Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πότε είχε την ευκαιρία η Αιτωλοακαρνανία να αποκτήσει Costa Navarino και την έχασε


Ένα ΦΕΚ του μακρινού 1997 μιας μοναδικής ευκαιρίας για την Αιτωλοακαρνανία που χάθηκε μας θυμίζει ο κος Ιπποκράτης Μπιρμπίλης........
Διαβάστε περισσότερα »
Πρόκειται για την έγκριση δύο (2) Π.Ο.Τ.Α. (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ). Σωστά διαβάσατε ήταν μόνο δύο, μία στην Μεσσηνία και μία στην Αιτωλοακαρνανία. Εν ολίγοις η Αιτωλοακαρνανία ήταν η μία από τις δύο προνομιούχες περιοχές της Ελλάδας, όπου θα γινόταν επένδυση πάνω από 20 δις (δραχμές) , σε έκταση 800 στρεμμάτων (!). Πράγματι η μία προχώρησε και έγινε το σπουδαίο και παγκόσμια γνωστό Costa Navarino! Στην Αιτωλοακαρνανία όμως αυτό δε συνέβη ποτέ! Παραθέτουμε τη σημαντική ανάρτηση του κου Ιπποκράτη Μπιρμπίλη, που μας θύμισε τη χαμένη αυτή ευκαιρία:

“Οράματα, ένα χαμένο Φ.Ε.Κ. , το Costa Navarino και άλλα τινά…

Με αφορμή την συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίους του Δημοτικού μας Συμβουλίου με θέμα την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματός του, αλλά και το ένθετο ( ταξίδια) της Κυριακάτικης Καθημερινής (20 Φεβρ.), γύρισα στην μακρινή 10ετία του 1990 όπου θυμήθηκα τα εξής :

1. Τους συναδέλφους απ την Πέλλα που σχεδιάζανε για την περιοχή τους 2 κομβικά έργα :

Το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν ( πάνω απ τον Αγ.Αθανάσιο) και τα λουτρά Πόζαρ.

Ο Αγ.Αθανάσιος ήταν τότε σαν την Πλαγιά Ξηρομέρου ( την εγκαταλελειμμένη) και σε χειρότερη κατάσταση τα Λουτρά. Στην προσπάθειά τους αυτή ,αρωγό είχαν όλα τα Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα της εποχής (ΕΑΠΤΑ Ι και ΙΙ , Leader I και ΙΙ ).Το αποτέλεσμα της 30χρονης προσπάθειάς τους , είναι η φωτό του ένθετου της Καθημερινής.

2. το ΦΕΚ ( 2η φωτό ) με το οποίο εγκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα δύο (2) Π.Ο.Τ.Α. (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ) , μία στην Μεσσηνία και μία στην Αιτωλοακαρνανία.

Αφορούσαν επένδυση, για κάθε περιοχή, πάνω από 20 δις (δραχμές) , σε έκταση 800 στρεμμάτων και που θα περιλαμβάνανε (κατ’ ελάχιστον) τα παρακάτω :

-Τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά) 1.500 κλινών.

– Μαρίνα

-Συνεδριακό κέντρο

-Κέντρο θαλασσοθεραπείας

– Κέντρο τουρισμού υγείας

– Εμπορικό κέντρο ή και ολοκληρωμένο συγκρότημα παραδοσιακής βιοτεχνίας

– Γήπεδο γκολφ

– Κέντρα εστίασης – αναψυχής διαφόρων λειτουργικών μορφών

– Οικιστικό συγκρότημα.

-Υδροθεραπευτήριο, , θεματικό πάρκο, αθλητικό – προπονητικό κέντρο κλπ

Οι Μεσσήνιοι το «τρέξανε» το πρόγραμμα (με διαφωνίες και συγκρούσεις) και μέσα από αυτό αναδείχθηκε το COSTA NAVARINO και η καθιέρωση της Μεσσηνίας σε τουριστική περιοχή υψηλής ποιότητας και παγκόσμιου προορισμού.

Αυτά εν όψει διαβούλευσης του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος του Δ. Αγρινίου και όσοι πιστοί προσέλθετε…




agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο