Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Οι απώλειες του covid: «Χάθηκε» ένα χωριό σαν τη Γουριώτισσα ή το Κεφαλόβρυσο

 


159 θάνατοι τη διετία 2020-2021 στο Δήμο Αγρινίου.

Ένα χωριό σαν τη Γουριώτισσα ή το Κεφαλόβρυσο είναι οι ανθρώπινες απώλειες της Αιτωλοακαρνανίας λόγω του covid κατά το 2020 και το 2021.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή για τους θανάτους από covid ανά Δήμο.

Σε 341 ανέρχονται οι θάνατοι από Covid-19 το 2021 στην Αιτωλοακαρνανία και αν προσθέσει κανείς τους 47 θανάτους του 2020, τότε φτάνει στο μακάβριο λογαριασμό των 388 ανθρώπων που «χάθηκαν» από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός αυτός αν τον αντιπαραβάλει με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής αντιστοιχεί όχι σε ένα μικρό ορεινό χωριό, αλλά σε ένα από τα συνήθη σε πληθυσμιακό μέγεθος χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Γουριώτισσα ή το Κεφαλόβρυσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των θανάτων καταγράφεται στο Αγρίνιο, όπως μόνο το 2021 καταγράφηκαν 131 θάνατοι, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Μεσολογγίου με 92 τη διετία της πανδημίας.

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας δημοσιοποιειται ο αριθμός των νεκρών του κορονοϊού ανά Δήμο σε όλη τη χώρα, καθώς μέχρι σήμερα η καταγραφή γινόταν με βάση τα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονταν και τελικά έχαναν τη ζωή τους οι ασθενείς.

Τα δεδομένα για τους θανάτους λόγω Covid-19 ανά Δήμο τη διετία 2020-2021, αφορούν συνολικά 20.849 θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα μας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβιβάστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη.

Βάσει των στοιχείων το 2020 καταφράφηκαν σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία 47 θάνατοι από κορωνοϊό και όπως προαναφέρθηκε άλλοι 341 το 2021.

Ο κ. Βορίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισημαίνει ότι τα στοιχεία αντλήθηκαν από το υποσύστημα ληξιαρχείου του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Η περιγραφή της αιτίας θανάτου στο πληροφοριακό σύστημα προκύπτει από το πιστοποιητικό θανάτου.

Δείτε αναλυτικά τον αριθμό των θανάτων ανά Δήμο, τα έτη 2020 και 2021:

Η αιτία του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα του Δήμου Αγρινίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στην περιοχή.

Ενδεχομένως όμως και σε άλλα αίτια που έχουν να κάνουν σε σχέση με το τοπικό σύστημα υγείας.

Εξάλλου δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το απόλυτο ρεκόρ θνητότητας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου για τους επτά περίπου μήνες που λειτούργησε ως ΜΕΘ covid.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι παρόμοιες πληθυσμιακά περιοχές με το Αγρίνιο είχαν πολύ λιγότερους θανάτους.

Για παράδειγμα οι θάνατοι στα Χανιά τη διετία της πανδημίας ήταν «μόνο» 43 και στα Γιάννενα μόλις 28, όταν το Αγρίνιο θρήνησε συνολικά 159 απώλειες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο