19-4-2024, οι μαθητές της κατεύθυνσης θεάτρου της Α' λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου έδωσαν τη δεύτερή τους παράσταση μέσα στην ίδια εβδομάδα,..... στο πλαίσιο του 12ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου που διοργανώνει η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας και ο Δήμος Αγρινίου. -Είχε προηγηθεί ο “Γυάλινος Κόσμος” το κλασικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς τη Δευτέρα 15-4-2024, όπου έπαιξε το ίδιο μαθητικό σχήμα.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 παρουσίασαν ένα σύγχρονο έργο της Λετονής θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια την “Αγαπητή Ελένα”. Στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980 τέσσερα νέα παιδιά, στο τέλος των εισαγωγικών τους εξετάσεων για το Πανεπιστήμιο, εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της καθηγήτριάς τους τη μέρα των γενεθλίων της.  Οι μαθητές αισθάνονται θύματα  ενός παράλογου και απαρχαιωμένου συστήματος. Σκοπός της επίσκεψής τους, λοιπόν, δεν είναι τα γενέθλια και οι ευχές αλλά να βρουν τρόπο να πάρουν το κλειδί του συρταριού στο οποίο φυλάσσονται τα γραπτά που τους εξασφαλίζουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο.  Όταν ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής τους αποκαλύπτεται το μικρό διαμέρισμα της καθηγήτριας μεταμορφώνεται σε πεδίο μάχης, βίας σωματικής και ψυχολογικής.

Το έργο “Αγαπητή Ελένα” δηλοί το τέλος του σοβιετικού χρόνου  μέσα από τους χαρακτήρες των μαθητών που κυνηγούν τα όνειρα τους για μια ζωή πιο αστραφτερή,  πιο πλούσια απεμπολώντας τα ιδανικά ενός καθεστώτος μέσα στο οποίο μεγάλωσαν. Στον αντίποδα υπάρχει η ρομαντική,  αλληλέγγυα και ευσυνείδητη καθηγήτρια μαθηματικών, πιστή στα ιδεώδη της και την εκπαιδευτική αποστολή της. 

Η θεατρολόγος του Καλλιτεχνικού Σχολείου  Μεσολογγίου,  κα Κατερίνα Στρατηγάκη,που δίδαξε το έργο και είχε την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης δήλωσε πως “τα παιδιά μέσα από το έργο της Ραζουμόβσκαγια ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τη σύγχρονη ιστορία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Μια ιστορική περίοδο που τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας δεν καλύπτουν.”

Η Διευθύντρια του Σχολείου κα Ανδριανή Χαλαζιά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το έργο πρέπει να το δουν εκτός όλων των άλλων, όλοι οι μαθητές και όλοι οι εκπαιδευτικοί γιατί θίγονται πολλά κοινωνικά ζητήματα.


Οι μαθητές Όλγα Τηλιγάδη, Αριστέα Πασά, Σωκράτης Κορδάς, Λίλιαν Σαγώνα και Δέσποινα Κολοβού έπαιξαν σαν επαγγελματίες και απέδωσαν ο καθένας τον ρόλο του με υπευθυνότητα τονίζοντας εύστοχα όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις κρατώντας πάντα την λεπτή ισορροπία της υποκριτικής και σκηνικής τους δεινότητας. 

Την αφίσα της παράστασης φιλοτέχνησε η μαθήτρια της Β’ λυκείου,  Ανθή Τάτση,  η οποία είχε και χρέη βοηθού σκηνοθέτη.

Την θεατρική παράσταση πλαισίωσαν μουσικά δύο τραγούδια του ταλαντούχου νέου μουσικού καλλιτέχνη Χριστόφορου Κωστίνη (ChrisChiefer).

Στο Καλλιτεχνικό σχολείο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου είναι ένα διαδημοτικό σχολείο και δέχεται μαθητές με εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται στο τέλος της σχολικής χρονιάς για την Α΄Γυμνασίου και με κατατακτήριες εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους να φοιτήσουν σε μια από τις τρεις κατευθύνσεις, του Χορού, του Θεάτρου και των Εικαστικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο