Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ο μπαρμπα-Αντρέας, ο Έντισον και η ηλεκτρική λυχνία


του Γιώργου Βαρεμένου*

Η φωνή του μπαρμπα-Αντρέα από ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας ακουγόταν γεμάτη οργή και πάθος, καθώς διαπερνούσε τον ψηφιακό αέρα του κινητού και, μετά του Βάλτου τα χωριά και τα πέντε βιλαέτια,.....
Διαβάστε περισσότερα »
έτεινε να φθάσει στον ουρανό και ν’ ακουστεί από τον θεό. Είχε πάρει στα χέρια του τον λογαριασμό του ρεύματος και παραλίγο να πάθει συγκοπή, αυτός που πρόσφατα μαζί με την γυναίκα του γλύτωσαν από τον κορωνοϊό. Δεν μπορούσα να τον σταματήσω καθώς διηγούταν ότι, μόλις πήρε το μπουγιουρντί με το σήμα της ΔΕΗ, που μέχρι πρότινος ήταν ο κεραυνός, ξεπέρασε ένα αίσθημα ηλεκτροπληξίας και άρχισε να τηλεφωνεί στον Αννα, τον Καϊάφα και τους συνεργάτες τους. Και τί έμαθε ο μπαρμπα-Αντρέας μέσω της τηλε-σκυταλοδρομίας; Ότι είναι και τυχερός που ο λογαριασμός του ήταν 540 ευρώ, διότι του αφαίρεσαν κι ένα ποσόν επειδή είναι, λέει, καλοπληρωτής. Επίμονος κηπουρός ο Αντρέας, καθότι βάζει ένα μποστανάκι, «φυλάγοντας τα σκουριασμένα» για να μην πεθάνει της πείνας, έμαθε και κάτι άλλο: ότι από τα 540 ευρώ, τα 400 είναι ρήτρα αναπροσαρμογής. «Τί είναι αυτή η ρήτρα, ‘αμώ το φελέκι μου;» «Έτσι λενε την αύξηση στην καθαρευόυσα οι άριστοι», του λέω, συμπληρώνοντας ότι έχω δεί και χειρότερες περιπτώσεις απ’ την δική του, με κίνδυνο να με πάρουν και μένα τα σκάγια. Ζαχαροπλάστης, ανεμίζοντας τον λογαριασμό του ρεύματος διατράνωνε σ’ εμένα την πίκρα της ζωής του: «Πώς να το κρατήσω ανοιχτό το ρημάδι το μαγαζί;»

Όπως διάβασα κάπου, μέχρι και η Ελένη Μενεγάκη δήλωσε ότι της έπεσε ο λογαριασμός, όπως κάποτε είχε πέσει το προσκλητήριο απ’ τα χέρια του Μάκη Χριστοδουλόπουλου, λέω εγώ. Μπαρμπα-Αντρέα, πάλι καλά που έβγαλες κάποια άκρη σχετικά με το μέγεθος του δράματος, διότι καθώς έτρεχες απ’ τον Αννα στον Καϊάφα και τους Γραμματείς και Φαρισαίους, υπήρχε ισχυρή πιθανότητα να πέσεις πάνω στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και να πληροφορηθείς ότι για τις αυξήσεις στο ρεύμα φταίει ο Τόμας Έντισον που εφηύρε την ηλεκτρική λυχνία. Καλού-κακού, πάρε μερικά κεριά για το σπίτι, αλλοιώς θα τραγουδάς: «Ποιά χέρια πήραν τα κεριά – κι έμεινες στο σκοτάδι».









* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.







1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο