Πρόκειται για την εφαρμογή μέσω της οποίας θα πιστοποιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, προστατεύοντας τα ακίνητά τους από τον πλειστηριασμό. Αυτή θα είναι η διαδικασία που θα ισχύει μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Παρότι ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων του προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 5.000 οφειλέτες που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά περιουσιακά και λοιπά κριτήρια, εντούτοις μόνο περίπου 400 έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση, μιας και, αφού δεν υπήρχε πρόγραμμα για να τους καλύψει δεν είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα.
Η βεβαίωση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ώστε οι δικαιούχοι να αποφύγουν τον άμεσο πλειστηριασμό και την έξωση από την πρώτη κατοικία τους, καταβάλλοντας δόση δανείου στην οποία περιλαμβάνεται η συνεισφορά του Δημοσίου και η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα τη σύνθεση.
Η επιδότηση αυτή, η οποία θα καταλήγει στις τράπεζες, προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να μην κινήσουν καμία διαδικασία πλειστηριασμού για τους ευάλωτους.
Εκτιμάται πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα θα αυξηθούν τα αιτήματα στη γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε οι ενδιαφερόμενοι να περάσουν στην επόμενη φάση και να αρχίσουν να λαμβάνουν συνεισφορά του Δημοσίου.
Όσοι ευάλωτοι είναι κοντά στη διαδικασία πλειστηριασμού έχουν περιθώριο να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του ευάλωτου είναι εισοδηματικά (έως 7.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο και μέχρι 21.000 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού καθώς και περιουσιακά).
aftodioikisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο