Στην σταθερή άρνηση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την «έξοδο» της πόλης του Μεσολογγίου από την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας «προσέκρουσε» για μια ακόμη φορά η Εκκλησία που όπως όλα δείχνουν βλέπει για μια ακόμη φορά το πάγιο αίτημα της να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τόσο του ίδιου του Αρχιεπισκόπου προσωπικά όσο και ιεραρχών αλλά και τοπικών παραγόντων που επί χρόνια αναγνωρίζουν τις προβληματικές που εμπεριέχονται στην διαποίμανση μιας τόσο απλωμένης γεωγραφικά Μητρόπολης η αναταραχή που προκλήθηκε σε τοπικό επίπεδο από συγκεκριμένους κύκλους ήταν τέτοια που το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε στην Μονή Πετράκη πως το αίτημα… δεν ευοδούται.
Η προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος για αναπροσαρμογή του εκκλησιαστικού χάρτη στον συγκεκριμένο νομό ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς λίγο καιρό μετά την εκδημία του μητροπολίτη Κοσμά. Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στον Πρωθυπουργό το ζήτημα, σημειώνοντας του πως υπάρχει ήδη απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας από την εποχή του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου για να λάβει την καταφατική απάντηση του Πρωθυπουργού πως το ζήτημα θα διευθετηθεί.
Στο άκουσμα πως επίκειται αυτή η αλλαγή τοπικοί παράγοντες του Μεσολογγίου υπό τον Δήμαρχο της πόλης άρχισαν να ξιφουλκούν κατά της απόφασης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, «πατώντας» ουσιαστικά σε χρόνιες τοπικιστικές προβληματικές με το γειτονικό Αγρίνιο το οποίο λόγω του πληθυσμού και της θέσης του συγκεντρώνει το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών του Νομού εκτός από τη Μητρόπολη, η οποία έχει έδρα στο Μεσολόγγι.
Η δημιουργία ξεχωριστής Μητρόπολης για Μεσολόγγι και Αγρίνιο θα αποκόψει εντελώς από τον διοικητικό ιστό το Μεσολόγγι που θα έχει μεν δική του Μητρόπολη αλλά καμία άλλη σύνδεση με τον υπόλοιπο Νομό, ήταν το κεντρικό επιχείρημα των αντιφρονούντων που μέρα με τη μέρα ασκούσαν αφόρητες πιέσεις προς την Κυβέρνηση ώστε να κάνει πίσω.
Μπροστά στην τοπική αναταραχή οι τρείς κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής μη θέλοντας να λάβουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς επέλεξαν την οδό της σιωπής αλλά και της συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου πως αυτή τη στιγμή το καλύτερο για όλους θα ήταν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Την περίοδο εκείνη ήταν έντονη η φημολογία πως ο Πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για εκλογές το Φθινόπωρο ενώ ταυτόχρονα η Εκκλησία βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση για το θέμα της οριστικοποίησης του ζητήματος των οργανικών θέσεων των κληρικών. Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές πίεζαν ακόμη περισσότερο για παραμονή στο ίδιο καθεστώς και η Εκκλησία αδυνατούσε να πιέσει από την πλευρά της περισσότερο αφού το θέμα των κληρικών ήταν πολύ ψηλότερα στην ατζέντα και τις ανάγκες της από αυτό της διχοτόμησης.
Η μη ύπαρξη της παραμικρής αναφοράς στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στην Βουλή τον προηγούμενο μήνα απέδειξε πως τελικά η Κυβέρνηση επέλεξε την οδό της διατήρησης του status quo στην Αιτωλοακαρνανία κλείνοντας οριστικά τη συζήτηση. Άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη φροντίσει να φθάσει το μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ήταν δυνατή η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού.
Όταν όμως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τέλος στα σενάρια περί εκλογών το Φθινόπωρο πολλοί στην Εκκλησία το είδαν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναφέρουν το ζήτημα αφού χωρίς ορατό τον «κίνδυνο» των εκλογών οι βουλευτές θα είχαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Αν και αυτό πράγματι επετεύχθη με τους δυο από τους τρεις Βουλευτές του Νομού, τους κ.κ. Σαλμά και Λιβανό που έσπευσαν να στηρίξουν δημόσια την επιθυμία της Εκκλησίας δεν συνέβη το ίδιο και με τον τρίτο τον κ. Κώστα Καραγκούνη ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία.
Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info αναφέρουν πως ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε έντονα για το ζήτημα στο Μέγαρο Μαξίμου κατορθώνοντας μάλιστα να κερδίσει απευθείας συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο εξέθεσε τις αντιρρήσεις του. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την σιωπή των βουλευτών όλων των υπόλοιπων κομμάτων στην περιοχή μετέτρεψε ένα καθαρά εκκλησιαστικό ζήτημα σε μια εσωτερική εμπλοκή για το κυβερνών κόμμα που ναι μεν δεν θα εξαγγείλει εκλογές το 2022 αλλά η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και οι εκλογές που θα ακολουθήσουν το 2023 δεν θεωρούνται τόσο μακρινές ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος «θεραπείας» των όποιων πολιτικών πληγών ανοίξει αυτή η αλλαγή.
Επιπρόσθετα το γεγονός πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και η βεβαιότητα πως στην κατανομή θα χαθούν έδρες από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού έκανε ακόμη πιο σύνθετο το κλίμα πολιτικά.
ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η επιμονή της Εκκλησίας για την υλοποίηση του σχεδίου της για την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και οι τοπικές πολιτικές προεκτάσεις που έλαβε φέρονται πως ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου που βρέθηκε εν μέσω μιας εσωτερικής πολιτικής πλέον θύελλας για ένα ζήτημα που ξεκίνησε ως μια απλή διευθέτηση ορίων.
Όταν δε άρχισαν να ακούγονται φωνές παραγόντων της περιοχής για διχοτόμηση του Νομού από την στιγμή που θα διχοτομηθεί η Μητρόπολη ώστε το Μεσολόγγι εκτός από Μητρόπολη να έχει και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες ως έδρα Νομού, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και η άρνηση της Κυβέρνησης έγινε πιο απόλυτη από ποτέ.
ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
Ενδεικτικό του αναβρασμού που προκάλεσε και στο εσωτερικό της Εκκλησίας η υπόθεση αυτή είναι το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info δεν έλλειψαν ακόμη και οι ακραίες εισηγήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο περί υλοποίησης της διχοτόμησης μονομερώς ώστε η Κυβέρνηση να βρεθεί προ τετελεσμένου το οποίο στη συνέχεια θα αναγκαζόταν να αποδεχθεί. Οι παρενέργειες που θα είχε όμως μια τέτοια απόφαση σε πολλαπλά επίπεδα έσβησαν γρήγορα αυτές τις σκέψεις.
Πλέον όπως όλα δείχνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο η Ιεραρχία θα ψηφίσει για μια ακόμη φορά Μητροπολίτη για την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα την ιερή πόλη του Μεσολογγίου αφού όπως όλα δείχνουν και αυτή τη φορά η προσπάθεια απέτυχε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο