Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Επανέρχεται η κοινωφελής εργασία ως ποινή – Δουλειά αντί φυλακής στο Δήμο Αγρινίου


Επανέρχεται η κοινωφελής εργασία ως ποινή , όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως δουλειά αντί φυλακής στο Δήμο Αγρινίου......
Ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες του στο Δήμο Αγρινίου άτομα που καταδικάστηκαν για πταίσματα ή πλημμελήματα σε μικρές ποινές φυλάκισης κατά το παρελθόν, ενώ με την ενεργοποίηση ξανά του θεσμού αναμένεται το ενδιαφέρον να αυξηθεί

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την ενεργοποίηση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας όταν αυτή επιβάλλεται ως κύρια ή εναλλακτική ποινή για αξιόποινες πράξεις υπό την ισχύ του Νέου Ποινικού Κώδικα, ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Τη δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας αντί της φυλάκισης, επέλεγαν αρκετοί συμπολίτες μας κατά τα προηγούμενα χρόνια, και γι αυτό και στην παρούσα φάση πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν να υλοποιούν κοινωφελής εργασία σε διάφορες δομές όπως λ.χ. οι Δήμοι. Φαίνεται σίγουρα πως θα συνεχίσουν να το κάνουν μετά την άρση της αναστολής του σχετικού νόμου που αναμένεται να γίνει σύντομα, μετά μάλιστα και την εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργού.

Τη δυνατότητα να παρέχουν κοινωφελή εργασία αντί να εκτίσουν ποινή φυλάκισης, έδινε και δίνει και ο Δήμος Αγρινίου σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για πταίσματα ή πλημμελήματα σε μικρές ποινές φυλάκισης. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στον Δήμο από το 2010 κι έχει πολύ θετική ανταπόκριση από τους ίδιους τους καταδικασμένους, ενώ επιπλέον παρέχει πολλαπλά οφέλη στο σωφρονιστικό σύστημα, στο δήμο και στην ίδια την κοινωνία!

Στον δήμο Αγρινίου συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτή την στιγμή αρκετά άτομα, όπως αναφέρει και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζώης. Όλοι τους είναι καταδικασμένοι σε πολύ μικρές ποινές.

Από τη στιγμή που ανακοινώνεται η καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση στο δήμο με την οποία αιτούνται την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Ο δήμος δια μέσου της νομικής του υπηρεσίας εξετάζει την κάθε περίπτωση και αποδέχεται την μετατροπή της ποινής.

Οι ποινές κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες ώρες εργασίας και έχουν διάρκεια λίγων χρόνων κατά κανόνα, ωστόσο την αρχικά «ρύθμιση» την κάνει το δικαστήριο και έπειτα οι υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου, ανάλογα με τις ανάγκες τους και το πρόγραμμά τους. Το πρόγραμμα σε γενικό πλαίσιο «σπάει» σε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η διάρκεια της ποινής να γίνεται αντιληπτή από τον καταδικασμένο, αλλά και πάλι αυτό είναι υπό εξέταση από το δικαστήριο πρωτίστως και έπειτα τις υπηρεσίες του Δήμου βάση των αναγκών τους.

Ο δήμος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι προσφέροντες εργασία να μην αισθάνονται μειονεκτικά. Αναφέρονται σε αυτούς ως «συναδέλφους» και εργάζονται πλάι – πλάι με διακριτικότητα. Υπάρχει πολύ μεγάλη αποδοχή αυτής της εναλλακτικής έκτισης ποινής, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό, από τους ίδιους τους καταδικασθέντες, όπως τονίζει και ο κ. Ζώης.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζώης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Κωνσταντίνος Ζώης

«πράγματι υπάρχουν πολίτες που απασχολούνται στις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου στο πλαίσιο της έκτισης της ποινής τους με την μορφή της κοινωφελούς εργασίας. Κατόπιν υποβολής αιτήσεως προς τον Δήμο Αγρινίου ελέγχονται οι αιτήσεις αυτές ως προ το νομότυπό τους και ως προς την πλήρωση των νομίμων προϋποθέσεων από το νομικό τμήμα και κατόπιν τούτου προχωράμε στην αποδοχή τους, πάντα δυνάμει δικαστικής απόφασης.

Το γενικό πλαίσιο είναι ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας και το χρονικό πλαίσιο όπου αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν καθορίζεται από την δικαστική απόφαση. Όσο αφορά όμως τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ώρες εξαρτάται από την υπηρεσία κατόπιν συνεννόησης με βάση τις ανάγκες και το πρόγραμμά της, πάντα όμως στο πλαίσιο της δικαστικής απόφασης.

Μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο αναμένουμε την εγκύκλιο που θα αφορά το νέο ποινικό κώδικα, διότι μέχρι και τώρα ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας ήταν σε αναστολή με βάση το άρθρο 98 του νόμου 4623/2019, για πράξεις που τελέστηκαν μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα».

Ο μεγαλύτερος ωφελούμενος του θεσμού αυτού είναι περισσότερο η ίδια η κοινωνία. Μέσω αυτού του εναλλακτικού τρόπου έκτισης ποινών αποφεύγει να περιθωριοποιήσει μέλη της τα οποία έχουν υποπέσει σε ελαφρά παραπτώματα, επιδεικνύοντας όχι μόνο κοινωνική ευαισθησία, αλλά αποφεύγοντας ταυτόχρονα όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για έναν άνθρωπο ο εγκλεισμός του στη φυλακή.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο