Στην σκιά της γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και της σειράς λαθών από τους αστυνομικούς, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε νέες οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και η επέκταση πανελλαδικά της χρήσης του Panic Button......
Κάθε πολίτης πρέπει να νιώθει ασφαλής και πρέπει όταν φεύγει από το τμήμα να συνεχίζει να νιώθει ασφαλής, σημείωσε ο υπουργός σε τηλεδιάσκεψη με 2.500 αστυνομικούς, από τους οποίους ζήτησε να πέφτουν πάνω στο πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.
Ο υπουργός τους είπε, σε ανθρώπινους παρά υπηρεσιακούς τόνους, ότι θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι εκείνοι για την ασφάλεια της γυναίκας που ζητάει τη βοήθεια τους, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά: θα μπορούσε να είναι η κόρη μου ή η κόρης σας.
Μια από τις βασικές προσθήκες είναι η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία των καταγγελιών σε επίπεδο διεύθυνσης αστυνομίας που θα επιβλέπεται διαρκώς από ανώτερο αξιωματικό που θα εκτελεί χρέη επόπτη.
Μέχρι σήμερα, οι καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών κρατούνταν στα συρτάρια των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων. Αυτό αλλάζει αφού πλέον κάθε εβδομάδα θα αποστέλλεται απολογισμός στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου με στόχο την συνεχή παρακολούθηση και λογοδοσία αν διαπιστωθούν παραλείψεις.
Τις καταγγελίες για έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία δεν θα τις χειρίζεται μόνο ο εκάστοτε αξιωματικός υπηρεσίας. Θα οφείλει πλέον να ενημερώνει τόσο τον Διοικητή του όσο και τον επόπτη για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
Ακόμη και σε περίπτωση που θύμα ενδοοικογενειακής βίας δεν θέλει να υποβάλει μήνυση, θα πρέπει η αναφορά της να καταγράφεται από τον αστυνομικό και να ενημερώνεται ο εισαγγελέας.
Πλέον κανένας αστυνομικός δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί» αφού σύμφωνα με τη νέα οδηγία του υπουργείου εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο της καταγγέλλουσας μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή της.
Επί τάπητος οι χώροι φιλοξενίας για θύματα
Στη σύσκεψη έγινε μεγάλη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν χώρους φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστούν δομές φιλοξενίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, ενώ στην προσπάθεια αυτή θα βοήθήσει και η Εκκλησία που θα παραχωρήσει κτίρια για φιλοξενία θυμάτων, ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία της Αστυνομίας με ΜΚΟ, σε χώρους των οποίων φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη και να εξασφαλιστούν χώροι για προστατευτική φύλαξη γυναικών που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ στην Αττική, ενώ ακόμη εξετάστηκε η δυνατότητα να βρούν θύματα βίας προσωρινή φιλοξενία σε ξενοδοχεία με δαπάνες του Δημοσίου.
Σώζουν ζωές οι ξενώνες
Οι απόρρητοι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών σώζουν ζωές. Μόνο στην Κρήτη τριψήφιος αριθμός γυναικών ζήτησαν βοήθεια μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.
“Το 2023 στο σύνδεσμο είχαμε δεχτεί 379 περιστατικά και για το έτος 2024 μόνο το πρώτο τρίμηνο έχουμε 89 περιστατικά ήδη, τα οποία μας έχουν καλέσει στη γραμμή sos. Έρχονται εδώ για συμβουλευτική υποστήριξη” σημείωσε η Χριστίνα Τσέκα, στέλεχος υποστήριξης συνδέσμου μελών γυναικείων σωματείων.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα δημιουργηθούν 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θα επεκταθεί πανελλαδικά η λειτουργία του panic button.
ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Στο πειθαρχικό αν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα
Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Νίκος Κουντούρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο