Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Κώστας Καραγκούνης σχετικά με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών.



Μιά πρώτη μεγάλη ηθική και εθνική αδικία αποκαταστάθηκε σχετικά με τις συντάξεις των βορειοηπειρωτών αλλά και των άλλων ομογενών μας....... Το τελευταίο διάστημα είχα αλλεπάληλες συναντήσεις με τον Κωστή τον Χατζηδάκη που είναι και ο αρμόδιος υπουργός, για να του μεταφέρω το πρόβλημα που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προς επίλυση, υπουργός ο οποίος χειρίστηκε με μεγάλη ευαισθησία το ζήτημα και του αξίζουν συγχαρητήρια. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες προς τους Βορειοηπειρώτες αλλά αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι πάντα κοντά στα αδέρφια μας. Συνεχίζουμε!

Απόσπασμα από την ομιλία μου στην Βουλή...

Τέλος, η τελευταία παρατήρηση μου αφορά μια πολύ μεγάλη ηθική εκκρεμότητα απέναντι στα αδέλφια μας της βορείου Ηπείρου και άλλους ομογενείς από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Έρχεται η παρέμβαση Χατζηδάκη να επιλύσει μια αβλεψία του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, όχι των αλλοδαπών, αλλά των ομογενών. Διότι, δυστυχώς, ο προηγούμενος νόμος εξίσωνε τους αλλοδαπούς εν γένει με τους ομογενείς. Σωστά τέθηκε το κριτήριο των 40 ετών ως αντικειμενικό κριτήριο για τη σύνταξη των αλλοδαπών και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση και είναι ένα κριτήριο που ποτέ δεν αμφισβήτησε κανένας από τα κόμματα, ούτε και τα δικαστήρια.

Ειδικά για τους Έλληνες ομογενείς δεν τηρήθηκε η ειδική πραγματικότητα της εισόδου της χώρας που το 1992 επετράπη. Η ρύθμιση δρα αποκαταστατικά σε ένα κενό νομοθέτησης, ως αδικία του παρελθόντος. Οι Έλληνες ομογενείς πρέπει να εξαιρεθούν της 40ετίας, διότι μέχρι τώρα δεν είχε ληφθεί υπόψη ένα ιστορικό, αντικειμενικό και αδιάψευστο γεγονός, που ήταν αυτό της εισόδου των ομογενών μας το 1992 στην ελληνική επικράτεια. Αποκαθίσταται η ακεραιότητα της εθνικής τους σύνταξης, διότι, με τη ρύθμιση αυτή θα λάβουν ακέραια την εθνική τους σύνταξη, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

Το ποσό θα είναι ακέραιο, χωρίς μείωση, χωρίς διαχωρισμούς, με όρους ισότητας, όπως με όλους τους Έλληνες, γιατί άκουγα νωρίτερα και τον κ. Ζαχαριάδη, που προφανώς, δεν ήξερε τι νομοθέτησε την προηγούμενη πενταετία ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ήταν η μεγάλη και τεράστια ηθική αδικία.

Ούτε, λοιπόν, διακρίσεις και ούτε διακριτικές μεταχειρίσεις.

Προσωπικά, είχα συναντήσεις και επαφές για το ζήτημα, με τον κύριο Χατζηδάκη, ήταν ένα δίκαιο και εύλογο διαχρονικό αίτημα των αδερφών μας, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως, βγήκε λύση από αυτή την Κυβέρνηση και τον Υπουργό. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, βεβαίως, δεν είναι της παρούσης για να τις εξειδικεύσουμε, άλλωστε στο επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να τα λέμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα ρυθμίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας και πάλι συγχαρητήρια στους υπουργούς για αυτές τις ρυθμίσεις.

3 σχόλια:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο