Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Χαμηλές πτήσεις για τις τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια, ψηλά όμως η τιμή στο τσιγκέλι

 


Με πρόσχημα το γενικότερο κύμα ακρίβειας, κάποιοι έχουν εκτοξεύσει την τιμή του αρνιού στο τσιγκέλι, ενώ ο παραγωγός πουλάει χαμηλά.

Τραγελαφικές καταστάσεις βιώνουν οι καταναλωτές αιγοπρόβειου κρέατος, καθώς με πρόσχημα το γενικότερο και ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας κάποιοι φθάνουν να πωλούν στο τσιγκέλι το αρνάκι, ακόμα και σε τιμές άνω των 10 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα βέβαια, ο κτηνοτρόφος εισπράττει εξευτελιστικές τιμές, ενώ έχει να αντιμετωπίσει κάθε μέρα το διογκούμενο κύμα ακρίβειας (ζωοτροφές, καύσιμα κ.λπ.).

Διαβάστε περισσότερα »

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο οι τιμές στο αρνάκι για τον παραγωγό είναι στα 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα πρόβατα σφάζονται με 2,60 - 2,80 ευρώ το κιλό. Βέβαια, στην λιανική του κρέατος, βλέπουμε πως οι τιμές είναι από 10 ευρώ κι άνω, κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν δικαιολογείται. Τα έξοδα από το σφαγείο έως το... τσιγκέλι, ακόμα και τώρα που έχουν ανέβει όλα (μεταφορικά κ.λπ.) δεν είναι πάνω από 2,50 ευρώ ανά κιλό, άρα το αρνάκι δεν θα έπρεπε να πωλείται πάνω από 8 με 8,50 ευρώ το κιλό. Από κει και πάνω ξέρουμε όλος ο κτηνοτροφικός κόσμος τι συμβαίνει και πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για να μπει τάξη στην αγορά. Αντιλαμβανόμαστε ότι το περασμένο Πάσχα, αλλά και τα Χριστούγεννα οι τιμές στο τσιγκέλι είχαν ανέβει, όμως τη δεδομένη χρονική περίοδο, ο παραγωγός πουλάει φθηνά την παραγωγή του».

Ο κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης, που διαθέτει μεγάλη μονάδα με αιγοπρόβατα στο Ύπατο Βοιωτίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η κατάσταση με τα κοστολόγια στο αρνάκι έχει προ πολλού ξεφύγει και όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά μεγάλες δυσκολίες, λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές, στα καύσιμα κ.λπ. Προσωπικά διαθέτουμε μόνοι μας, χωρίς μεσάζοντες το αρνάκι σε καταναλωτές της περιοχής, εξασφαλίζοντας τιμές γύρω στα 7 ευρώ το κιλό, όμως γενικά στο εμπόριο η τιμή είναι πολύ χαμηλή και ο παραγωγός δεν βγαίνει σε καμιά περίπτωση». Ενόψει του Πάσχα, ο κ. Τουρκοχωρίτης εκτιμά πως οι τιμές στο αρνάκι θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, «όχι βέβαια για να αυξήσουμε το κέρδος μας εμείς οι παραγωγοί, αλλά περισσότερο για να... μοιράσουμε την χασούρα μας», όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αιγοπροβατοτρόφος από τα Ανώγεια, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «ο παραγωγός εισπράττει αυτή την περίοδο για το αρνάκι μια τιμή μόλις στα 4,50 ευρώ το κιλό και την ίδια ώρα στο σούπερ μάρκετ στην Κρήτη, βλέπουμε αυτό να πωλείται προς 9,80 ευρώ το κιλό, αλλά και σε άλλα σημεία πώλησης, ακόμα και πάνω από 10 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη, εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε την ατυχία να αγοράζουμε τις τροφές υψηλότερα από όλη την Ελλάδα και να πωλούμε όλα μας τα προϊόντα, σε τιμές χαμηλότερες από όλη την Ελλάδα. Θα έπρεπε το κράτος να μας εξηγήσει πώς γίνεται αυτό. Επίσης, να μας εξηγήσει πως, ενώ οι τιμές στο πετρέλαιο διεθνώς πέφτουν, εδώ ανεβαίνουν ή μένουν ψηλά ανεξήγητα για πολλές ημέρες. Η κτηνοτροφία χρειάζεται στήριξη. Στην Κρήτη αγοράζουμε τροφές με το δελτίο. Ειδικά στο καλαμπόκι, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, καθώς το πληρώνουμε και μετρητοίς προς 45 και 50 ευρώ τον τόνο. Πρέπει το κράτος να παρέμβει δυναμικά, ειδάλλως σε λίγο δεν θα μιλάμε για ντόπια κτηνοτροφία».

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, αιγοπροβατοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως στην ευρύτερη η περιοχή η τιμή για το αρνί ζων βάρος είναι στα 3,60 ευρώ ανά κιλό, ενώ σφάγιο πιάνει γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.

Η κα Μαρία Καραντάνη, κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην ευρύτερη περιοχή και στο κοντινό Μεσολόγγι οι τιμές ήταν για το αρνί στα 5,5 ευρώ και το κατσίκι στα 4,5 ευρώ το κιλό, στο Αγρίνιο 5 το κατσίκι και 5,5 το αρνί, ενώ στη Βοιωτία το αρνί είχε 5,30 ευρώ το κιλό. Όπως πρόσθεσε η ίδια, υπάρχει βεβαιότητα πως όσο πλησιάζουμε προς τον Απρίλιο οι τιμές θα ανεβαίνουν, όμως στην αγορά της λιανικής ήδη το αρνί πιάνει και τα 11 ευρώ ανά κιλό.

Τέλος, ο κ. Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για αρνί και κατσίκι ζων βάρος στην περιοχή μας για τον παραγωγό είναι μόλις στα 2,80 με 2,90 ευρώ το κιλό. Στα σφάγια η αντίστοιχη τιμή είναι στα 4,5 με 5 ευρώ το κιλό. Όταν το τσουβάλι το καλαμπόκι είχε 9 ευρώ θα μιλάγαμε για σχετικά ανεκτές τιμές παραγωγού στο κρέας για μια μονάδα. Όμως σήμερα που όλα έχουν πάρει πάνω και το καλαμπόκι το τσουβάλι έχει 18 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι με τις τρέχουσες τιμές στο κρέας πολύ απλά δεν βγαίνουμε».

agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο