Μεγάλο το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τις τιμές που θα ισχύσουν τη νέα χρονιά στις ελιές Καλαμών.
Με την απορία για το ποια τιμή θα ισχύσει τη νέα χρονιά (2022-2023) στις ελιές Καλαμών έφυγαν από την εκδήλωση της Σταμνάς στο Μεσολόγγι, οι δεκάδες ελαιοπαραγωγοί, εκπρόσωποι ομάδων και συνεταιρισμών που έδωσαν το παρόν.
Η ελαιοποίηση, λύση αν δεν είναι καλές οι τιμές.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός από το Μεσολόγγι, κ. Ανδρέας Κότσαλος, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση: «ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για ένα προϊόν, από το οποίο βιοπορίζονται χιλιάδες οικογένειες στο νομό μας. Με ενδιαφέρον ακούσαμε τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της εξαγωγής ελιάς που ξεπέρασαν όπως ειπώθηκε σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ, όμως ζητούμε και μεις ως παραγωγοί να έχουμε μετά και την απόφαση Γεωργαντά, τιμές που θα καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων τριών ετών (κορονοϊός, ζημιές κ.λπ.), αλλά και τα υπέργοκα κόστη. Δεν είναι δυνατόν η βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών να μην έχει τιμή τουλάχιστον από 1,50 ευρώ και πάνω φέτος στο ξεκίνημα. Ειδάλλως, με τις τιμές του ελαιολάδου στα 5 κι άνω ευρώ, θα πάμε τον καρπό για ελαιοποίηση. Καλούμε τη μεταποίηση να βγάλει τιμές γρήγορα αν και είναι νωρίς ακόμα, πριν μπει ο κόσμος στο χωράφι, διαφορετικά θα πάμε τις ελιές ή για αποθήκευση και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα ή και για ελαιοποίηση. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι είμαστε σε επαφή όλα τα συντονιστικά των παραγωγών ελιάς από όλη την Ελλάδα και αν δεν έχουμε καλές τιμές, θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση».
Αυξημένη παραγωγή, αλλά όχι αντίστοιχη της ανθοφορίας
Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, η παραγωγή ελιάς Καλαμών, προβλέπεται αυξημένη φέτος σε σχέση με πέρσι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ υπάρχουν και αρκετά καλή τεμαχισμοί, υψηλή ποιότητα και απουσία δακοπροσβολών. Σε ορισμένα, βέβαια, κτήματα παρατηρούμε ζημιές σε δέντρα που έπαθαν εγκαύματα από τους περσινούς παγετούς, προσθέτει ο ίδιος, για να καταλήξει τονίζοντας πως η ανθοφορία ήταν πολύ καλή, αλλά η καρποφορία δεν την ακολούθησε και ήταν σαφώς μικρότερη.
Λίγο υψηλότερη από πέρσι η παραγωγή στο Αγρίνιο
Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, ο κ. Περικλής Παπασάικας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου, ο οποίος έδωσε το παρόν στην εκδήλωση, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως σε ό,τι αφορά στο Αγρίνιο, θα υπάρχει φέτος παραγωγή στα Καλαμών, αλλά σε μέτρια επίπεδα.
Σε ανακοίνωση του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναφέρονται εκτός των άλλων:
Ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου στα πλαίσια της προσπάθειας για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής μέσω της ορθής ενημέρωσης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, ημερίδα με θέμα: «προοπτική και μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς & θέματα που απασχολούν τον κλάδο».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για τις εξελίξεις στον τομέα της ελαιοκομίας και το πυκνό ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα του Κέντρου «Ιθώρια», την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 στη Σταμνά Μεσολογγίου, ήταν η καλύτερη απόδειξη για την άριστη διοργάνωση και την ανάγκη ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο. Στο χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων «Ως Δήμος είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε παραγωγικής τάξης. Κοντά στους ανθρώπους της γης, της θάλασσας και γενικότερα της παραγωγής. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η παραγωγή είναι δύναμη. Είναι η δύναμη μας!
Και σε ότι αφορά την ελιά που, μόλις, ξεπέρασε ένα τέταρτο εμπόδιο με την ονομασία της, από την πρώτη στιγμή, σαν Δήμος, ενεργοποιηθήκαμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να το αντιμετωπίσουμε.
Και ειλικρινά αυτή η δοκιμασία μας δίδαξε κάτι σημαντικό. Πως ενωμένοι και συντονισμένοι μπορούμε να ξεπερνούμε ακόμη και τα πιο μεγάλα εμπόδια.
Η ημερίδα αυτή, εδώ σήμερα, αυτό καταδεικνύει και σε αυτό κατατείνει. Στο να μάθουνε όλοι μαζί να στεκόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και να καταθέτουμε τις απόψεις, μας ανοικτά και με θάρρος. Γιατί μόνο τότε υπάρχει σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.
Όλοι οι ομιλητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που παραβρέθηκε στην ημερίδα, με τον κύκλο των εισηγήσεων να ανοίγει ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούσιας.
Ο κ. Ντούτσιας έκανε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, ποικιλίας Καλαμών με αναφορά στα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές στη σημερινή πραγματικότητα και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση και αναζήτησή λύσεων στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, κάτω από την σκέπη της εθνικής ΔΟΕΠΕΛ.
Ο Πανάγου Ευστάθιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την ορθή ζύμωση ως μια «ζωντανή» διαδικασία μετατροπής του ελαιόκαρπου σε προϊόν ανώτερης διατροφικής αξίας, ενώ ο Μωυσιάδης Θεοχάρης, Υπεύθυνος Επιχειρησιακής Ανάπτυξης στη Future Intelligence και ο Παναγιώτης Κατσές παρουσίασαν την ψηφιακή πλατφόρμα μέτρησης καταγραφής και μεταφοράς δεδομένων, υγρασίας εδάφους και ατμόσφαιρας, θερμοκρασίας και αγωγιμότητας από το αγρόκτημα στο γραφείο.
Επιπροσθέτως, παρουσίασαν το μοντέλο ψηφιακής καταγραφής των δεδομένων της άλμης, του PH, και της θερμοκρασίας, στις δεξαμενές ζύμωσης της ελιάς που έχει εγκατασταθεί σε δεξαμενές ζύμωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αρχαία Ωλένεια».
Τέλος ο Αθανάσιος Μπαλτάς, Ταμίας ΔΟΕΠΕΛ – Γεωπόνος αναφέρθηκε στη σύγχρονη θρέψη και φυτοπροστασία της επιτραπέζιας ελιάς και την ανάκληση εγκρίσεων παλιών δραστικών και έγκριση της κυκλοφορίας νέων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα ωφέλιμα.
Παράλληλα, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες λιπασμάτων, για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων με σκοπό την αειφορία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές από την μετατροπή των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές καλλιέργειες και εξήγησε πως οι αναλύσεις εδάφους και υπολειματικότητας φυτοφαρμάκων είναι εργαλεία απαραίτητα στο σύγχρονο αγρότη, για την παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις πάνω σε τεχνικά, εμπορικά, και πολιτικά ζητήματα της ελιάς.
Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Βουλευτές, Γιώργο Βαρεμένο και Θάνο Μωραΐτη, τον Αντιπεριφερειάρχη. Αθανάσιο Μαυρομάτη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή, τον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστα Ζούκα, τον Νίκο Κότσιαλο, Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Σπ. Λιβανού και του Προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Λιβανατών, Ανέστη Μαυροειδή.
Στην ημερίδα, που έγινε με την ευγενική υποστήριξη του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών της περιοχής, συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεωπόνοι και πολλοί ελαιοπαραγωγοί.
Μπίκας Αλέξανδρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο