Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη του Βουλευτή Θ. Καββαδά στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”


Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Θανάση Καββαδά ως έναν δραστήριο βουλευτή κι έναν επιτυχημένο επιχειρηματία. Λίγοι γνωρίζουν την πορεία του.......
Διαβάστε περισσότερα »
Ο ίδιος μιλάει για πρώτη φορά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, για το πώς ξεκίνησε από ένα μικρό ορεινό χωριό της Λευκάδας και κατάφερε να σπουδάσει, για το πώς έβγαλε το πρώτο του μεροκάματο και για το πώς αποφάσισε να μπει στην ενεργό πολιτική.

Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα ορεινό χωριό της Λευκάδας, το Κατωχώρι. Αν ισχύει αυτό που λένε, ότι πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια, τα δικά μου παιδικά χρόνια και η πατρίδα μου ταυτίζονται. Το Δημοτικό το έβγαλα στο χωριό, Γυμνάσιο και Λύκειο πήγα στην πόλη της Λευκάδας.

Τι αναμνήσεις έχετε από τα σχολικά σας χρόνια;

Πρωινό ξύπνημα στις 6 το πρωί για να πάρω το λεωφορείο και να πάω στο σχολείο στην πόλη. Δύσκολες συνθήκες, αλλά σήμερα όλα αυτά τα θυμάμαι με αγάπη, συγκίνηση και τρυφερότητα.

Ήταν δύσκολες τότε οι συνθήκες…

Ήταν δύσκολα χρόνια με πολλή φτώχεια και στερήσεις, αλλά με πολύ περισσότερη αγάπη. Στο σπίτι μας τότε δεν υπήρχε ρεύμα, δεν είχαμε τηλεόραση ούτε ψυγείο. Όμως θυμάμαι με συγκίνηση τα βράδια να είναι όλη η οικογένεια μαζί, να συζητάμε μπροστά στο τζάκι, να λέμε στους γονείς μας τα νέα μας από το σχολείο. Θυμάμαι ακόμα και τη λάμπα πετρελαίου που φώτιζε το σπίτι μας, αλλά και τα δικά μου όνειρα ως παιδί: Με μια τέτοια λάμπα διάβαζα τα μαθήματα του σχολείου και εξωσχολικά βιβλία που μου άνοιγαν ορίζοντες.

Μεγαλώσατε σε πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Όχι, καμία σχέση. Οι γονείς μου μοναδικό μέλημα είχαν την ενότητα της οικογένειας και την επιβίωση. Ήταν απλοί άνθρωποι. Μου μετέδωσαν τον σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, την πίστη στις αρχές της οικογένειας και την αγάπη για την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Οι γονείς σας με τι ασχολούνταν;

Ήταν αγρότες, άνθρωποι που δούλευαν σκληρά, γιατί εκείνα τα χρόνια η δουλειά με τη γη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού δεν υπήρχαν τα μέσα.

Εσείς βοηθούσατε στις δουλειές;

Φυσικά βοηθούσαμε και εμείς τα παιδιά. Ακόμα θυμάμαι τον τρόπο που μαζεύαμε τότε τις ελιές, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και χωρίς τα σημερινά μέσα. Τις ελιές που είχαν πέσει τις μαζεύαμε με το χέρι μία-μία σκυμμένοι με το κεφάλι κάτω, για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το σπίτι μας και τους γονείς μας.

Από ό,τι καταλαβαίνω, χρειάστηκε από πολύ μικρός να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Πώς βγάλατε το πρώτο σας χαρτζιλίκι;

Όταν ήμουν μόλις 10 ετών, εργαζόμουν στα συνεργεία ψεκασμού για τις ελιές. Θυμάμαι μάλιστα ότι το πρώτο μου μεροκάματο ήταν 20 δραχμές και, όταν το πήρα, δεν κοιμήθηκα από τη χαρά μου. Αμέσως ξέχασα την κούραση αλλά και το δυσβάσταχτο βάρος από το ειδικό δοχείο που είχα στην πλάτη μου για ώρες.

Από πολύ μικρός μπήκατε στο «μεροκάματο». Έχετε κάνει άλλες δουλειές για να εξασφαλίσετε ένα χαρτζιλίκι;


Δούλεψα ως σερβιτόρος, ως ελαιοχρωματιστής, μέχρι και στην οικοδομή. Όμως θα σας αποκαλύψω μια δουλειά που μου έχει μείνει αξέχαστη. Το 1980 εργάστηκα στο Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί του Ωνάση.

Χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις, είπα στον επικεφαλής του συνεργείου ότι ξέρω τη δουλειά για να με προσλάβει. Βλέπετε, η ανάγκη κάνει τον άνθρωπο να κολυμπάει στη θάλασσα ακόμα και αν δεν ξέρει κολύμπι. Θυμάμαι και τη Χριστίνα Ωνάση, που πρέπει να σας πω ήταν ένας πολύ προσιτός και ευγενικός άνθρωπος.

Έγινα τελικά τόσο καλός σε αυτήν τη δουλειά, που πήρα προαγωγή. Με έκαναν επικεφαλής του συνεργείου και μάλιστα προσλάμβανα παιδιά από τις γύρω περιοχές, για να βγάλουν κι αυτά ένα μεροκάματο.

Και η αεροπορία πώς μπήκε στη ζωή σας; Με τι κριτήριο επιλέξατε αυτήν τη Σχολή;

Δεν είχα την πολυτέλεια να κάνω άλλες επιλογές. Το ζητούμενο για μένα τότε ήταν να έχω άμεσα ένα εισόδημα, για να μπορέσω να ζήσω και να βοηθήσω και την οικογένειά μου.

Έτσι επέλεξα να δώσω εξετάσεις στη ΣΤΥΑ, το 1981, και πέρασα. Αυτή τη μέρα τη θυμάμαι πάντα, ήταν μια μέρα χαράς για μένα, για το σπίτι μας. Για πρώτη φορά αισθάνθηκα ασφάλεια για τη ζωή και για το μέλλον μου.

Στη συνέχεια υπηρέτησα σε πολλές θέσεις ευθύνης και εντέλει αποστρατεύθηκα το 2006 ως ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας – μάλιστα το 2016 ανακηρύχθηκα μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδας.


Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που θυμάστε από τη θητεία σας;

Θυμάμαι την κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν από τον πόλεμο. Τότε υπηρετούσα στο ραντάρ της Λευκάδας και ήταν σε εξέλιξη η άσκηση επί χάρτου «Αλέξανδρος ’96». Εκείνη τη νύχτα ήρθε ο διοικητής και μας είπε ότι πλέον σταματάμε τις ασκήσεις και μπαίνουμε σε ετοιμότητα, μάλιστα ετοιμάσαμε τα φύλλα ατομικής πρόσκλησης για να τα επιδώσουμε την επόμενη μέρα στους εφέδρους. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε, ήταν όμως μια δύσκολη βραδιά, με βαριές σκέψεις υπό τη σκιά ενός πιθανού πολέμου.


Ασχοληθήκατε επαγγελματικά με κάτι άλλο;

Δημιούργησα κυριολεκτικά από το μηδέν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας ποτών όχι μόνο στη Λευκάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και είμαι δύο φορές υπερήφανος για το ότι χτίστηκε αυτή η επιχείρηση με σκληρή και καθημερινή δουλειά.

Με την πολιτική πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Από πολύ μικρός παρακολουθούσα τις πολιτικές συζητήσεις που γίνονταν στα καφενεία του χωριού μου. Αργότερα, όταν απέκτησα επαγγελματική και οικονομική αυτοτέλεια, ασχολήθηκα με τα διοικητικά του αθλητισμού στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Το 2010 εκλέχθηκα πρώτος δημοτικός σύμβουλος από την παράταξή μου στον Δήμο Λευκάδας και το 2014 εκλέχθηκα πρώτος δημοτικός σύμβουλος από όλες τις παρατάξεις. Το Σεπτέμβριο του 2015 ήρθε η μεγάλη πρόκληση: Οι βουλευτικές εκλογές και η εκλογή μου ως βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μπήκατε στη Βουλή τα «δύσκολα χρόνια». Τι κρατάτε από εκείνη την περίοδο κι από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ήταν πράγματι μια δύσκολη περίοδος, κυριαρχούσε ο λαϊκισμός και όχι ο ορθολογισμός. Υπήρχε οργή στον κόσμο εναντίον δικαίων και αδίκων, πολλοί προτιμούσαν να ακούν ψεύτικες υποσχέσεις παρά να ακούνε την αλήθεια.

Ήταν μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει και να κερδίζει σε όλη την Ελλάδα – όχι όμως στη μονοεδρική της Λευκάδας, την οποία κερδίσαμε. Εκεί οι συμπατριώτες μου έδειξαν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους σε έναν άνθρωπο που δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ επαγγελματίας της πολιτικής, επιβράβευσαν την αλήθεια, το ήθος και τη συνέπεια. Και τέσσερα χρόνια μετά, το 2019, με επανεξέλεξαν με διπλάσιες ψήφους.

Είστε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις επηρεάζουν πολίτες και νοικοκυριά. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη;

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και τροφοδοτείται και από την ενεργειακή κρίση. Η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί, η Ελλάδα μάλιστα κατέθεσε πρόταση να δημιουργηθεί και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για αυτόν τον σκοπό.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο το κύμα των ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σωστή και αναγκαία κίνηση, επιβάλλοντας πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να μη βλέπουμε υπέρογκες αυξήσεις.

Τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία για τη χώρα μας και πώς πρέπει να αντιδράσουμε;

Ο ευρωπαϊκός και δυτικός πολιτισμός αλλά και το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν να δεχτούν να λύνονται οι διαφορές με το δίκαιο του ισχυροτέρου. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, αντί για μια κοινωνία εθνών και λαών, οδηγούμαστε σε καθεστώς ζούγκλας.

Είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στους συμμάχους μας. Κυρίως όμως οφείλουμε να τιμήσουμε την ιστορία μας.

Η Ελλάδα ποτέ δεν έκανε εκπτώσεις στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε περιπτώσεις στρατιωτικής εισβολής και κατοχής σε μια ανεξάρτητη χώρα.

Ποιο είναι το όραμα αλλά και ο προσωπικός σας στόχος που θέλετε να υπηρετήσετε για τη Λευκάδα;

Θέλω το πέρασμά μου από την πολιτική να συνδεθεί με ουσιαστικό, ορατό και μετρήσιμο έργο για τον τόπο μου.

Ο μεγαλύτερες στόχος είναι η υλοποίηση της υποθαλάσσιας σήραγγας, που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού αλλά και την πρόσβαση σε αυτό.

Ένας ακόμα αναπτυξιακός στόχος, που έχει δρομολογηθεί, είναι η μεγάλη επένδυση της μαρίνας στο Βλυχό, που θα μετατρέψει τη Λευκάδα σε κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού, παράγοντας πλούτο για όλη την περιοχή και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα προχωρά η ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, ενώ δρομολογούμε πολλά άλλα έργα, όπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα συγκεντρώσει όλους τους θησαυρούς του νησιού μας, και οι λιμνοδεξαμενές Βασιλικής και Εγκλουβής, που θα ενισχύσουν το εισόδημα των αγροτών μας και την αγροτική παραγωγή.

Σας ανέφερα ενδεικτικά μερικά μόνο έργα που θεωρώ μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά. Όμως έχω μεγάλο όραμα και πολλά σχέδια για τη Λευκάδα. Το νησί μου και οι συμπολίτες μου έχουν ανάγκη από έργα υποδομής που θα βελτιώσουν και την καθημερινότητά τους, αλλά θα δώσουν και αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας.


Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

fortsalefkada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο