Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Pterois miles (J.W.Bennett, 1828)


Το παραπάνω είδος, ευρύτερα γνωστό ως lionfish ή αλλιώς λεοντόψαρο, προέρχεται από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και ανήκει στους αποκαλούμενους λεσεψιανούς μετανάστες, όπως και το είδος που είχαμε παρουσιάσει εδώ:.....

Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί ήδη από το 2015 αρχικά στη Ρόδο και αργότερα στην Κρήτη και άλλες περιοχές του Αιγαίου πελάγους. Είναι γνωστή η επικινδυνότητά του λόγω των δηλητηριωδών αγκαθιών που διαθέτει ως αμυντικό μηχανισμό, η επαφή με τα οποία μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Ασχολούμαι με την ελεύθερη κατάδυση πάρα πολλά χρόνια, το έχω συναντήσει αρκετές φορές στο Αιγαίο αλλά η πρώτη συνάντηση που είχα με το συγκεκριμένο είδος στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Λευκάδα, ήταν τον φετινό Αύγουστο, στην παραλία της Γύρας. Μπορώ να πω ότι το πιο επικίνδυνο στον χειρισμό του αν αποφασίσει κάποιος να το αλιεύσει, είναι το γεγονός ότι το περίγραμμα του κυρίως σώματός του είναι μόλις το 1/3 της συνολικής περιμέτρου του αν υπολογίσει κανείς και τα ιδιαίτερα μακριά αγκάθια, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λάθος χειρισμό και κατά συνέπεια τραυματισμό.



Οι επίσης δηλητηριώδεις δράκαινες και οι συγγενικές του σκορπίνες, έχουν πολύ μικρότερα αγκάθια, πολύ κοντά στο περίγραμμα του σώματός τους. Η πιο συνετή κίνηση είναι να το αφήσει κανείς στην ησυχία του και απλά να παρατηρήσει την απατηλά νωχελική του κίνηση. Δεν θα κινδυνολογήσω, θα πω μόνο πως πρόκειται για ένα πανέμορφο πλάσμα, πολύ νόστιμο, αφήνοντας τη μνεία για τους ιατρικούς κινδύνους στους ιατρούς και για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στους βιολόγους.

Καλές καταδύσεις με προσοχή.
nikitaspsathas

1 σχόλιο:

  1. Επειδη και νοστιμο ειναι και ασφαλες οπως η σκορπινα αν φαγωθει , η συσταση των υδροβιολογων ειναι να αλιευεται να ψαλιδιζονται τα αγκαθια και να μαγειρευεται.Αυτο γιατι δεν εχει φυσικους εχθρους εδω και πρεπει καπως να ελεγχθει ο πολλαπλασιασμος του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο