Στις 7 Απριλίου δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ (αριθμ. 2081/Β4 - 241, Τεύχος Β, αρ. φύλλου 2090/7-4-2024) και το εντοπίσαμε (δείτε εδώ), τα οριστικά (διορθωμένα) αριθμητικά δεδομένα όσον αφορά την απογραφή του 2021....
Δύο είναι τα κύρια συμπεράσματα:
1. Η δημογραφική αιμορραγία για την ελληνική επαρχία συνεχίζεται, σε συνέχεια της απογραφής του 2011 και σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε ο νομός Αιτ/νίας, ούτε φυσικά ο Δήμος Ξηρομέρου.
2. Το δημογραφικό είναι το υπ' αριθμόν Νο1 εθνικό πρόβλημα για την Πατρίδα μας και απαιτούνται πολιτικές αντιμετώπισης του από χθες.
Είμαστε σίγουροι ότι θα διαβάσετε και θα ακούσετε, μικροπολιτική και λαϊκισμούς, που υποτιμούν την νοημοσύνη κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενου πολίτη, για ευθύνες των εκάστοτε δημοτικών αρχών, όταν το δημογραφικό πρόβλημα για την Πατρίδα μας, είναι ένα πρόβλημα επιλογών κεντρικής πολιτικής και λύνεται με μακροχρόνιους και συνεπείς σχεδιασμούς και κυρίως με εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων.
Με βάση τα οριστικά (διορθωμένα) αποτελέσματα της απογραφής του 2021, που ανακοινώθηκαν, φτιάξαμε ένα δικό μας αρχείο excel (δείτε το εδώ), βάζοντας δίπλα και τα στοιχεία της απογραφής του 2011 και υπολογίσαμε με τύπο τις μεταβολές ανά Δημοτική Ενότητα και ανά Κοινότητα, για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε σωστά τους αναγνώστες μας και να βγουν κάποια συμπεράσματα.
Επίσης, επειδή μας το ζητήσανε πολλοί αναγνώστες μας, βρήκαμε από τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (δείτε εδώ), δημογραφικά στοιχεία των 5 τελευταίων απογραφών και συγκεκριμένα των ετών 1981, 1991, 2001, 2011 και 2021.
Με τη χρήση του excel, καταχωρήσαμε τα αριθμητικά δεδομένα του πληθυσμού των Κοινοτήτων του σημερινού Δήμου Ξηρομέρου για τις 5 απογραφές και υπολογίσαμε με τύπο, τις μεταβολές μεταξύ των απογραφών ανά Κοινότητα.
Παρατηρούμε λοιπόν την δημογραφική εξέλιξη των Κοινοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου, από το 1981 έως σήμερα και διαπιστώνουμε πολύ εύκολα ποια ήταν η πληθυσμιακή εξέλιξη.
Επισημάνσεις:
- Το 2011 και το 2021 έχουμε τον Καλλικρατικό Δήμο Ξηρομέρου.
- Το 2001 είχαμε τους τέως Καποδιστριακούς Δήμους Αλυζίας, Αστακού και Φυτειών.
- Το 1991 και το 1981 είχαμε τις Κοινότητες.
- Το 1981 και 1991 που είχαμε τις Κοινότητες και το 2001 που είχαμε τους Καποδιστριακούς Δήμους, κάναμε τα αθροίσματα με αναγωγή στο σημερινό Δήμο Ξηρομέρου και στις σημερινές Δημοτικές Ενότητες.
Δείτε εδώ το αρχείο excel που δημιουργήσαμε, διαθέσιμο ελεύθερα για κάθε αναγνώστη μας.
mytikaspress
Συμπέρασμα ,από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ συρρικνωνόμαστε αντί να αναπτυσσόμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σχέση έχει η ανάπτυξη με την μείωση πληθυσμού;
ΔιαγραφήΣυρρικνωνόμαστε επειδή δεν υπάρχει κάτι ώστε να εργαστούν οι νέοι, ή να υπάρχει κάποιο εργοστάσιο ή βιοτεχνία που μπορούν να παράγουν ή κάποιος φορέας Δημοσίου να εργαστούν. Οπότε φεύγουν για τα αστικά κέντρα για κάτι καλύτερο. Στον τόπο μας δυστυχώς δεν έχει μείνει και τίποτα Δημόσιο. Κάποτε υπήρχαν τρεις Τράπεζες , Εφορία, Δημόσιο Ταμείο, Λειμεναρχείο, Τελωνείο, Ειρηνοδικείο, Ικα, Τεχνική Σχολή, Ένωση Αγροτικών Συνετερισμών , δυο Δημοτικά Σχολεία , και μπορεί να μην θυμάμε και κάποιον άλλο φορέα. Τους εργαζόμενους στα ποιό πάνω να βάλετε φτάνει να δείτε πόσο ζημιά έχει γίνει σε όλους στο Αστακό (σπίτια, μαγαζιά κλπ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαύριακας Ηλίας
Ένωση έχουμε ακόμα για να περνούν καλά μια ομάδα του ξηρομερου
ΔιαγραφήΜόνο σκέψη και προβληματισμό μας προκαλεί αυτό το δημοσίευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι το 80 η μετανάστευση ήταν οικογενειακή υπόθεση συνολική. Απ' το ενενήντα και μετά μετανάστευαν κυρίως οι νέες γυναίκες, ενώ τα αγόρια σε μεγάλο βαθμό έμεναν στα χωριά. Αποτέλεσμα η δημογραφική καταστροφη. Ακόμα και τα λίγα σημερινά παιδιά στην πλειοψηφία τους βοήθησαν οι αλλοδαπές να γεννηθούν. Δυστυχώς οι ημεδαπές γυναίκες γενοκτονησαν την επαρχία και την ελλαδα
ΑπάντησηΔιαγραφή