Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Πρόβλημα η ανεξέλεγκτη βόσκηση παραδέχεται η κυβέρνηση, μελετά επιδότηση για φράκτες

 


Ανοικτοί σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης, δήλωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου και Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, κατά την σχετική ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, που έγινε στις 9 Μαρτίου 2022.
Διαβάστε περισσότερα »

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως o νομοθέτης το 2012 έκανε την επιλογή της επιτήρησης της ανεπιθύμητης βόσκησης να την έχουν οι δήμοι. Το 2020 έγινε τροποποίηση νομοθεσίας και δόθηκε μεικτή αρμοδιότητα μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και δήμων αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε αυτή η λύση. Ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση δημιουργίας μιας κοινής διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας όπου θα συμμετέχουν όλα τα αρμόδια υπουργεία και οι δήμοι για να μελετήσουν το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ανέφερε ότι το υπουργείο του, σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ, μελετά στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, τη δυνατότητα της επιδότησης κατά 100% των αγροτών για την αγορά και την τοποθέτηση φρακτών ηλεκτροφόρων χαμηλής τάσης. 

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4760/2020 (Άρθρο 38) αναφέρει ότι:

Στον ιδιοκτήτη των ζώων που προκάλεσαν αγροτικές φθορές, επιβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των κατά τόπους Περιφερειών, διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ως εξής:

α) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για πρώτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για δεύτερη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ.

γ) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για τρίτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

δ) Για κάθε επόμενη περίπτωση πλέον της τρίτης φοράς το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων ενημερώνεται για την παράβαση και την επιβολή προστίμου που του επεβλήθη με συστημένη επιστολή, οφείλει δε να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της.

Σε περίπτωση, κατά την οποία το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, το ποσό βεβαιώνεται από την κατά τόπον αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.). Ωστόσο όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εσωτερικών ούτε αυτός ο νόμος (όπως και ο προηγούμενος) δεν εφαρμόζεται, αφού για να υπάρξουν πρόστιμα θα πρέπει να υπάρχει και μια εποπτευόμενη αρχή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, «όλα ξεκινούν από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην Αττική δεν υπάρχουν βοσκοτόπια αλλά με τεχνική λύση θεωρητικά φαίνεται ότι υπάρχουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν μη σταυλισμένες μονάδες. Έχουμε άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που έχουν βοσκοτόπια στο Αλιβέρι, στη Θήβα κ.α. και βέβαια δεν πάνε εκεί τα πρόβατά τους για να βοσκήσουν. Τα ζώα δημιουργούν ζημιές σε αμπέλια, ελιές και συκιές. Εμείς ζητάμε να επιτρέπονται μόνο σταυλισμένες μονάδες σε περιοχές που δεν έχουμε βοσκοτόπια. Το πρόβλημα έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα γιατί έχουμε αλλοδαπούς που κάνουν εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή και δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Η νομοθεσία μιλά για πρόστιμα αλλά δεν εφαρμόζεται. Εδώ και δέκα χρόνια ενημερώνουμε το ΥπΑΑΤ και την Περιφέρεια αλλά δεν κάνουν τίποτα».

Ανεξέλεγκτη βόσκηση όμως δεν έχουμε μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Κόμης, καλλιεργητής αμπελιών και ελιών από τη Ζάκυνθο, «έχουμε τέτοια φαινόμενα στην περιοχή. Πρόβλημα μεγάλο έχουν και όσοι κάνουν νέες φυτεύσεις επειδή τους προξενούν ζημιές. Στο παρελθόν είχα πάθει ζημιές σε αμπέλι και απευθύνθηκα στην αστυνομία αλλά του έκανε μια απλή επίπληξη. Πήγα στο δασαρχείο εκτίμησαν τη ζημιά και μου είπαν ότι αν γίνει δίκη θα είναι μάρτυρες για τις ζημιές που έγιναν. Ουσιαστικά για να αντιμετωπίσεις τέτοια φαινόμενα πρέπει να βρεις τα ζώα να βόσκουν στο χωράφι σου». 

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο