Εύα Δουζίνα, Πρόεδρος Rauch Foundation
Τη σφοδρή αντίδρασή τους προς την επέκταση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), δηλαδή την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, εκφράζουν οι κάτοικοι, οι φορείς και η δημοτική αρχή του Πόρου......
Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει περιβαλλοντικές και οικονομικές επεκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε έρευνα του Ελληνοαμερικανικού RAUCH Foundation σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Φορέα “Καθετή”, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο ως προς τη βιωσιμότητα της θάλασσας, του τουριστικού προϊόντος αλλά και των θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν έχουν το χρόνο και τη σωστή ενημέρωση για την κατανόηση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τις οποίες “επιταχύνει”, το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο είναι το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.
Μάλιστα, η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να πάει το θέμα μέχρι τέλους και να προλάβει πριν εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ξηρομέρου, δηλώνοντας έτοιμοι να απευθυνθούν μέχρι και το ΣτΕ.
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική έρευνα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σημαντικές καθώς ο βιοπορισμός της κοινωνίας του Πόρου βρίσκεται σε κίνδυνο.
Αυτό συμβαίνει διότι η ιχθυοκαλλιέργεια δημιουργεί περισσότερα πλαστικά απόβλητα (πολυστυρένιο) σε σχέση με την εμπορική αλιεία, γεγονός και το οποίο αναμένεται να ενταθεί με την επέκταση των ΠΟΑΥ.
Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο η υπόσχεση της απασχόλησης που δημιουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες θα επισκιαστεί από την καθαρή απώλεια των θέσεων εργασίας, πλήττοντας τόσο τομείς του τουρισμού και της αλιείας.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δηλώνουν άγνοια, καθώς μόνο ένας στους δέκα γνωρίζει τον αντίκτυπο της επέκταση των ΠΟΑΥΣ, ενώ ακόμα λιγότεροι φαίνεται να κατανοούν το πως θα επηρεάσουν την κοινωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρατηρούνται και σημαντικές παραβάσεις. Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα, εντοπίζονται μέσω δορυφορικών εικόνων ιχθυοκαλλιέργειες σε κρίσιμα σημεία όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία επικαλύπτονται ανησυχητικά.
Μάλιστα, όσον αφορά όλη την Ελλάδα επισημαίνεται στην έρευνα οι ιχθυοκαλλιέργειες θα 24πλασιαστούν καθώς από τα 9.800 στρέμματα θα αυξηθούν στα 240.000.
Εκτός, όμως από τα παραπάνω, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στον πληθυσμό των ψαριών, διότι για να εκτραφεί ένα κιλό ψάρια χρειάζονται 1,2 κιλά άγρια ψάρια (σ.σ. εάν δε λάβουμε υπόψη τις απώλειες τροφής στα δίχτυα που ανέρχονται στο 50%), γεγονός και το οποίο μεταφράζεται στο ότι για να εκτραφούν 131.000 τόνοι ψαριών χρειάζονται 157.200 τόνοι άγριων ψαριών.
Αδύναμο το επιχειρηματικό μοντέλο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
Ως αδύναμο χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του δήμου Ξηρομέρου και δικηγόρος παρ’ αρείω πάγο, κα Ανθή Γιαννούλου το επιχειρηματικό μοντέλο της αλιείας στη χώρα μας, καθώς δεν αποφέρει στις εταιρείες τα επιθυμητά κέρδη αλλά ούτε υπάρχει επαρκής παραγωγή.
Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση της ΑΒΡΑΜΑΡ, η οποία έχει “φορτωθεί” με δάνεια 450 εκατ. Ευρώ, ενώ προσέθεσε ότι παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην αλιεία μέσα στην περασμένη δεκαετία, αυτό δε μεταφράζεται σε αύξηση της παραγωγής με αποτέλεσμα να θέτει το ερώτημα για το που διοχετεύονται τα ποσά αυτά.
Γεράσιμος Σεραφειμίδης
mononews.
Τι λέτε ρεέε τι ανοει σ' είναι αυτες
ΑπάντησηΔιαγραφή